kann-max-bruin

Prijslijsten

We schrijven met veel plezier over de fraaie merken in ons pakket,  en houden je daarom ook graag op de hoogte van de prijzen van het aanbod aan producten dat deze merken voeren. Op deze pagina  vind je alle prijslijsten overzichtelijk bij elkaar gezet.

Uiteraard zijn ook de prijzen van high end audioproductie aan diverse economische variabelen in de markt gekoppeld, en zullen er gaandeweg altijd veranderingen in de prijsstelling plaatsvinden. We streven ernaar om  op deze pagina altijd de meest actuele versie te plaatsen, te herkennen aan  de datum die je op iedere PDF terug kunt vinden. Heb je evenwel vragen of opmerkingen, weet ons dan altijd te vinden!

Astell&Kern

Op het vlak van de betere head-fi zien we dat muziekliefhebbers wereldwijd graag investeren in degelijke hoofdtelefoons. Natuurlijk zijn de Apple in-ears nog altijd niet uit het modebeeld weg te denken, maar we zien op straat, in de trein en op kantoor ook steeds meer opvallende hoofdtelefoons, van merken als Bowers & Wilkins, aëdle, Sennheiser en Audio Technica. En bij een investering in een goede luidspreker voor op je hoofd hoort natuurlijk ook een investering voor studiokwaliteit in je broekzak, want die fraaie hifi-set van thuis neem je uiteraard niet mee naar buiten. Enter Astell&Kern, het wereldwijd toonaangevende merk op het gebied van Digital Music Players (DAPs), mobiele high-end.

Bekijk de prijslijst

Lees meer over Astell&Kern

AK-SP3000-INEARS

Clearaudio

De ingenieurs van het Duitse familiebedrijf creëren en produceren high-end oplossingen voor mensen die hun liefde voor muziek delen, met als doel de ultieme luisterervaring – hoorbaar, tastbaar en zelfs duidelijk zichtbaar in de geavanceerde ontwerpen. Draaitafels, toonarmen, cartridges, versterkers, bekabeling, accessoires en een scala aan high-tech schoonmaakmachines – er is voor de vinylliefhebber niet zoveel waarmee je niet bij Clearaudio terecht kunt. Een echt powerhouse voor high-end vinylbeleving, dus. 

De prijslijsten: Hifi apparatuur – TonarmbasenSignatureAccessoires – Vinyl

Lees meer over Clearaudio

clearaudio-concept

Crystal Cable

Crystal Cable producten zien er niet alleen anders uit, ze zijn ook wezenlijk anders dan alles wat je gewend bent. Zowel op het gebied van audiobekabeling als op het vlak van high-end luidsprekers, waar het merk zijn sporen ook verdiend heeft, kent Crystal Cable zijn gelijken niet. In een wereld van me-too producten die moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn, doet het team achter het internationaal gerenommeerde merk zijn eigen onderzoek en ontwikkelt het eigen gepatenteerde materialen en onderscheidende oplossingen die consequent resulteren in baanbrekende prestaties.

De prijslijsten: Luidsprekers – Kabels – Portables

Lees meer over Crystal Cable

Crystal-Cable-Future-Dream-22-Power-WEB-11920x1200

Devialet

Er zijn in de historie van de hifi maar weinig merken die zo’n beroering hebben veroorzaakt als Devialet. Beroering in de meest positieve zin van het woord, uiteraard. Want iédereen had het er opeens over, toen in 2010 – en zowat uit het niets – het eerste prototype aan de pers en het publiek werd getoond. De audiowereld was met stomheid geslagen. 

Allereerst natuurlijk door het uiterlijk. De platte, hoogglans gepolijste aluminium behuizing had een enorme aantrekkingskracht. Op een Italiaans designmeubel of rechtop aan de muur, met het bovenop geplaatste ronde display en de zware, extreem luxueus aanvoelende afstandsbediening was de D-Premier – zoals het model toen nog heette – boven alles een heel sexy apparaat. 

Wie vervolgens de moeite nam om het innerlijk van de moeder aller Devialets nader te bekijken, kwam een nog nooit eerder toegepaste techniek tegen. Devialet noemde het ADH®, een tot dan toe onmogelijk geachte hybride tussen de precisie en lineairiteit van een klasse A-versterker, en de kracht en efficiëntie van klasse D. Uiteraard een eigen vinding, één van de inmiddels schier ontelbare patenten die het Franse merk bezit. De ingebouwde d/a-converter en de apart leverbare streamingmodule en phonotrap beloofden grootse prestaties, sindsdien continu doorontwikkeld in nieuwe vondsten.

Bekijk de prijslijst

Lees meer over Devialet

Siltech

Siltech’s legendarische kabels en versterkers zetten de standaard die anderen willen evenaren. Simpelweg omdat het merk de lat uitzonderlijk hoog legt. Voortdurende investeringen in de beste materialen, de modernste machines en gereedschappen en de meest nauwkeurige meettechnologie zijn daar debet aan. Zodat het geen toeval is dat high-end hifi van Siltech klinkt zoals het klinkt.

Bekijk de prijslijst

Lees meer over Siltech

siltech-cables-hoofd

SME Audio

Precisie-engineering bedrijf SME werd in 1946 opgericht in Steyning (Sussex), Engeland, waar het vandaag de dag nog altijd te vinden is. De afkorting SME, die staat voor Scale Model Equipment, doet wellicht voorkomen dat we te maken hebben met miniatuurproducten zoals ze gemaakt worden door bijvoorbeeld Mattel of Dinky Toys, maar niets is minder waar. SME is namelijk fabrikant van high-end audioapparatuur en hoogwaardige, nauwkeurig gemaakte componenten voor de luchtvaart, formule 1 en de medische industrie.

Bekijk de prijslijst

Lees meer over SME Audio

cf6daee8-sme_synergy_lifestyle_079_crop

YG Acoustics

De luidsprekers van YG Acoustics zijn gemaakt van de meest hoogwaardige materialen en worden in eigen huis vervaardigd met een ongekende precisie. Dat is niet alleen een statement, maar een gegeven dat we kunnen staven aan de metingen die in het lab uitgevoerd worden: enorme frequentiebandbreedte, uitzonderlijke fase coherentie en ongekend dynamisch bereik in combinatie met serieuze lage vervorming.

Bekijk de prijslijst

Lees meer over YG Acoustics

YG-acoustics-products

Dompel jezelf onder in de wereld van eersteklas audiotechnologie en ontdek de mogelijkheden die deze merken te bieden hebben. Kwaliteit heeft zijn prijs, maar de ongeëvenaarde luisterervaring die je zult ervaren maakt het allemaal de moeite waard. Verken de prijslijsten, vergelijk specificaties en maak je keuze om jouw audio-ervaring naar nieuwe hoogten te brengen.

Meer artikelen om te lezen

YG Acoustics

Direct naar de prijslijst van YG Acoustics


Je kon het in ons verslag van Dutch Audio Event 2022 al lezen: we zijn een nieuw merk rijker! Per direct is D&D Audio voor de Nederlandse markt de importeur geworden van de high-end luidsprekers van YG Acoustics. We vertellen je er op deze pagina graag alles over.

YG Acoustics

Het Amerikaanse YG Acoustics is in 2002 opgericht in de buurt van Denver, Colorado, en heeft in de twintig jaar sindsdien een serieuze reputatie opgebouwd binnen de high-end audio-industrie. Dat dankt de fabrikant aan een team met een passie voor muziek, dat zich toegelegd heeft op producten die de meest nauwkeurige en muzikale prestaties leveren die vandaag de dag mogelijk zijn. “Ons streven om de emotionele magie van een live optreden opnieuw te creëren, inspireert ons voortdurend om de grenzen van de audiotechnologie te verleggen”, aldus onze nieuwe collega’s aan de andere kant van de oceaan. 

“Door de jaren heen heeft onze reis geleid tot vele eigen innovaties in ontwerp, materialen en productie.” Steeds een stapje beter door R&D, innovatie en voortschrijdend inzicht, waar kennen we dat ook weer van? In ieder geval van Siltech, Crystal Cable en Devialet, om drie familieleden van YG uit de stal van D&D te noemen. Ook YG-luidsprekers verenigen het allernieuwste op het gebied van wetenschap en technologie. Ze zijn gemaakt van de meest hoogwaardige materialen en worden in eigen huis vervaardigd met een ongekende precisie. Dat is niet alleen een statement, maar een gegeven dat we kunnen staven aan de metingen die in het lab uitgevoerd worden: enorme frequentiebandbreedte, uitzonderlijke fase coherentie en ongekend dynamisch bereik in combinatie met serieuze lage vervorming.

Kijk hier voor de laatste nieuwtjes

Timing

Waarom dan nu pas YG, eigenlijk? Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste kennen we het merk natuurlijk al sinds het begin, want we kwamen al op de CES in Las Vegas toen het merk nog geboren moest worden. Hennie Dolleman, de oprichter van D&D, is al sinds de eerste ontmoeting gecharmeerd van het merk én van de prestaties van de diverse high-end series. 

