Dit is een vertaling van de review van Romain Dillet op techcrunch.com. De originele review lees je hier.

Devialet is geen doorsnee techbedrijf; zijn producten bevinden zich op het kruispunt van audio-engineering en luxe. Daarom zien zijn nieuwe draadloze oordopjes met actieve ruisonderdrukking er anders uit dan andere oordopjes. Dit is geen product voor de massamarkt. Toen ik bij de productlancering in de Parijse Opera was, vertelde CEO Franck Lebouchard van het Franse bedrijf me dat ze verwachten jaarlijks “tienduizenden” eenheden te verkopen. Analisten schatten dat Apple jaarlijks tientallen miljoenen AirPods verkoopt. Devialet hoopt een marktaandeel van 0,x procent te bemachtigen door zich te positioneren als een high-end alternatief voor draadloze oordopjes van Apple, Samsung, Anker – en zelfs Bose en Sony.

Hoe zien high-end draadloze oordopjes eruit?

Ik gebruik de Devialet Gemini II nu een paar weken. Laat één ding duidelijk zijn, dit product is de meest extravagante versie van draadloze oordopjes — ze kosten €399. Kortom, ja, de Gemini II zijn zowel extreem goed als extreem duur.

Dit is de tweede generatie van de draadloze oordopjes van het bedrijf. En het goede nieuws is dat het een enorme stap voorwaarts is in vergelijking met de originele Gemini oordopjes uit 2020. Laten we beginnen met het ontwerp. De pilvormige oordopjes doen denken aan de iconische eivormige Phantom-luidsprekers van Devialet. Aan de zijkant van de oordopjes vind je een onopvallend D-logo en een elegant plaatje met metalen coating erboven. Devialet weet dat je deze oordopjes gaat dragen. Daarom heeft het bedrijf drie verschillende kleuren — zwart, wit of goud. De matte zwarte versie valt niet zo op als de twee andere versies. Het is een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar ingetogen oordopjes. De gouden versie is een duurdere uitvoering genaamd de Opéra de Paris-editie. Ze zien er hetzelfde uit als de matte witte, maar dan met een beetje 24-karaats vergulding. Er zit ook een Opéra de Paris-logo op de case. Deze versie kost €599 — opnieuw, dit is een luxe aangelegenheid, dus de prijsstelling is niet per se logisch of rationeel.

De Devialet Gemini II zijn in-ear oordopjes met verwisselbare siliconen oortips. Ze worden geleverd met vier maten oortips in de doos — XS, S, M en L. Na het inbrengen van de oordopjes in je oren, moet je ze iets naar achteren draaien om ze op hun plaats te “schroeven” — het werkt een beetje zoals de Sony’s WF-1000XM5 oordopjes. Het kost een paar seconden om een goede afsluiting te vinden en het wordt gemakkelijker na een paar dagen. Maar over het algemeen zijn de Gemini II comfortabel om te dragen. Elk oordopje weegt slechts 6 gram en ze zijn nog nooit uit mijn oren gevallen. Maar oren zijn er in alle soorten en maten, dus het is moeilijk te zeggen of ze voor iedereen werken.

De draagtas is vrij compact en functioneert als een standaard batterijhoes voor draadloze oordopjes, zoals de hoesjes van de Apple AirPods Pro, Bose QuietComfort oordopjes en Sony WF-1000XM5. Er zit een magnetisch deksel aan de bovenkant van de hoes dat je kunt openen en sluiten wanneer je je oordopjes wilt pakken of opbergen. In het midden van de kiezelvormige hoes vind je een centrale plaat met metalen coating. Het is één stuk dat de hele hoes omsluit. De twee plastic delen boven en onder de centrale plaat hebben een elegant trapsgewijs ontwerp.

Devialet belooft een batterijduur van maximaal 22 uur, met vijf uur autonomie in de oordopjes zelf. In mijn tests is de batterijduur nooit een probleem geweest. Je kunt de hoes opladen met een USB-C-kabel of een Qi draadloos oplaadpad.

