Het Amerikaanse YG Acoustics kon uiteraard niet ontbreken op het jaarlijkse High End-feestje in München. Tussen de vele primeurs van andere grote namen uit de internationale audiowereld stond YG dan ook met een stevige introductie uit eigen huis: de XV 3 Signature.

High End München was voor het team van YG Acoustics het sluitstuk van een drietal shows net na elkaar, met eerder in eigen land Southwest Audio Fest in Dallas en AXPONA in Chicago (waar Crystal Cable haar 20th Anniversary Infinity limited edition power cable introduceerde). In de Beierse hoofdstad werden de schijnwerpers gezet op de nieuwe XV 3 Signature, een gelimiteerde editie van slechts acht paar die de prestaties van de XV 3 nog verder opvoeren. “Een oefening in obsessieve perfectie”, aldus YG. De imposante weergevers werden gecombineerd met het vlaggenschip van de Boulder 3000 serie elektronica voor een audiofeest van formaat. Oók aanwezig: de XX 3 Live, het vlaggenschip van de Live serie.

YG Acoustics op HEM 2024

YG XV 3 Signature

De Reference serie van YG Acoustics biedt het allerbeste wat mogelijk is op het gebied van nauwkeurigheid en muzikaliteit: deze modellen behoren tot de meest bekroonde luidsprekers ter wereld. Die lof danken ze aan de combinatie van geavanceerde materialen met innovatieve wetenschap en techniek. Ze zijn compromisloos ontworpen en hebben als enige doel om luisteraars mee te voeren naar het hart van de muziek.

De XV 3 is het vlaggenschip van die Reference serie. Het is een extreem luidsprekersysteem met vier torens dat opnieuw definieert wat je voor mogelijk houdt: de fijnste microdetails precies geplaatst in een brede en diepe holografische audioruimte; ongeëvenaarde schaal en feilloze timing. De XV 3 Signature is zoals gezegd een gelimiteerde editie van slechts acht paar, nauwgezet gebouwd en afgesteld in de R&D faciliteit en “zo extreem dat het nooit de bedoeling was om hem in productie te nemen…”.

“Bij YG houden we altijd een technologisch demonstratiemodel: een luidspreker die de grenzen verlegt van wat mogelijk is, en de XV 3 was de natuurlijke keuze. Twee innovaties leidden tot een grote verandering in prestaties, die zelfs onze grootste verwachtingen overtrof. De eerste was een ontdekking op het gebied van condensatorontwerp: een speciale folie van een koperlegering met een unieke kristalstructuur en een innovatief, geavanceerd diëlektricum, dat prestaties leverde die alles overtroffen wat we ooit hadden gehoord. De uitdaging: een productieproces dat zo veeleisend is dat we nog jaren verwijderd zijn van commerciële productie. Het tweede experiment was perfectie tot in de kleinste details. Elk onderdeel in onze luidsprekers is al gebouwd volgens uitzonderlijk strenge specificaties. Toch is er altijd een minuscule variatie, een vleugje entropie aan de rand van de meetbaarheid. We hebben geprobeerd die zo veel mogelijk te elimineren door zo dicht mogelijk bij het theoretische optimum te komen.”

XV 3 Signature begint met de best passende componenten, geselecteerd uit honderden kandidaten door middel van gedetailleerde metingen. Na assemblage worden de luidsprekers gemeten in de hightech faciliteiten van YG. “Daarna, gedurende vele weken van iteratief meten, modelleren en luisteren, optimaliseren we de crossovers door het bouwen van op maat gemaakte componenten, elk specifiek de waarde die nodig is voor die luidspreker. Elke verandering is subtiel: vaak een fractie van een procent van de componentwaarde. Maar samen is het resultaat ongelooflijk.”

Dat resultaat is de XV 3 Signature. Elk paar wordt gekenmerkt door trapezoïden in dikke, juweel-gouden beplating. Eronder vind je een vergulde, geïndividualiseerde plaat, ondertekend door CEO en hoofdontwerper Dr Matthew Webster – die persoonlijk toeziet op de constructie en afstemming van elk paar. Tot slot is elke crossover met de hand gesigneerd door het volledige R&D-team dat de crossover heeft gebouwd, gemeten en afgestemd.