Tegelijkertijd bevond YG zich in een andere markt dan wij. We bieden op diverse vlakken het beste wat er te krijgen is, van de nieuwste digital audio players van Astell & Kern voor onderweg tot de stevige platenspelers van SME en Clearaudio, en van de baanbrekende oplossingen van Devialet tot de prachtige bekabeling van Siltech en Crystal Cable om het aan elkaar te verbinden. Toch houden we in dat geheel oog voor budgetten en prijsklassen. Terwijl YG in een wat hoger segment actief is, om het wat subtiel uit te drukken. Tot nu….

Aan het begin van het jaar heeft YG Acoustics namelijk de Peaks Series geïntroduceerd. Deze reeks bestaat uit zes modellen en biedt een voorheen afwezig instappunt voor het high-end audiomerk. De timing ervan is dus logisch, want naast de high-end topmodellen van de fabrikant is er met de Peaks Serie nu een familie van veel toegankelijkere luidsprekers op de markt gekomen. En dat het toegankelijkere prijskaartje geen compromis is voor kwaliteit, daar raakten wij op de diverse shows al meteen van overtuigd. 

D&D & YG

Fast forward naar mei 2022, want in München was ook het team van YG aanwezig – en wel met die fraaie Peaks Serie, waar we zo graag iets meer over zullen vertellen. We waren zoals gezegd al ruimschoots bekend met het luidsprekermerk, maar werden nu ook overtuigd door de audiokwaliteit van de jongste generatie YG speakers en raakten met de fabrikant in gesprek. Ook daarbij bleek de timing een mooie voorbode. Ze lieten namelijk weten niet alleen voor de Nederlands markt op zoek te zijn naar vertegenwoordiging, maar daarbij óók nog eens D&D Audio op het lijstje te hebben als een ideale partij om de Peaks Series in de spotlight te zetten. En zo kwam het dat we YG Acoustics in het weekend van 8 & 9 oktober aan de bezoekers van DAE voor konden stellen.

De volgende stap is het creëren van het juiste dealernetwerk om samen met YG recht te doen aan de propositie van het merk, én aan die mooie nieuwe generatie van speakers. In Veldhoven hebben we daar met dank aan een geslaagde presentatie al de eerste stappen in gezet, maar wil je er met ons over in gesprek, weet ons dan te vinden. 

En dan nu… de Peaks Series!

Van het wereldtoneel in Las Vegas in januari naar de Europese schijnwerpers van München tot aan kamertje 45 van de Koningshof in Veldhoven, de jongste serie luidsprekers van YG Acoustics heeft in 2022 al een mooie route afgelegd. Met jullie zetten we graag de volgende stap, dus laten we eens wat dieper in de nieuwe modellen duiken. 

De YG Peaks-familie bestaat uit zes modellen en biedt zoals gezegd een volkomen nieuw instappunt voor het merk. Lees: geen half miljoen voor absoluut topmodel Sonja XV, maar een setprijs die al begint onder de 15.000 euro – inclusief standaard. En: zowel de muziekliefhebber als de bezitter van een meerkanaals thuisbioscoop mag zich aangesproken voelen door Peaks Serie, mede dankzij de aanwezigheid van een stevige subwoofer.

De productlijn bestaat uit vijf luidsprekermodellen genaamd Cairn, Tor, Talus, Ascent en Summit. Het zesde model is de subwoofer, de Descent. De Cairn en Tor zijn tweeweg monitormodellen, de Talus is een tweeweg vloerstaander en de Ascent en Summit zijn drieweg vloerstaanders. Het team van YG benadrukt dat alles, van de drivers, kasten en cross-overs tot het fineer, de lak en de interne bekabeling, zorgvuldig is geselecteerd en gemodelleerd om de meest nauwkeurige, meest muzikale uitvoering mogelijk te maken.

Techniek

De nieuwe luidsprekers zijn voorzien van YG’s eigen ForgeCore-tweeters en BilletCore-drivers. Deze zijn gemonteerd in dikke aluminium frontschotten die in eigen huis nauwkeurig zijn bewerkt tot een profiel dat wordt geleid door gedetailleerde computermodellering. De drivers krijgen muzieksignaal via met de hand gebouwde cross-overs die voorzien zijn van componenten van de hoogste kwaliteit op printplaten die YG met zijn eigen machines maakt. De gesloten kasten zijn gemaakt van een centimeter dikke, dichte harsvezel, gebogen tot exacte toleranties in op maat gemaakte persen en voorzien van geavanceerde verstevigingen en akoestische absorptiemiddelen die kastresonanties en reflecties elimineren.

Het kleinste model, de Cairn die we in Veldhoven presenteerden, is een passieve tweeweg monitorluidspreker met een ForgeCore tweeter en een BilletCore driver met een diameter van 15 centimeter. De iets grotere Tor heeft een BilletCore driver van 18 centimeter en natuurlijk een wat grotere kast. De Talus is de kleinste vloerstaander in het assortiment, meet 1.015 x 270 x 325 millimeter (H x B x D) en is ook uitgerust met een ForgeCore-tweeter en een BilletCore driver van 18 centimeter. De Ascent en Summit zijn drieweg vloerstaande ontwerpen, waarbij de Ascent een ForgeCore-tweeter bevat, samen met BilletCore drivers van 18 centimeter en 22 centimeter. Het grootste model is de Summit en deze is voorzien van een ForgeCore-tweeter en BilletCore drivers van 18 en 26 centimeter gemonteerd in een kast van 1.135 x 310 x 500 millimeter (H x B x D).

Alle Peaks Series modellen zijn passief, maar subwoofer Descent is actief en voorzien van een 1.000 Watt versterker die een nieuwe BilletCore woofer met een diameter van 28 centimeter met een 3-inch spreekspoel, titaniumconus en geavanceerde magneet aanstuurt. De Descent meet 445 x 400 x 475 mm (H x B x D). De verschillende modellen zijn verkrijgbaar in de uitvoeringen Balanced Oak, Flamed Rosewood en Datuk Ebony. Voor de monitormodellen zijn optionele zwarte aluminium standaards beschikbaar. 

Hoe verder? 

Vanuit D&D kunnen we per direct beschikken over de CAIRN, TOR en TALUS-modellen van de Peaks Series. Daarnaast hebben we de standaard voor de CAIRN modellen ook in huis. En om tóch alvast een stapje hoger mee te gaan in de filosofie van YG, hebben we uit puur enthousiasme ook de Carmel 2 uit de Reference-lijn in huis. Dat betekent ook dat we heel concreet met onze dealers mee kunnen denken over het juiste aanbod, waarbij er ruimte is om naar inzicht ook de andere modellen uit het aanbod van YG over te laten komen. 

Kijk hier voor de laatste nieuwtjes

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond YG? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Meer artikelen om te lezen

SME Audio

Direct naar de prijslijst van SME Audio


Precisie-engineering bedrijf SME werd in 1946 opgericht in Steyning (Sussex), Engeland, waar het vandaag de dag nog altijd te vinden is. De afkorting SME, die staat voor Scale Model Equipment, doet wellicht voorkomen dat we te maken hebben met miniatuurproducten zoals ze gemaakt worden door bijvoorbeeld Mattel of Dinky Toys, maar niets is minder waar. SME is namelijk fabrikant van high-end audioapparatuur en hoogwaardige, nauwkeurig gemaakte componenten voor de luchtvaart, formule 1 en de medische industrie.

De Scale Model Equipment Company werd opgericht door Mr. Alastair Robertson-Aikman en focuste zich in de eerste jaren, en dat is waar de afkorting wat meer duiding krijgt, op het ontwerp en de fabricage van precisiemodellen voor vakbeurzen. Vanaf 1950 breidde Robertson-Aikman uit en diversifieerde het bedrijf richting de productie van precisie-vliegtuigonderdelen voor prestigieuze bedrijven zoals Rolls Royce, Hawker en Martin Baker.

Kijk hier voor de laatste nieuwtjes

1959: welkom in de hifi

Het is in datzelfde decennium – maar wel pas in 1959 – dat SME de eerste stap in de wereld van hifi zette (daar hebben we dus volgend jaar opnieuw een prachtig diamanten jubileum!), door een eerste toonarm te ontwikkelen. Een product dat zeer warm werd ontvangen, waarna de aanmoediging vanuit de audio-industrie aanleiding bleek om commerciële productie in gang te zetten. Sterker, er werd een compleet nieuwe fabriek gebouwd om aan de vraag te kunnen voldoen. De Serie 1-toonarm, volledig bestaande uit individueel gefreesde componenten, kon er rekenen op een productie van 25 eenheden per week.

Datzelfde jaar werd de bedrijfsnaam gewijzigd in SME Limited om de nieuwe activiteiten onder te brengen. Niet voor niets, want de stap in de hifi bleek de basis voor een zeer vruchtbare ontwikkeling van het bedrijf. Binnen enkele jaren verscheen ook de Series II-toonarm, 9 en 12 inch, gevolgd door de Series II IMP in 1972, de Series III en Series IIIS in 1977 en een uitgebreid aanbod van nieuwe modellen in de jaren 80.