zwarte-gemini-II

Fantastische geluidskwaliteit

Draadloze oordopjes worden met elke generatie beter. Maar ik heb nog nooit draadloze oordopjes gehoord die zo goed klinken als de Devialet Gemini II. Ze blinken uit in geluidskwaliteit en bieden een rijk en gedetailleerd geluid. Het meest opvallende aspect van de Gemini II is hun vermogen om een duidelijke weergave te bieden van rommelige tracks. Ze kunnen meerdere lagen baslijnen, wat hoog gepiep en een zanger in het midden van het podium aan. Ze presteren extreem goed aan de onderkant van het spectrum. Het is indrukwekkend dat Devialet diepe bas kan halen uit kleine audioapparaten als deze. Ze klinken zelfs een beetje baszwaar met de standaard EQ-instellingen, maar dit kan worden opgelost met de zesbandige equalizer in de app. Tegelijkertijd komen veel nummers tot leven met de Gemini II, omdat ze erg gul zijn met vocalen. Devialet gebruikt 10 mm drivers met titanium coating. Net als bij de AirPods Pro, vertrouwt Devialet op naar binnen gerichte microfoons om het geluid in je gehoorgangen te meten en aan te passen aan je oren.

Het bedrijf gebruikt Bluetooth 5.2 om verbinding te maken met je apparaten, met ondersteuning voor meerdere punten. Dat betekent dat je je oordopjes tegelijkertijd kunt aansluiten op zowel je smartphone als je laptop. Als je bijvoorbeeld muziek afspeelt op je laptop en iemand belt je, stopt de muziek op je laptop en kun je de telefoon opnemen met je oordopjes. Wat betreft de geluidsvertraging, deze oordopjes presteren goed, vooral bij het kijken naar video’s.

Er zijn vier modi voor actieve ruisonderdrukking, waarvan sommige beter zijn dan anderen. Ze werken prima, maar kunnen niet tippen aan de effectiviteit van de Sony WF-1000XM5. Ze blokkeren het meeste omgevingsgeluid en zelfs luidruchtige stofzuigers worden redelijk stil. De in-ear detectie werkt goed, zelfs al stopte de muziek een paar keer terwijl ik aan het wandelen was. Het lijkt erop dat de oordopjes soms denken dat je ze hebt uitgedaan wanneer je gewoon wandelt. Maar dat is niet het einde van de wereld — je kunt je oordopjes uit je oren halen, ze even schudden en ze weer in je oren steken.

earbuds-gemini-black

Ook moet ik de Devialet-app vermelden. Het is een essentieel onderdeel van de Gemini II-ervaring. De app werkt goed en heeft tal van mogelijkheden — je kunt de equalizer aanpassen, de modus voor ruisonderdrukking selecteren en meer. Het is een geavanceerde app die het meeste uit deze oordopjes haalt.

De Gemini II beschikken over twee microfoons in elk oordopje: een naar buiten gerichte microfoon achter het rooster aan de zijkant en een naar beneden gerichte microfoon voor je stem. Het bedrijf heeft winddetectie verbeterd met een eigen algoritme om windruis te verminderen. Devialet gebruikt ook een botgeleidingssensor om te begrijpen wanneer je praat en zo de spraakkwaliteit tijdens gesprekken te verbeteren. Het resultaat is… OK. Laten we eerlijk zijn, het is niet realistisch om geweldige geluidskwaliteit te verwachten via Bluetooth met een microfoon zo ver van je mond. Apple heeft op dit vlak enige vooruitgang geboekt, maar als je de oordopjes wilt gebruiken voor meerdere videogesprekken per dag, kun je beter een koptelefoon met een uitschuifbare microfoon overwegen. Toch is muziek luisteren met deze kleine oordopjes een magische ervaring. Na een tijdje vergeet je gewoon dat je oordopjes in hebt. Je voelt gewoon de muziek door je hoofd stromen.

Conclusie

Toen Apple de originele AirPods uitbracht, creëerde het bedrijf een hele nieuwe categorie van draagbare apparaten. Het was onduidelijk hoeveel mensen bereid waren te betalen voor zulke kleine dingen. In de loop der tijd hebben andere merken en Apple zelf de grenzen van draadloze oordopjes verlegd qua functies en prijs. Natuurlijk is €399 voor een paar oordopjes belachelijk. Maar de Gemini II van Devialet klinken geweldig, zien er geweldig uit en zijn een fantastisch modeaccessoire.

In tegenstelling tot de originele Gemini-oordopjes, die op verschillende manieren gebrekkig waren, is het veel makkelijker om Devialet’s nieuwe oordopjes aan te bevelen. De Gemini II zijn qua functies vergelijkbaar met andere draadloze oordopjes. De geluidskwaliteit is gewoon beter.

Winactie

Jij kan ‘n setje Gemini II winnen! De winactie vind je onderaan deze pagina.