Astell&Kern introduceert vandaag de AK ZERO1, gloednieuwe high-end in-ears met maar liefst drie verschillende drivers voor een baanbrekende hybride weergave. Terwijl wij een mooie prijsvraag hebben lopen met de fraaie Billie Jean in-ear modellen van A&K, zit de fabrikant bepaald niet stil met nieuwe introducties. We hebben daar volgende week nog meer over te melden, maar laten we voor nu focussen op de ZERO1, én de optioneel bij te kopen PEP11 kabel.

De Astell&Kern AK ZERO1 is weer een bijzonder staaltje innovatie van onze favoriete fabrikant van high-end audio op broekzakformaat. De ZERO1 is namelijk voorzien van drie verschillende soorten drivers, samengesteld uit een micro planar dynamische driver, twee gebalanceerde armatuurdrivers (BA) en een dynamische driver. Een uniek ontwerp dat dat de sonische eigenschappen van elke driver combineert om een ongekend natuurlijk geluid te produceren: Astell&Kern heeft met recht een nieuwe standaard gezet in IEM-techniek om de muziekliefhebber dichter bij het originele studiogeluid te brengen. We zetten de belangrijkste kenmerken even op een rij:

  • Drie verschillende soorten drivers: planar, gebalanseerde armatuur en dynamisch
  • Perfect geharmoniseerde driverstructuur
  • Nauwkeurig crossover-netwerkontwerp
  • Akoestische kamer gemaakt met behulp van 3D-printtechnologie
  • Nauwkeurige CNC-bewerkte metalen behuizing
  • Hifi-kwaliteit zuiver zilver-gecoate OFC-kabel

Over de drivers en de crossover

De Micro Rectangular Planar Dynamic Driver is een speciaal ontwikkelde, zeer geavanceerde driver die het mogelijk maakt een planair driverontwerp, dat berucht is om zijn moeilijk schaalbaarheid voor hoofdtelefoons, toe te passen op in-ear monitors. Door gebruik te maken van een stevig en lichtgewicht planair membraan om frequentieverlies te minimaliseren, wordt dit gecombineerd met een trillingspaneel met een hoog polymeer en dunne metalen film om kristalheldere en dynamische hoge frequenties te creëren.

Het driver-systeem van de AK ZERO1 heeft daarnaast dubbele BA-drivers, die gebruik maken van speciaal ontworpen spoelen om transparante vocalen met een superlage vervorming te leveren. Combineer dit met de enkele 5,6 mm dynamische driver om rijke, gecontroleerde en diepe lage frequenties te garanderen en de AK ZERO1 is klaar om zijn baanbrekende hybride geluid te leveren.

Om dat nieuwe geluid te realiseren via de ideale frequentierespons, werd een Crossover Network-ontwerp gegenereerd op basis van een grondig begrip van de parameters van elke driver. Zodra dit is vastgesteld, wordt elke driver zorgvuldig in de optimale positie geplaatst, ingesloten in specifiek ontworpen akoestische kamers die zijn vervaardigd met 3D-printtechnologie. Deze precisiebehuizingen elimineren op slimme wijze onnodige beweging en resonantie van de drivers om een stabiele prestatie te garanderen. Ten slotte vermindert de met precisie vervaardigde behuizing de interne en externe trillingen om een zo gericht en nauwkeurig mogelijk geluid te leveren.

Hifi-kabels en optionele PEP11 accessoire

Om de audioprestaties verder te maximaliseren is de AK ZERO1 uitgerust met een OFC-kabel met zuivere zilvercoating. Deze kabels zijn gemaakt van zuiver zilver, koper en aluminium pluggen om de transparantie van het audiosignaal te behouden. Elders zorgen de MMCX-connectoren voor een verbinding van topkwaliteit tussen de oorbehuizing en de kabel, voor langdurige en stabiele prestaties. De OFC-kabel van 3,5 mm naar je brontoestel is standaard onderdeel van de AK ZERO1.

Voor veeleisende audiofielen die de hoogst mogelijke geluidskwaliteit uit hun AK ZERO1 IEM’s of andere hoofdtelefoons met MMCX-connector willen halen, introduceert Astell&Kern een optionele 4,4 mm kabel. Deze PEP11 heeft grotere, met aluminium afgewerkte 4,4 mm stekkers en is voorzien van dezelfde hoogwaardige verzilvering en koperen kabel.

Astell&Kern’s herkenbare gedurfde diagonale designtaal wordt voortgezet op de AK ZERO1, waarbij het eersteklas geslepen metalen oppervlak het licht briljant reflecteert. De vorm van de behuizing en de slanke oorschelpen zijn zorgvuldig ontworpen en verfijnd om niet alleen een veilige en comfortabele pasvorm te bieden, maar ook om het geluid efficiënt en nauwkeurig te laten klinken. Voor een optimale pasvorm worden vijf paar siliconenoordopjes in verschillende maten en een set schuimtips meegeleverd, samen met een draagtasje om je IEM’s ook onderweg ongerept te houden.

Prijs en marktbeschikbaarheid

De A&K AK ZERO1 is vanaf medio november verkrijgbaar bij onze A&K-dealers en heeft een adviesprijs van 749 euro. De optionele PEP11 4.4mm MMCX-kabel heeft een prijskaartje van 139 euro.