1991: eerste draaitafel

Terwijl de precision engineering expertise doorheen de jaren ook in andere industrieën zeer succesvol bleef, met nieuwe werkprogramma’s voor grote namen zoals Rolls Royce Motor Cars, British Oxygen Company, Parker Pen, Ford Motor, Williams Motorsport én Philips Medical, tekende 1991 opnieuw voor een hifi-gerelateerde mijlpaal: de introductie van de eerste platenspeler, de Model 30 (afbeelding hieronder).

De Model 30, een voorloper van onder meer de Model 20 in 1992, de Model 10 in 1999 en de Model 15 in 2015, verwees met zijn naamgeving naar de eerste 30 jaar in de audio-industrie en kon bogen op de decennia van ervaring en expertise. Superieur vakmanschap en aandacht voor detail die SME een van de meest gerespecteerde namen in audio maakten. Zo werd de bovenste plint van de tafel opgehangen in een ingenieuze combinatie van 48 gespannen o-ringen en werd een van schroefdraad voorzien reflexklemsysteem gebruikt om een ​​maximaal contact tussen de LP en het plateauoppervlak te behouden, om resonanties tot een minimum te beperken. Een gemodificeerde versie van de topmodel (Model V) toonarm werd voorzien van opvallende gouden letters en highlights.

De Model 30, ook wel Model 30/2 geheten en in 2008 opgevolgd door de 30/12, is met zijn vele originele ontwerpeigenschappen absoluut een unieke draaitafel. De onberispelijke constructie en afwerking komen voort uit de compromisloze kwaliteitscontrole die SME tot synoniem voor technische uitmuntendheid hebben gemaakt. Misschien wel de beste draaitafel aller tijden.

 

SME Model 20

Zoals gezegd legde de Model 30 de basis voor een mooie traditie van SME draaitafels, waaronder de Model 20 (foto hieronder) die snel volgde. ‘Een draaitafel moet de problemen van externe trillingen aanpakken’, liet de fabrikant daarbij optekenen. ‘Deze komen voort uit verschillende bronnen, waaronder lucht- en structuurtrillingen van luidsprekers, groefmodulatie en mechanische onvolkomenheden in bewegende delen. In de Model 20 is uitmuntende bewerking van instrumentkwaliteit verbonden met fundamentele fysica. Hoe hoger de massa en stijfheid van een lichaam, des te minder het zal buigen en trillen; de duur van een trilling kan worden verkort door geschikte demping.

De draaitafel weegt daarom zo’n 28 kilo, belangrijk in verhouding tot de grootte, omdat het de dichtheid is die er toe doet. Het subchassis meet slechts 440mm (17 5/16 “) bij 350mm (13 ¾”) maar weegt 11 kg. De dikte van 16 mm (5/8 “) is bestand tegen buiging bij lage frequenties, terwijl de hoge frequentie resonantie wordt verzwakt door efficiënte uitrekbare demping.

We gaan snel door

Fast forward naar de laatste paar jaar, als in december 2016 het bedrijf overgenomen wordt door Ajay Shirke, maar met het oog op het behoud van de merken en het uitbreiden van onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten als onderdeel van de Cadence Audio Group of Companies. En naar mei 2018, toen SME de rechten op het Garrard Transcription Turntable-merk én op Loricraft Audio verkreeg, de enige officieel erkende Garrard-serviceagent, met de intentie om het Garrard-audiomerk in de nabije toekomst te ontwikkelen. Dat brengt ons namelijk bij de laatste ontwikkelingen op het analoge vlak, waarin eveneens in mei van dit jaar een belangrijkste stap werd gezet: de introductie van de SME Synergy op High End München 2018.

SME anno nu: de Synergy draaitafel

SME mag dan al sinds 1946 bestaan en zich al bijna 60 jaar bezig houden met de bouw van draaitafels en armen, dat houdt de Britten niet tegen om op het innovatieve vlak stevig door te ontwikkelen. Deze gloednieuwe Synergy is daarom voorzien van een arm – gebaseerd op het eigen Series IV-ontwerp –, een element en een phono-versterker. Dat element is afkomstig van het Deense Ortofon, terwijl de ingebouwde phono zijn oorsprong vindt bij het Zwitserse Nagra en alle interne bekabeling (van zilver!) afkomstig is van het Nederlandse Crystal Cable (over full circle gesproken: Crystal vind je uiteraard ook in het aanbod van D&D).

Kenmerken SME Synergy

  • Natuurlijk, open en dynamisch geluid
  • High Mass, Small Footprint
  • Close Tolerance Precision Bearing
  • Geïsoleerde ophanging
  • Precisie magnesium toonarm
  • Crystal Cable bekabeling
  • Nagra phono-stage
  • Ortofon MC Windfeld Ti Cartridge
  • Klaar om af te spelen!

De Synergy is naar goede traditie gebouwd met de modernste technieken en inzichten. Het chassis is bijvoorbeeld gemaakt van CNC-gefreesd aluminium. De voeding en regelelektronica bevindt zich in een aparte behuizing, eveneens gemaakt van CNC-gefreesd aluminium. Het draaiplateau weegt 4,6 kilogram. De omloop van de borstelloze motor wordt elektronisch bewaakt. Volgens SME is de Synergy een zeer hoogwaardige draaitafel die tevens makkelijk is in gebruik. Je vindt meer informatie over de nieuwste draaitafel van het merk, die vanaf deze maand op de markt verkrijgbaar is, op de website van SME.

Via deze link kun je de actuele, complete, productcatalogus downloaden (PDF – 4 MB).

Bezoek de website van SME

Kijk hier voor de laatste nieuwtjes

Meer artikelen om te lezen

Astell&Kern

Astell&Kern

Direct naar de prijslijst van Astell&Kern


Op het vlak van de betere head-fi zien we dat muziekliefhebbers wereldwijd graag investeren in degelijke hoofdtelefoons. Natuurlijk zijn de Apple in-ears nog altijd niet uit het modebeeld weg te denken, maar we zien op straat, in de trein en op kantoor ook steeds meer opvallende hoofdtelefoons, van merken als Bowers & Wilkins, aëdle, Sennheiser en Audio Technica. En bij een investering in een goede luidspreker voor op je hoofd hoort natuurlijk ook een investering voor studiokwaliteit in je broekzak, want die fraaie hifi-set van thuis neem je uiteraard niet mee naar buiten. Enter Astell&Kern, het wereldwijd toonaangevende merk op het gebied van Digital Music Players (DAPs), mobiele high-end.

Astell&Kern

Astell&Kern is van origine Koreaans en onderdeel van Iriver, dat op zijn beurt weer een merknaam is van Reigncom Limited in Seoul. Dat merk houdt zich sinds de late jaren 90 bezig met de ‘digitale entertainmentindustrie’. Iriver fabriceert voornamelijk technologisch geavanceerde consumentenproducten op het gebied van digitale muziek, waaronder draagbare cd- en MP3-spelers.

“Gebouwd als een tank, designmatig sterk én afwijkend, kun je deze spelers ook gebruiken als hi-res bron in een groot hifi-systeem.” Ruud Jonker, Music Emotion.

Astell&Kern komt voort uit de expertise van Iriver, maar heeft een stevig high-end fundament. Het zijn namelijk juist de kwalitatieve tekortkomingen van bijvoorbeeld MP3 waar A&K haar taak ziet. Het merk, dat daarom de basis heeft in een high-end mobiele weergevers, heeft in recente jaren bovendien de vleugels gespreid om ook in onder meer hoofdtelefoons, in-ears, allerhande accessoires en zelfs volwaardige netwerksystemen te voorzien. Voor D&D is met name het kernassortiment van fraaie mobiele muziekweergevers met een high-end hart het boeiende segment. Het merk heeft de markt in belangrijke hifi-landen als Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk namelijk al veroverd, en ook in de Benelux verschenen het afgelopen jaar nieuwe productlijnen.

Astell&Kern

Missie

Hoogwaardige hardware en high-end software in een exclusieve behuizing, dat is in een notendop waar A&K voor staat – voor wie het merk nog niet kende. Astell&Kern is namelijk geen nieuwkomer meer in audioland, maar voor de volledigheid gaan we toch even terug naar de basis. ‘Astell’ betekent ster in het Latijn, en het Duitse ‘Kern’ staat voor hart of centrum (of, inderdaad net als in het Nederlands, voor ‘kern’). Astell&Kern, het centrum van muziek. Mastering Quality Sound (MQS) muziek, om precies te zien. Want alle apparaten van A&K kunnen aan de slag met MQS-weergave, ofwel 24-bit/192kHz.

Een stevige harde schijf, voorzien van wifi en in staat om met ongeveer ieder muziekformaat – tot DSD toe – overweg te kunnen, zo zou je de beschrijving af kunnen ronden. Én, niet onbelangrijk: in samenwerking met HD-muziekdienst Qobuz is er bovendien een exclusieve app, ‘A&K by Qobuz’. Deze app laat je onder meer bladeren door alle nummers van ’s werelds grootste HD-muziekcatalogus, muziekfragmenten beluisteren én bestellen, en geeft toegang tot allerlei metadata. A&K by Qobuz is standaard geïntegreerd.

