Direct naar de prijslijst van SME Audio


Precisie-engineering bedrijf SME werd in 1946 opgericht in Steyning (Sussex), Engeland, waar het vandaag de dag nog altijd te vinden is. De afkorting SME, die staat voor Scale Model Equipment, doet wellicht voorkomen dat we te maken hebben met miniatuurproducten zoals ze gemaakt worden door bijvoorbeeld Mattel of Dinky Toys, maar niets is minder waar. SME is namelijk fabrikant van high-end audioapparatuur en hoogwaardige, nauwkeurig gemaakte componenten voor de luchtvaart, formule 1 en de medische industrie.

De Scale Model Equipment Company werd opgericht door Mr. Alastair Robertson-Aikman en focuste zich in de eerste jaren, en dat is waar de afkorting wat meer duiding krijgt, op het ontwerp en de fabricage van precisiemodellen voor vakbeurzen. Vanaf 1950 breidde Robertson-Aikman uit en diversifieerde het bedrijf richting de productie van precisie-vliegtuigonderdelen voor prestigieuze bedrijven zoals Rolls Royce, Hawker en Martin Baker.

Kijk hier voor de laatste nieuwtjes

1959: welkom in de hifi

Het is in datzelfde decennium – maar wel pas in 1959 – dat SME de eerste stap in de wereld van hifi zette (daar hebben we dus volgend jaar opnieuw een prachtig diamanten jubileum!), door een eerste toonarm te ontwikkelen. Een product dat zeer warm werd ontvangen, waarna de aanmoediging vanuit de audio-industrie aanleiding bleek om commerciële productie in gang te zetten. Sterker, er werd een compleet nieuwe fabriek gebouwd om aan de vraag te kunnen voldoen. De Serie 1-toonarm, volledig bestaande uit individueel gefreesde componenten, kon er rekenen op een productie van 25 eenheden per week.

Datzelfde jaar werd de bedrijfsnaam gewijzigd in SME Limited om de nieuwe activiteiten onder te brengen. Niet voor niets, want de stap in de hifi bleek de basis voor een zeer vruchtbare ontwikkeling van het bedrijf. Binnen enkele jaren verscheen ook de Series II-toonarm, 9 en 12 inch, gevolgd door de Series II IMP in 1972, de Series III en Series IIIS in 1977 en een uitgebreid aanbod van nieuwe modellen in de jaren 80.

1991: eerste draaitafel

Terwijl de precision engineering expertise doorheen de jaren ook in andere industrieën zeer succesvol bleef, met nieuwe werkprogramma’s voor grote namen zoals Rolls Royce Motor Cars, British Oxygen Company, Parker Pen, Ford Motor, Williams Motorsport én Philips Medical, tekende 1991 opnieuw voor een hifi-gerelateerde mijlpaal: de introductie van de eerste platenspeler, de Model 30 (afbeelding hieronder).

De Model 30, een voorloper van onder meer de Model 20 in 1992, de Model 10 in 1999 en de Model 15 in 2015, verwees met zijn naamgeving naar de eerste 30 jaar in de audio-industrie en kon bogen op de decennia van ervaring en expertise. Superieur vakmanschap en aandacht voor detail die SME een van de meest gerespecteerde namen in audio maakten. Zo werd de bovenste plint van de tafel opgehangen in een ingenieuze combinatie van 48 gespannen o-ringen en werd een van schroefdraad voorzien reflexklemsysteem gebruikt om een ​​maximaal contact tussen de LP en het plateauoppervlak te behouden, om resonanties tot een minimum te beperken. Een gemodificeerde versie van de topmodel (Model V) toonarm werd voorzien van opvallende gouden letters en highlights.

De Model 30, ook wel Model 30/2 geheten en in 2008 opgevolgd door de 30/12, is met zijn vele originele ontwerpeigenschappen absoluut een unieke draaitafel. De onberispelijke constructie en afwerking komen voort uit de compromisloze kwaliteitscontrole die SME tot synoniem voor technische uitmuntendheid hebben gemaakt. Misschien wel de beste draaitafel aller tijden.