Hi-res audio

‘Muziekweergave zoals de artiest het bedoeld heeft’ is een veelgehoorde kreet in de high-end audio. Binnen de huidige technieken zijn MQA en DSD precies dat: weergave die zo dicht mogelijk in de buurt komt van de originele studio-opname. Waar het leeuwendeel van mobiele muziekbeleving wordt ‘genoten’ in het beruchte MP3-format, zijn de digitale bestanden die je op je A&K-device laadt niet gehinderd door compressie bedoeld om je muziekbibliotheek zo handzaam mogelijk te maken. Fijn, alle platen ooit opgenomen in één klein kastje in je broekzak, maar wat heb je eraan als de details, de rijkdom van het geluidsbeeld en de totale ervaring van de weergave weggesneden worden. Astell & Kern biedt daarom dé oplossing om de ambiance, de kwaliteit en de rijkheid in details in muziekopnames te behouden.

MQA

MQA’s geroemde technologie vangt en reproduceert het geluid van de originele studiomaster in een bestand dat klein genoeg is om gemakkelijk te streamen en te downloaden. Met de integratie van TIDAL Masters kunnen gebruikers duizenden MQA-nummers direct streamen op hun spelers. Dankzij de nu beschikbare firmware upgrade is MQA-ondersteuning toegevoegd aan de A&ultima SP1000M, A&futura SE100 en A&norma SR15, nadat de SP1000 al november van MQA werd voorzien.

Astell&Kern spelers met MQA-ondersteuning hebben een volledige decoder ingebouwd, zodat ze zich helemaal tot de oorspronkelijke resolutie van het bestand kunnen ontvouwen. MQA afspelen wordt zowel ondersteund via gedownloade MQA-audiobestanden als via de embedded Tidal app, waardoor gebruikers hoge resolutie audio kunnen streamen via Tidal Masters. Het is op genoemde apparaten per direct beschikbaar via de firmware update, terwijl Astell&Kern al heeft laten weten daar in 2019 meer toestellen aan toe te voegen.

Actuele aanbod – een selectie

De introductie van een gevestigd merk betekent dat er direct een mooi assortiment ligt. In het segment van ‘portables’ zijn er immers al aardig wat A&K-apparaten verschenen, van de AK10 draagbare DAC via de gehele serie van high-res spelers tot de imposantste van de mobiele weergevers, de AK380. Eerstgenoemde is een slimme toevoeging aan je smartphone, in dit geval een iPhone of Samsung Galaxy-model. De AK10 heeft een ingebouwde A&K versterker met Wolfson 8740 DAC die het geluidsbeeld dat je uit je telefoon haalt breder en gedetailleerder maakt. Of wat te denken van de AK240, de ‘high-end gadget’ die in zijn prijsklasse zijn meerdere niet kent. Een toestel met 256 GB interne opslag, wifi (ook van hi-res downloads), playback van alles tot en met DSD en uiteraard voorzien van de A&K by Qobuz-app.

A&K vlaggenschip: A&ultima SP3000

Astell&Kern heeft met de A&ultima serie de standaard gezet voor perfect geluid op basis van de allerlaatste innovatieve technieken.De A&ultima SP3000 is niet alleen voorzien van de bijzondere HEXA-Audio Circuitry architectuur, maar is tevens ’s werelds eerste DAP met onafhankelijke Dual Audio Circuitry. 

Deze mobiele high-end speler maakt daarmee letterlijk gebruik van alle allernieuwste audiotechnologieën om je de overweldigende impact van muziek te kunnen laten voelen. Om zijn positie als nieuwe vlaggenschip van de A&ultima-serie te claimen, dient de SP3000 in de eerste plaats uiteraard hetzelfde doel als zijn voorgangers. In de woorden van A&K: “de beste waarde te bieden die niemand kan imiteren terwijl gebruik wordt gemaakt van het meest innovatieve en compromisloze ontwerp en vakmanschap”. Om de ultieme audiospeler te ontwikkelen leunen de nieuwe DAC en audiotechnologie op de innovaties van TERATON ALPHA, AK’s Ultimate Sound Solution, die exclusief voor de SP3000 is doorontwikkeld en verfijnd. Je leest er hier meer over. 

AK380

Een introductie van Astell & Kern is niet compleet zonder aandacht voor de AK380. Deze Digital Music & Media Player is de absolute top van de piramide qua mobiel luistergenot. FLAC in cd-kwaliteit, 32-bit/384kHz bit-to-bit playback* of Native DSD, de 380 lust het allemaal, met een natuurlijk geluid, duidelijk te onderscheiden instrumenten en een rijk gedetailleerd podium als resultaat. VCXO reference clock, DNLA-based connect ap, een parametrische equalizer; in ieder detail van de AK380 is de missie van Astell & Kern terug te vinden, met niets minder dan pro-audio in gedachten.

*alle circuits in de AK380, inclusief de interne DAC, zijn ontworpen om in 32-bit processing te kunnen voorzien om 32-bit muziek aan te kunnen zonder de doorgaans gebruikelijke down-sampling. Het gevolg van deze innovatie is dat de AK380 uit de voeten kan met 32-bit/384kHz, ieder 24-bits muziekbestand, of double layered DSD (5.6MHz) zonder omzetten of comprimeren.

A&ultima

De A&ultima lijn van spelers zijn uitgerust met twee AK4497EQ DACs. Een aparte DAC (Digital to Analog Converter) is gewijd aan elk onafhankelijk links en rechts audiokanaal, wat een breder geluidsbeeld en een betere stereoscheiding oplevert. Met de toevoeging van een Octa-Core CPU starten spelers uit de A&ultima-lijn niet alleen sneller op, maar zijn ze in staat om digitale audio af te spelen zonder vertraging of compromis in geluid.

A&ultima-spelers ondersteunen native weergave van maximaal 32-bit/384kHz PCM-audio met hoge resolutie en native weergave van DSD-audio, tot DSD256. Een Parametrische EQ (PEQ), VCXO Reference Clock (Femto Clock) zorgen voor minimale jitter en de apparaten zijn voorzijn van levendige HD-schermen. De A&ultima lijn ondersteunt snel opladen en gegevensoverdracht via USB-C.

De A&ultima SP1000 bevat 256 GB intern geheugen en beschikt over een 5-inch HD-scherm in koperen en roestvrijstalen behuizing. Inmiddels is er ook de A&ultima SP1000M als toegankelijk(er) alternatief. Die bevat 128 GB intern geheugen, is voorzien van een 4,1″ HD-scherm en is verkrijgbaar met een aluminium behuizing.

“Why would anyone buy the SP1000? It’s simple, they shouldn’t. Buy the SP1000M instead. It does everything the wonderful SP1000 does, for less. What more could you want?” – Astell & Kern SP1000M in Digital Trends.

A&futura

De A&futura SE100 is uitgerust met een professionele DAC-chip van ESS, de SABRE ES9038Pro, die 8-kanaals processie van geluidsingangen biedt. Met 4 kanalen voor speciale verwerking per linker- en rechterkanaal is de SE100 in staat om nog gedetailleerder en helderder geluid te produceren. De SE100 kan tot 32 bit/384kHz PCM audio afspelen en kan Quad DSD native afspelen. Dankzij een bijgewerkt versterkerontwerp en ruisonderdrukkingstechnologieën geïmplementeerd door het merk zelf produceert de SE100 4,1 Vrms (gebalanceerde output) met de ingebouwde versterker alleen.

De SE100 beschikt ook over een Octa-core CPU, 5-inch touch screen, 128GB interne opslag, ondersteuning voor snel opladen, en kan muziek afspelen gedurende ongeveer 10 uur voordat je de speler weer moet opladen. Het ontwerp van de behuizing van de aluminiumlegering is solide en duurzaam, en het klassieke ontwerp van de volumeknop en de rugplaat van diamantpatroonglas vervolledigt de premium look en feel. De SE100 is dan ook bekroond met een “Red Dot Design Award 2018”.

A&norma

De A&norma SR15 is het eerste model uit de nieuwe standaardlijn van Astell&Kern. De A&norma lijn is ontworpen om een nieuw publiek kennis te laten maken met het merk en met hoge resolutie-audio. De A&norma SR15 zit vol met verschillende functies van eerdere Astell&Kern vlaggenschip apparaten, zodat ook beginners kunnen genieten van de meest complete muzikale beleving.

De SR15 maakt gebruik van twee van de bewezen Master HIFI niveau Cirrus Logic CS43198 DAC chips, en is voorzien van een Quad-core CPU die overvloedige kracht biedt om high-res muziek te verwerken en een intuïtieve maar pittige gebruikerservaring te bieden. De A&norma SR15 kan tot 24bit/192kHz PCM audio en DSD64 native afspelen. Al deze functies zijn verpakt in een stevige aluminium legering die lijkt op de populaire AK70 serie.

Alle huidige generatie Astell&Kern spelers bevatten ook zowel 3.5mm ongebalanceerde en 2.5mm gebalanceerde uitgangen, Wi-Fi connectiviteit, ondersteuning voor de AK Connect app, USB DAC functie, DLNA netwerk ondersteuning, OTA software updates, digitale audio output via USB, aptX HD Bluetooth, microSD slots om extra opslag tot 2TB te ondersteunen, en ondersteuning voor streaming muziekdiensten via embedded apps en de nieuwe Open App service.

“When it comes to performance per pound, there’s no mistaking the Kann’s sonic chops. It’s dynamic, has a great sense of timing, and gives an insightful performance.” – de Astell & Kern KANN in What Hifi.

Desktopspeakers

Kortom, we zijn aardig verwend door Astell & Kern. De mobiele alleskunners van het merk zorgen voor studiokwaliteit voor onderweg en met die high-end weergevers is de markt in belangrijke hifi-landen zoals Duitsland, Frankrijk, Engeland en de VS al ruimschoots veroverd. Maar wist je dat A&K ook naam aan het maken is met versterkte desktopspeakers…? | Lees meer.

Via deze link kun je de actuele, complete, productcatalogus downloaden (PDF – 4 MB).

Meer artikelen om te lezen

Siltech

Siltech

Siltech’s legendarische kabels en versterkers zetten de standaard die anderen willen evenaren omdat we voor onszelf de lat uitzonderlijk hoog leggen. Wij investeren voortdurend in de beste materialen, de modernste machines en gereedschappen en de meest nauwkeurige meettechnologie. Zodat u weet dat wij precies weten waarom onze producten klinken op de manier waarop ze dat doen.

Siltech’s legendarische kabels en versterkers zetten de standaard die anderen willen evenaren. Simpelweg omdat het merk de lat uitzonderlijk hoog legt. Voortdurende investeringen in de beste materialen, de modernste machines en gereedschappen en de meest nauwkeurige meettechnologie zijn daar debet aan. Zodat het geen toeval is dat high-end hifi van Siltech klinkt zoals het klinkt.

Voor de oorsprong van Siltech moeten we inmiddels al ruim vier decennia terug in de tijd, wanneer het bedrijf – Silver Technology – in 1983 in Elst wordt opgericht. De belangrijkste mijlpaal vinden we echter tien jaar later, als de charismatische Edwin Rijnveld in 1992 het bedrijf overneemt en de eerste hand legt aan één van Siltech’s legendarische producten: de SEPA. Deze Single Engine Power Amplifier is in principe de moeder van de vermaarde SAGA-lijn (waarover later meer) en het startpunt van een succesvolle reeks innovatieve apparatuur die zijn fundament vindt in zowel muziek als techniek, en zowel wetenschap als bezieling.

Kijk hier voor de laatste nieuwtjes

Filosofie

Zoals bij verreweg de meeste high-end audiomerken is muziek bij Siltech het grondbeginsel. Als je Rijnveld vraagt wat de voornaamste motivatie is voor zijn bijna obsessieve zoektocht naar de best mogelijke audioweergave, dan zal muziek altijd zijn eerste antwoord zijn. En waarschijnlijk ook zijn tweede en derde. Voor hem is het een eindeloze queeste om de capaciteiten van een geluidssysteem om welke audio-opname dan ook zo goed en natuurlijkgetrouw mogelijk weer te geven naar een hoger niveau te tillen. ‘Zoals de artiest het bedoeld heeft’, zoals het cliché luidt.

Siltech wordt uitsluitend gemaakt in Nederland door een hecht team van gekwalificeerde technici. Het merk is overtuigd van de kracht en ervaring van het in-house team, mede dankzij de meest geavanceerde meetapparatuur en de nieuwste inzichten. De benadering is er één van pure wetenschap. Ontwerpen, doormeten, analyseren, verbeteren en ontwerpen.

Mijlpalen

Als een gespecialiseerd elektronica engineer heeft Rijnveld met Siltech meer dan een aantal mijlpalen in het hifi-landschap geplaatst. In recente jaren zijn onder meer de Pantheon – Siltech’s eerste luidspreker in 2007 – en de SAGA-lijn in 2008 daar voorbeelden van. De Pantheon was het startpunt van een complete serie luidsprekermodellen. Het merk wist zich in de eerste kwart eeuw van de historie meer dan te vestigen als toonaangevende kabelfabrikant. Een vakgebied waarin het bedrijf internationaal zijn sporen ruimschoots verdiend heeft. De stap in de wereld van luidsprekers werd gezet omdat zelfs de meest geavanceerde speakers volgens Rijnveld niet in staat om een live-concert waarheidsgetrouw weer te geven. Een belangrijke oorzaak daarvoor, in een notendop, is de akoestiek van de (luister)ruimte en de invloed van ons brein bij het verwerken van audio. Een computerprogramma met de naam Comsol, ook door NASA gebruikt in de ruimtevaartindustrie, werd aangewend om die invloed aan te spreken. Het resultaat was een luidspreker die in staat is om onvervormd tot 118 dB weer te geven, ongelooflijk dynamisch en snel – en zeer muzikaal.

Structural Amplifier Gain Architecture

Na de internationaal vermaarde Pantheon volgde de introductie van een compleet nieuw versterkerconcept: de SAGA-lijn. Een volledig doordacht ontwerp met als doel versterkers op het niveau van Siltech’s kabels te krijgen. De SAGA C1, V1 en P1, drie versterkers die gezamenlijk voor de Structural Amplifier Gain Architecture-filosofie van Siltech staan, zijn door het merk in het leven geroepen om met een minimaal aantal interne componenten vervorming terug te dringen, en de dynamiek te verbeteren.

De C1 accu-gevoede buizenvoorversterker en de V1 en P1 vormen samen het equivalent van de klassieke eindversterker. De combinatie biedt een dynamisch bereik dat dicht in de buurt komt van dat van de Siltech kabels, bereikt door het evalueren en structureel verbeteren van de versterkingsstructuur. Maar ook slim gebruik van accuvoeding, de beste componenten, terugkoppelloze schakelingen en een ultra-rigide chassis dragen daaraan bij. Maar wie beter dan Rijnveld zelf kan dat ontwerp duiden…

Toekomst

De structurele innovaties van Rijnveld en zijn team, de basis van de positie van Siltech in de top van de hifi-piramide, vormen ook de grondslag voor de toekomst van het bedrijf. Want hoe hoog de standaard van de reeds ontwikkelde apparatuur ook is, het niveau aan de horizon zal altijd hoger zijn. In de woorden van de ingenieur zelf: “Als we een nieuw product op de markt brengen, is dat absoluut het beste wat er op dat moment mogelijk.” In andere woorden, slechts het huidige plafond gegeven de huidige wetenschap, technieken en materialen bepaalt het huidige niveau. De volgende fase zal echter altijd lonken. “Denk nooit dat je klaar bent. Blijf vergelijken. Blijf innoveren. In high-end audio is er geen limiet aan kwaliteit.” Die filosofie zal altijd de basis vormen voor de volgende stap. Wees kritisch. Wees creatief. Never paint by the numbers. Jarenlang excelleren is geen toeval.

Bezoek de website van Siltech

Kijk hier voor de laatste nieuwtjes

Meer artikelen om te lezen

Clearaudio

Direct naar de prijslijsten van Clearaudio


Het Duitse audiobedrijf Clearaudio bestaat al sinds 1978 en heeft in ruim vier decennia aardig wat geschiedenis geschreven. Dat begon in die jaren 70 met de Delta en Sigma luidsprekers. Inmiddels is Clearaudio een echte analoogspecialist en al bijna een halve eeuw een begrip in de wereld van high-end audio, synoniem voor High End Made in Duitsland. 

Sinds de introductie van de allereerste platenspelers is Clearaudio zelf ook goed voor de nodige mijlpalen, waaronder de patenten voor tangential-toonarmen in 1988, de nieuwe generatie moving coil-pickups in 1998, de 2008-patentenaanvraag van de bekroonde Ceramic Magnetic Bearing (CMB) magnetische lagers, en de introductie van de vermaarde Concept draaitafel en een compleet scala aan nieuwe introducties op High End München. 2018, het belangrijkste podium voor de high-end audiowereld én lekker dicht bij huis. 

Clearaudio benutte dat toneel voor een serie nieuwe modellen om de veertigste verjaardag op te leuken, maar is in de jaren sindsdien niet gestopt met innoveren. Nog steeds creëren en produceren de ingenieurs van het Duitse familiebedrijf high-end oplossingen voor mensen die hun liefde voor muziek delen, met als doel de ultieme luisterervaring – hoorbaar, tastbaar en zelfs duidelijk zichtbaar in de geavanceerde ontwerpen. Draaitafels, toonarmen, cartridges, versterkers, bekabeling, accessoires en een scala aan high-tech schoonmaakmachines – er is voor de vinylliefhebber niet zoveel waarmee je niet bij Clearaudio terecht kunt. Een echt powerhouse voor high-end vinylbeleving, dus. 

Kijk hier voor de laatste nieuwtjes.

Clearaudio Concept: the gift that keeps on giving

Voor wie bekend is met het aanbod van Clearaudio is het niet moeilijk het wellicht meest bekende ontwerp uit de recentere geschiedenis van de Duitsers voor de geest te halen:de Concept. Ogenschijnlijk een erg eenvoudige platenspeler van de specialisten, maar niets is minder waar: deze draaitafel koppelt schoonheid aan kwaliteit en innovatie en was al bij de introductie een tijdloze klassieker.