 

SME Model 20

Zoals gezegd legde de Model 30 de basis voor een mooie traditie van SME draaitafels, waaronder de Model 20 (foto hieronder) die snel volgde. ‘Een draaitafel moet de problemen van externe trillingen aanpakken’, liet de fabrikant daarbij optekenen. ‘Deze komen voort uit verschillende bronnen, waaronder lucht- en structuurtrillingen van luidsprekers, groefmodulatie en mechanische onvolkomenheden in bewegende delen. In de Model 20 is uitmuntende bewerking van instrumentkwaliteit verbonden met fundamentele fysica. Hoe hoger de massa en stijfheid van een lichaam, des te minder het zal buigen en trillen; de duur van een trilling kan worden verkort door geschikte demping.

De draaitafel weegt daarom zo’n 28 kilo, belangrijk in verhouding tot de grootte, omdat het de dichtheid is die er toe doet. Het subchassis meet slechts 440mm (17 5/16 “) bij 350mm (13 ¾”) maar weegt 11 kg. De dikte van 16 mm (5/8 “) is bestand tegen buiging bij lage frequenties, terwijl de hoge frequentie resonantie wordt verzwakt door efficiënte uitrekbare demping.

We gaan snel door

Fast forward naar de laatste paar jaar, als in december 2016 het bedrijf overgenomen wordt door Ajay Shirke, maar met het oog op het behoud van de merken en het uitbreiden van onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten als onderdeel van de Cadence Audio Group of Companies. En naar mei 2018, toen SME de rechten op het Garrard Transcription Turntable-merk én op Loricraft Audio verkreeg, de enige officieel erkende Garrard-serviceagent, met de intentie om het Garrard-audiomerk in de nabije toekomst te ontwikkelen. Dat brengt ons namelijk bij de laatste ontwikkelingen op het analoge vlak, waarin eveneens in mei van dit jaar een belangrijkste stap werd gezet: de introductie van de SME Synergy op High End München 2018.

SME anno nu: de Synergy draaitafel

SME mag dan al sinds 1946 bestaan en zich al bijna 60 jaar bezig houden met de bouw van draaitafels en armen, dat houdt de Britten niet tegen om op het innovatieve vlak stevig door te ontwikkelen. Deze gloednieuwe Synergy is daarom voorzien van een arm – gebaseerd op het eigen Series IV-ontwerp –, een element en een phono-versterker. Dat element is afkomstig van het Deense Ortofon, terwijl de ingebouwde phono zijn oorsprong vindt bij het Zwitserse Nagra en alle interne bekabeling (van zilver!) afkomstig is van het Nederlandse Crystal Cable (over full circle gesproken: Crystal vind je uiteraard ook in het aanbod van D&D).

Kenmerken SME Synergy

  • Natuurlijk, open en dynamisch geluid
  • High Mass, Small Footprint
  • Close Tolerance Precision Bearing
  • Geïsoleerde ophanging
  • Precisie magnesium toonarm
  • Crystal Cable bekabeling
  • Nagra phono-stage
  • Ortofon MC Windfeld Ti Cartridge
  • Klaar om af te spelen!

De Synergy is naar goede traditie gebouwd met de modernste technieken en inzichten. Het chassis is bijvoorbeeld gemaakt van CNC-gefreesd aluminium. De voeding en regelelektronica bevindt zich in een aparte behuizing, eveneens gemaakt van CNC-gefreesd aluminium. Het draaiplateau weegt 4,6 kilogram. De omloop van de borstelloze motor wordt elektronisch bewaakt. Volgens SME is de Synergy een zeer hoogwaardige draaitafel die tevens makkelijk is in gebruik. Je vindt meer informatie over de nieuwste draaitafel van het merk, die vanaf deze maand op de markt verkrijgbaar is, op de website van SME.

Via deze link kun je de actuele, complete, productcatalogus downloaden (PDF – 4 MB).

Bezoek de website van SME

Kijk hier voor de laatste nieuwtjes

Meer artikelen om te lezen