Niet voor niets won het model dan ook diverse prijzen. De fraai geprijsde plug-and-play draaitafel draagt de naam Concept: more is less. Een ‘friction free magnetic bearing’ toonarm en een bewegende magnetische cartridge maken de platenspeler compleet. Alle onderdelen zijn volledig afstelbaar, waardoor het model custom aan je wensen aan te passen is. Vervolgens kies je tussen de drie verschillende aandrijfsnelheden – 33, 45 of 78 toeren –, laat je slechts de naald nog op het vinyl zakken, en het muziekfeestje kan beginnen.

Concept Active

Op de stand in München toonde het merk een nieuwe uitvoering: de Concept Active. Clearaudio’s jongste Concept komt in verschillende uitvoeringen, met variatiekeuze tussen toonarmen, cartridges en zelfs plinten. Zo is er de innovatieve, wrijvingsloze en magnetisch zwevende Concept toonarm of de beproefde Satisfy Kardan aluminium-toonarm en heb je de keuze uit een hele fraaie houten plint (zie foto hieronder).

Het naar goede traditie zeer complete pakket wordt afgerond met een hoogwaardige Clearaudio MM- of MC-cartridge, een geïntegreerde phonostage en een geschikt voor de betere, dynamische hoofdtelefoons. De Concept Active is net als zijn voorgangers ready to go voor wie meteen met zijn vinyl aan de slag wil.

De patenten voor het volledig symmetrische ontwerp en de naalddrager van borium – in tegenstelling tot het veel gebruikte aluminium – zijn vandaag de dag nog altijd bepalende pionierszetten waar Clearaudio op verder kan bouwen. ‘Made in Germany’ staat bij het bedrijf voor de hoogst mogelijke kwaliteit in materiaal en afwerking, en de perfecte technische implementatie van intelligente innovaties. Vanuit die filosofie zien we de paradepaardjes van de Duitsers vaker terugkomen. In München is dat niet anders, dus het niet alleen de Concept die in een nieuw jasje voorgesteld werd. Ook hét jubileummodel op de show is ook een oude bekende…

ClearAudio

Clearaudio Reference Jubilee

De Clearaudio Reference Jubilee is namelijk een ode geworden aan één van de eerste Reference-modellen die het merk op de markt bracht, volledig up-to-date gehaald met de laatste ontwikkelingen. Dat betekent onder meer een TT3 toonarm met Jubilee MC Cartridge, 40mm ‘panzerholz bumerang’ chassis, en een externe, ruisgelimiteerde motor. Maar wacht, Jubilee MC cartridge? Inderdaad, Clearaudio heeft voor de verjaardag ook voorzien in speciale cartridge.

De Jubilee MM (€ 650) en Jubilee MC (€ 3.900) zijn de eerste elementen van Clearaudio waarbij het merk erin geslaagd is om het ‘panzerholz’ materiaal ook in een cartridge toe te passen, nabewerkt door een Franse violenfabrikant, waardoor beide uitvoeringen een nieuwe standaard in hun prijsklasse zetten.

De Reference Jubilee (foto hieronder) komt in zwart met natuurhouten details. Een symbiose van traditie en de nieuwste materialen en technieken, gelimiteerd op 250 genummerde uitvoeringen en met een prijskaartje van 20.000 euro.

Clearaudio: kwaliteit uit eigen huis

In het assortiment van Clearaudio vind je naast high-end draaitafels en toonarmen ook phonostages, voorversterkers, Klasse A-eindversterkers, connectoren, kabels en audiorekken, en een willekeur aan accessoires voor maximaal luistergenot – dat weten we. Het is namelijk kenmerkend voor de filosofie van de Duitsers: uitstekende geluidskwaliteit en perfectie in design haal je niet vanuit één element in de geluidsketen. Analoog afspelen van muziek is een veeleisend en uiterst gespecialiseerd gebied van vakmanschap.

Om die toewijding aan kwaliteit te handhaven, produceert het merk verreweg het meeste van de precisie-onderdelen in eigen huis. De beste garantie voor kwaliteit en prestaties doorheen de gehele keten is alles zelf aan te bieden. In de praktijk betekent dat een brede scala aan innovatieve elektronica voor de vinylliefhebber, omdat het merk van alle markten thuis is. Maar zelfs met die kennis zagen we de volgende introductie niet aankomen…

Opmerkelijk: draaitafelmeubel voor onderweg

Clearaudio heeft in München laten zien ook thuis te zijn in audiofiele muziekweergave voor onderweg (foto hieronder). Clearaudio is namelijk van mening dat een goede draaitafel ook een must is voor bijvoorbeeld in de auto of op de boot. Maar dan hebben we niet over de hi-res muziekspelers zoals die van Astell & Kern of de alles-in-één superspeaker zoals de Devialet Phantom Gold. Nee, de Duitsers komen met een volledig hifi-systeem dat je kant en klaar op een jacht of bijvoorbeeld in een gerestaureerde Volkswagen kunt plaatsen. De complete hifi set-up bestaat uit een Clearaudio Active draaitafel, een setje actieve speakers van KEF en een volledig customized audiorack. De knappe constructie maakt dat afspelen ook onderweg een optie is. Totaalprijs? 25.000 euro, inclusief meubel. Maar dan kun je wel 24 uur non-stop plaatjes draaien in je bus, want het systeem is voorzien van een autonome voeding, die bovendien op te laden is met zonne-energie.

40 Jahre Clearaudio: Das Album

Jubilea kun je op veel verschillende manieren vieren, en gezien de voorgaande productintroducties is Clearaudio daar goed in geslaagd. Maar als we zeggen dat het merk van alle markten thuis is, dan bedoelen we ook echt alle markten. Met trots presenteerde Clearaudio daarom ook nog even een muziekalbum om de verjaardag op te luisteren. Een album dat ‘onze passie voor perfectie, tonale details en de combinatie van creativiteit en technische finesse belichaamt.’ Alles waar oprichter Peter Suchy voor staat, dus. Om zijn tijdloze quote er nog eens bij te halen: „Nimm das Beste, mache es besser – dann ist es gerade gut genug.“ Zelfs de muziek wordt nu door je favoriete Duitse audiomerk verzorgt… De plaat bestaat uit eigen opnames van het merk en een selectie legendarische producties van Deutsche Grammophon.

Via deze link kun je de actuele, complete, productcatalogus downloaden (PDF – 4 MB).

Bekijk hier de brochure van de Concept Signature

Bezoek de website van Clearaudio

Kijk hier voor de laatste nieuwtjes

Meer artikelen om te lezen

Devialet

Devialet

Direct naar de prijslijst van Devialet


Er zijn in de historie van de hifi maar weinig merken die zo’n beroering hebben veroorzaakt als Devialet. Beroering in de meest positieve zin van het woord, uiteraard. Want iédereen had het er opeens over, toen in 2010 – en zowat uit het niets – het eerste prototype aan de pers en het publiek werd getoond. De audiowereld was met stomheid geslagen. 

Allereerst natuurlijk door het uiterlijk. De platte, hoogglans gepolijste aluminium behuizing had een enorme aantrekkingskracht. Op een Italiaans designmeubel of rechtop aan de muur, met het bovenop geplaatste ronde display en de zware, extreem luxueus aanvoelende afstandsbediening was de D-Premier – zoals het model toen nog heette – boven alles een heel sexy apparaat. 

Wie vervolgens de moeite nam om het innerlijk van de moeder aller Devialets nader te bekijken, kwam een nog nooit eerder toegepaste techniek tegen. Devialet noemde het ADH®, een tot dan toe onmogelijk geachte hybride tussen de precisie en lineairiteit van een klasse A-versterker, en de kracht en efficiëntie van klasse D. Uiteraard een eigen vinding, één van de inmiddels schier ontelbare patenten die het Franse merk bezit. De ingebouwde d/a-converter en de apart leverbare streamingmodule en phonotrap beloofden grootse prestaties, sindsdien continu doorontwikkeld in nieuwe vondsten. Maar waar kwam dit merk vandaan? 

Op deze pagina nemen we je vogelvlucht mee door de korte, maar zeer indrukwekkende historie van het merk uit Parijs. Wil je direct door naar het meest actuele nieuws en de recentste modellen van Devialet, dan kun je hier terecht.

Devialet

Het begin

Het verhaal begint in 2003. Pierre-Emmanuel Calmel werkte als hoofd van een onderzoekslaboratorium bij Nortel Networks, een bedrijf dat zich bezighield met het ontwerpen van digitale telefoon- en IP-netwerken. Calmel, een fervent muziekliefhebber en amateur-saxofonist, droomde al sinds zijn studietijd van een ‘ultieme schakeling’. Omdat het moeilijke tijden waren voor de telecom-industie besloot hij van de nood een deugd te maken en zijn kennis te gaan toepassen op een hifi-versterker die bekende problemen als vervorming en ruis zou verslaan. Hij begon aan een prototype van een versterker die analoog en digitaal met elkaar combineerde. Niet gehinderd door de wetenschap dat anderen met datzelfde idee reeds gefaald hadden bleef hij onvermoeibaar werken, en in 2004 vroeg hij zijn eerste patent aan.

In het begin was de schakeling nog niet helemaal stabiel, maar Calmel hield vol en slaagde erin om het ontwerp van de eerste ‘audio-microprocessor’ onder de knie te krijgen. Vanaf 2006 ging het opeens snel. Calmel had ontwerper Emmanuel Nardin ontmoet en ze bleken dezelfde passie voor muziek en kwaliteit te hebben. Nardin kwam bij het bedrijf, en nam zijn neef Quentin Sannié mee, die een eigen adviesbureau als strategisch consultant had. Samen ontwikkelden ze de visie van een ‘familiebedrijf’ dat een audiofiel topproduct zou maken. Sannié nodigde zijn oud-medewerker Manuel de La Fuente uit om mee te doen en zo ontstond het ‘dreamteam’ dat het tot dan toe nog naamloze bedrijf definitief op de kaart zou gaan zetten (zie foto boven).

In 2007 werd besloten het bedrijf Devialet te noemen, als eerbetoon aan de Franse ingenieur Sieur de Vialet, die als compagnon van de grote Franse schrijver, filosoof en kunstcriticus Denis Diderot (1713-1784) meerdere bijdrages aan de Encyclopédie Française leverde. Devialet moest een synoniem worden voor constante ontwikkeling en innovatie, een voornemen dat tot op de dag van vandaag het belangrijkste uitgangspunt is en waar het bedrijf keer op keer met verve in slaagt.

D-Premier

Het eerste product, de D-Premier, zag in 2009 het levenslicht, maar het duurde nog tot de zomer van 2010 eer het apparaat in grotere aantallen geproduceerd kon worden. De introductie tijdens de CES in Las Vegas van dat jaar, en in München tijdens de High End 2010, had echter zoveel stof doen opwaaien dat het merk dat in 2010 al in 22 landen vertegenwoordigd was. Een knappe prestatie om dat op basis van een idee en een belofte voor elkaar te krijgen. En de rest is, zo zegt men dan, geschiedenis. Het succes was groot en onmiddellijk, en veel ontwikkelingen volgden.

Devialet Expert

In 2013 verschenen bijvoorbeeld meerdere opvolgers van de D-Premier. Onder het motto ‘One day, everyone will own a Devialet’ introduceerde het merk drie nieuwe modellen, de 110, 170 en 240. Getallen die de respectievelijke wattages aangaven. Deze nieuwe modellen waren aanmerkelijk vriendelijker geprijsd dan het topmodel D-Premier, dat kin productie bleef. Ze hadden een iets strakker uiterlijk, dat nog steeds zéér herkenbaar was als Devialet, en een vereenvoudigde schakeling waardoor ze weliswaar wat minder vermogen hadden, maar in ruil daarvoor ook aanzienlijk goedkoper waren.

In 2014 werd deze serie omgedoopt tot Devialet Expert, en na een update van de software (onthoud dat het hart van elke Devialet een audio-microprocessor is!) steeg het uitgangsvermogen en daarom bestaat de serie nu uit de Expert 120, Expert 200 en de Expert 400, die uit twee in mono geschakelde Expert 200’s bestaat die gekoppeld zijn. De Expert 800 is de overtreffende trap, een vernieuwde versie van de roemruchte D-Premier in dubbel-mono schakeling.

Wat ook deel uitmaakte van de nieuwe software was een systeem dat SAM® werd genoemd, oftewel Speaker Active Matching. Hiervoor kunnen gegevens van luidsprekers van bekende merken (de database groeit gestaag) in de microprocessor van de Devialet worden geprogrammeerd zodat de output specifiek is aangepast aan dat merk en model luidspreker, waardoor een betere geluidskwaliteit wordt bereikt. Bezitters kunnen met de zeer eenvoudig te bedienen online programmeermodule van hun Devialet het merk en model van hun luidspreker opzoeken en inladen, en meteen genieten van een betere weergave.

Devialet Expert Pro

Fast forward weer twee jaar verder en de naam ‘Expert’ is al niet goed genoeg meer voor de Fransen. Het merk laat immers geen twijfel bestaan welke rol ze willen spelen op de markt voor hifi-apparatuur voor de moderne muziekliefhebber. De Fransen debuteerden aan de frontlinie, en staan nog steeds aan de absolute top van de wereld voor high-end. Een revolutie is dan nooit ver weg. In 2016 heette die revolutie Devialet Expert PRO.De Expert PRO-lijn is het directe resultaat van de onophoudelijke drang om door te ontwikkelen tot er absoluut nul ruis op de lijn overblijft. Devialet heeft daarmee het onmogelijke mogelijk weten te maken: verbeterde prestaties, een uitzonderlijk vermogen en een perfecte audiofiele ervaring over de gehele linie.

Voorzien van de jongste generatie ADH Intelligence, een Magic Wire DAC, nieuwe Klasse-A en Klasse-D versterking, nieuwe voeding, nieuw thermisch management..

Devialet Expert PRO is het ultieme audiofiele systeem voor de meest veeleisende muziekliefhebber. Erop én erover voor alles wat je van een versterker mag verwachten. Het merk maakte naam door alle onderdelen van de schakel – van voorversterker via dac en streamer tot phonotrap – voor het eerst geperfectioneerd in één behuizing te krijgen, en heeft in dat systeem nu tóch weer een bijzondere nieuwe stap gezet. Ongeacht bron, ongeacht speakers.

Devialet Phantom

In de loop van 2014 begon het marketing-apparaat van Devialet opnieuw te gonzen. Een mysterieuze aankondiging in persberichten en op social media beloofde iets totaal nieuws, maar niemand wist waar het over ging. Er werd druk gespeculeerd, maar pas in december van dat jaar onthulde devialet waar het de afgelopen jaren in het diepste geheim, met een team van wel 45 top-ingenieurs en akoestici, aan had gewerkt: de Devialet Phantom.

De Phantom is, als je het heel oneerbiedig zegt, een actieve luidspreker met een ingebouwde d/a-converter, maar die beschrijving doet hem echt tekort. Het team van Devialet slaagde erin om de unieke ADH®-technologie van het merk op een chip van amper 1 vierkante centimeter onder te brengen. Dat was nodig om hem te kunnen plaatsen in de relatief kleine aluminium vacuüm-behuizing van de Phantom, waar door middel van weer een volgende revolutionaire technologie niet alleen een hoge geluidsdruk kan worden behaald, maar ook een laagweergave die recht loopt tot 16 hertz. Er waren bij de introductie direct al twee modellen, de Phantom en de Phantom Silver, die alleen verschillen in uitgangsvermogen (respectievelijk 750 en 3000 watt klasse-D). Maar Devialet zou Devialet niet zijn als er niet binnen een relatief korte periode weer een opvallende opvolger op het toneel verscheen…

Devialet Gold Phantom

Voor wie het zich mogelijk tóch nog afvroeg: nee, ook een innovatieve nieuwe alles-in-één topper én een special edition in glanzend zilver blijkt niet voldoende. Het is tenslotte Devialet, dat van de nieuwe standaard ook graag een Gouden Standaard maakt. Zie daar de Gold Phantom, de meest exclusieve uitvoering van de eigenzinnige streamingspeaker, verschenen in 2016 en een jaartje later winnaar van de 2017-2018 EISA Award Best Product in de categorie ‘Innovation’.

Het is geen geheim dat Devialet er minstens zoveel werk van maakt om bestaande producten te verbeteren als om nieuwe producten op de markt te brengen. We begonnen deze historie van de bijzondere alles-in-één weergever dan ook met het gegeven dat Devialet een merk is dat nooit stilstaat. Dat betekent dat er niet alleen voortdurend aan nieuwe producten en technieken wordt gewerkt, maar dat men – gegeven technische ontdekkingen en hun nieuwe mogelijkheden – ook over het bestaande aanbod nooit tevreden is. Met andere woorden, als de gelegenheid zich voordoet om een veelvuldig prijswinnend high-end product tóch nog te verbeteren, waarom zouden we dat dan niet doen?

Devialet is de Phantomfans van het eerste uur niet vergeten. Wie niet noodzakelijk op 3.000 of zelfs 4.500 Watt zit te wachten en nog heel veel plezier uit het eerste model haalt, kan via een upgrade simpelweg toch wat vermogen aan de bestaande 750 Watt-motor toevoegen. De nieuwste versie van de Devialet Spark-app heeft namelijk een update klaarstaan om de versterking van het model te verhogen van 750 naar 1200W en van 99dB tot 101dB. De speler is dan bovendien voorzien van nieuwe ADH2-versterking, die je nu standaard in een winkelmodel vindt.

Devialet Phantom Reactor

Devialet heeft in het najaar van 2018 een nieuw model in de Phantom-reeks geïntroduceerd: de Phantom Reactor. Het jongste broertje van de vermaarde Phantom-modellen is verkrijgbaar in een 600 of 900 Watt-uitvoering en heeft een zeer aantrekkelijk prijskaartje dat de slogan ‘in the future, everyone will own a Devialet’ weer een nieuwe lading geeft. Als er één audiomerk is dat consequent blijft verbazen, dan is dat het Franse Devialet. Het bedrijf blijft verbeteren en innoveren en slaagt erin het aanbod van bestaande producten te blijven upgraden. De Devialet Phantom Reactor 900 is onmiskenbaar een van de best klinkende draagbare luidsprekers, die er ook nog eens goed uitziet. Devialet laat nog maar eens zien hoe belangrijk innovatie en vooruitstrevendheid voor het Franse merk is. Het is vrijwel onmogelijk te geloven dat een luidspreker van dit formaat zoveel pit heeft.

Hoe hebben de Fransen die technologisch meest geavanceerde compacte speaker toch in die kleine behuizing weten te verpakken? Dat lees je (deels) in de eerste aflevering van onze achtergrondserie over de Devialet Phantom Reactor!

“Iedereen een Devialet”

Elke Phantom is in principe een op zichzelf staande unit, maar met behulp van de Dialog-module kun je er een stereo-paar van maken, of er nog meer aan elkaar koppelen, tot maar liefst 24 stuks. Er zijn momenteel 4 verschillende ‘stands’ voor de Phantom: de Legs en Tree voor de ‘normale’ Phantom en de Tripod voor de Reactor (zie foto’s hieronder). Ook is er een Gecko waarmee je je Phantom aan de muur kunt bevestigen. En met de Cocoon verpak en verplaats je je Phantom van je huis naar je vakantie-adres.

                    

Omdat de Phantom perfect draadloos werkt kun je hem gemakkelijk door het hele huis plaatsen, en omdat de prijs van het ‘kleinste’ model niet meer bedraagt dan wat je voor een fatsoenlijke instap-geluidsinstallatie met een versterker, luidsprekers en een digitale mediaspeler moet betalen begint het er nu toch op te lijken dat Devialet de toen wat ambitieus lijkende belofte uit 2013 (dat op een dag iedereen een Devialet zou hebben) nu toch echt voor iedereen mogelijk maakt…

Devialet Dione

Iedereen een Devialet, zei je? U vraagt, Devialet draait. Het merk heeft daarom in het voorjaar van 2022 besloten ook tot de populaire markt van soundbars toe te treden. En dat deden de Fransen uiteraard niet halfbakken, het welbekende gezegde over ‘de Franse slag’ even buiten beschouwing latend. De Devialet Dione is namelijk sinds de introductie al met diverse serieuze awards bekroond, waaronder een felbegeerde EISA Award in de categorie high-end soundbar.

“Muziek en geluid vormen samen 50 procent van het entertainment van een film”, zei George Lucas ooit. De geluidstechniek, akoestische know-how en iconische designskills van Devialet zijn samengekomen in een ontwerp dat alles op alles zet om die uitspraak recht te doen, met de introductie van een soundbar die je als geen enkele andere op de markt onderdompelt in de wereld van muziek en film. Dione – geïnspireerd door de Griekse godin, vrouw van Zeus en moeder van Aphrodite – is een verhaal van kracht en schoonheid én de juiste klanken om die vertelling op te luisteren. Je leest er hier alles over.

Bezoek de website van Devialet

Kijk hier voor de laatste nieuwtjes

Meer artikelen om te lezen

CrystalConnect

Crystal Cable

Direct naar de prijslijsten van Crystal Cable

Klik hier voor de Crystal Cable Diamond Series 2 brochure
Klik hier voor de Crystal Cable Art Series brochure


Crystal Cable producten zien er niet alleen anders uit, ze zijn ook wezenlijk anders dan alles wat je gewend bent. Zowel op het gebied van audiobekabeling als op het vlak van high-end luidsprekers, waar het merk zijn sporen ook verdiend heeft, kent Crystal Cable zijn gelijken niet. In een wereld van me-too producten die moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn, doet het team achter het internationaal gerenommeerde merk zijn eigen onderzoek en ontwikkelt het eigen gepatenteerde materialen en onderscheidende oplossingen die consequent resulteren in baanbrekende prestaties.

Of het nu gaat om de unieke metallurgie, diëlektrische materialen en minimalistische topologie van de kabels, of het innovatieve high-tech kastontwerp en de bouw van de luidsprekers, de eindproducten zijn visueel verbluffend, en lijken zowel in verschijning als in weergave in niets op de apparatuur van andere fabrikanten. Dramatisch muzikaler, natuurlijker en meer betrokken bij de luisteraar, dat is wat Crystal Cable producten beloven – en waarmaken.

Kijk hier voor de laatste nieuwtjes

Geschiedenis

Crystalconnect

Als je vanuit marketing en branding naar Crystal Cable kijkt, zie je dat er een hele slimme strategie achter schuilt. Het is immers nagenoeg onmogelijk om je nog structureel te vestigen als fabrikant van luidsprekers, kabels of elektronica – oververzadigde markten waar nauwelijks ruimte is. Toch wist het jonge Crystal Cable bij de introductie meteen naam te maken. Natuurlijk is de rol van het gevestigde Siltech als ‘partnermerk’ daar debet aan geweest, maar zijn het vooral de stappen op het gebied van innovatie, materiaalgebruik en design waar Crystal Cable op kan bogen. En daar zien we de hand van Gabi Rijnveld, die met het kabelmerk een duidelijk eigen stempel drukte op het bedrijf dat ze runt met haar man (en oprichter van Siltech) Edwin Rijnveld. “Muziek is het mooiste wat er is. Waarom zouden de producten die een fantastische weergave naar je huiskamer halen niet ook zo mooi mogen zijn?”

Filosofie

Sound, looks, verpakking – alles aan het merk klopt. En net als bij Siltech geldt ook bij Crystal Cable: muziek is alles(bepalend). Ruimtelijkheid, ultieme definitie in het laag en zijdezacht hoog zijn de meest kenmerkende eigenschappen van de weergave, en dan is er ook nog het fraaie uiterlijk. Want dat deze kabels als vrouwvriendelijk gezien worden, is zeker geen toeval. Het ontwerp doet zelfs denken aan exclusieve sieraden, en namen als The Absolute Dream en Triple Crown ronden dat plaatje verder af. Maar verreweg het meest opvallende is het compleet unieke van het merk; vergeet alles wat je van hifi-bekabeling weet, Crystal Cable biedt precies het tegenovergestelde van wat je gewend bent. Topgeluid én een fraai uiterlijk.

Arabesque

Uiteraard spreken bij Crystal Cable vooral de kabels tot de verbeelding – what’s in a name? Alvorens de highlights van die productcategorie de revue passeren, is het echter boeiend even stil te staan bij de innovaties op luidsprekergebied. Die zijn immers zeker zo spraakmakend. Eén blik op de Arabesque Mini bewijst dat al. Het prototype van de speaker werd in 2011 in Las Vegas aan de wereld voorgesteld, en in 2013 vond het model zijn weg opnieuw naar de Consumer Electronics Show – deze keer in een definitieve(re) versie. We schrijven definitievere, omdat Crystal Cable (en Siltech) er om bekend staan het allerbeste wat nu mogelijk is af te leveren, maar modellen rustig nog eens naar voren halen voor een update.

De Arabesque Mini gebruikt bijvoorbeeld dezelfde techniek als de in 2009 geïntroduceerde Arabesque Glass Master. Aangezien glas echter geen optie is voor compacte behuizingen, werd aluminium gebruikt om de Mini te kunnen bouwen. Een 15 centimeter langeslag woofer en een Berillium tweeter werken samen via een lage-Q scheidingsfilter, gebouwd van luchtspoelen en zilver-olie condensatoren. De Arabesque Mini is een echte high-end luidspreker, ontworpen en met de hand gebouwd in Nederland. Hij levert een geluidskwaliteit die ongekend is voor luidsprekers in deze afmeting en klasse. Als gevolg van de designfilosofie zijn de luidsprekers eenvoudig in iedere huiskamer te plaatsen, zowel qua design als qua akoestiek en weergave. Het neusje van de zalm – for now.

Crystal Cables

In het jaar van de Arabesque Mini introduceerde het merk tevens het absolute droompaar voor de aansluiting van de luidsprekers: The Absolute Dream. ’s Werelds eerste kabel die met monokristallen is opgebouwd, niet alleen de kern maar ook de mantel. De afschermingen zijn van verzilverd monokristal koper en verguld monokristal zilver, overtrokken met een transparante mantel – waardoor de kabel een zeer bijzonder voorkomen heeft, zonder de Crystal Cable identiteit te verliezen.

In totaal worden vier van deze coaxen tot één kabel getwist door middel van een speciaal voor Crystal Cable ontworpen en gebouwde machine. Hiermee kan de theoretisch optimale hoek van 45 graden tussen de aders worden bereikt zonder spanning op het metaal te zetten. Twee van de coaxen worden gebruikt voor het audiosignaal waardoor de signaal-ruisverhouding nog verder wordt verbeterd en de microvervorming tot nog lagere waarden kan worden gebracht. De twee andere aders zijn geschakeld volgens de gepatenteerde Crystal Cable The Bridge opzet. Hierdoor wordt vervorming nog verder teruggebracht en worden lekstromen geneutraliseerd. Een ultra high-speed filter op 20 GHz voorkomt dat versterkerschakelingen de fout in kunnen gaan.

Bezoek de website van Crystal Cable

Kijk hier voor de laatste nieuwtjes

Meer artikelen om te lezen