YG XX 3 Live

XX 3 Live viert de twintigste verjaardag van YG Acoustics en is net zo goed een volkomen uniek product: een ultiem presterend, compleet audiosysteem dat realisme en geluidskwaliteit biedt die de allerbeste audiofiele separatesystemen evenaren of zelfs overtreffen, gecombineerd met uitzonderlijk gebruiksgemak en flexibiliteit.

De XX 3 is het product van een intensief, meerjarig onderzoeksprogramma: elk element van is simpelweg het allerbeste dat vandaag beschikbaar is, zonder compromissen in het ontwerp en de productie. “Als holistisch ontwerp, waarbij elk onderdeel is geoptimaliseerd als onderdeel van het geheel, stelt het nieuwe normen voor prestaties op het gebied van bandbreedte, fasecoherentie, impulsrespons en vervorming.”

“Het belangrijkste is dat je al je favoriete opnames opnieuw zult beluisteren” zo gaat de duiding van YG verder, “genietend van de ongeëvenaarde dynamiek en schaal, adembenemende details en delicatesse. Bovenal heeft hij een muzikaal, natuurlijk geluid bij alle soorten muziek en op alle volumeniveaus, of je nou een intieme akoestische opname maakt of de ijzingwekkende, elektrische sfeer van een rockconcert.”

XX 3 Live overtreft elke verwachting van een geïntegreerd systeem: het is het hoogtepunt van vele jaren onderzoek en ontwikkeling tussen YG en Bel Canto. Twee vierweg-luidsprekers met acht drivers worden gecombineerd met een elegante controller om harmonieus te passen in elk formaat ruimte en in alle ontwerpstijlen. Geavanceerde DSP crossovers zijn afgestemd op basis van complexe, multi-domein fysica en akoestische modellen, geoptimaliseerd met behulp van supercomputer en cloud computing. Uitzonderlijke DSP- en DAC-ontwerpen leveren state-of-the-art prestaties. Een op maat gemaakt versterkingssysteem gebruikt een speciale 700W voor elke driver, en toch is het hele systeem koel en efficiënt.

Het resultaat is een fluweelzwarte achtergrond met een prachtige, vloeiende weergave bij álle muziek. Ongelooflijke dynamiek, verbluffend realisme en een diepe, krachtige bas.

YG XX 3 Live

Stereophile-bezoek aan YG-stand: “Phenomenal”

De bijzondere combinaties van YG’s XX 3 en XV 3 Signature is ook het team van Stereophile niet ontgaan. Zoals een van de auteurs van het magazine schrijft in een appje dat hij op de laatste showdag aan zijn aanwezige Stereophile collega’s stuurde: “Mocht je tijd hebben en je bent nog niet geweest, ga dan zeker eens naar de gloednieuwe luidsprekers bij YG Acoustics luisteren. Zowel de passieve als de actieve systemen daar klinken fenomenaal.”

In zijn verslag op de Stereophile website vervolgt hij dan zelf: “De YG-ruimte was opwindend, zelfs in een omgeving waar ’s werelds high-end audiomerken met hun beste spullen pronken (en waar het gemakkelijk is om afgestompt te raken). Ik voelde een vleugje evangelische vurigheid toen ik de actieve YG XX 3 Live torens en de extern versterkte XV 3 Signatures die hen flankeerden aan het werk hoorde. Dus ik moet je iets vertellen over deze kamer: in mijn oren werd het namelijk Best of Show.”.

‘Best of Show’

Gezien het prijskaartje moeten deze YG-producten ook wel indruk maken natuurlijk, vervolgt hij. De vierweg XX 3’s, gevoed door ingebouwde Bel Canto DAC’s en versterkers die 700W leveren aan elk van de acht drivers per kanaal, kosten maar liefst $258.600 per paar. Voor bijna twee keer dat bedrag – 498.000 dollar – kun je in plaats daarvan kiezen voor de bijna twee meter hoge XV 3 Signatures van YG, in welk geval je vier torens krijgt, waarvan er twee in wezen verticale subwoofers zijn. “Tegen weliswaar torenhoge prijzen en zonder zich in het zweet te werken, staken de YG’s boven alles en iedereen uit. Als je de kans krijgt om ze te horen, vind je de ervaring misschien wel onvergetelijk… net als ik.”

Je leest het hele verslag hier.

Nieuwsgierig geraakt door bovenstaande lofzang over YG Acoustics? Dan is er goed nieuws, want het Amerikaanse merk heeft ook veel toegankelijkere modellen op de markt, die technisch én qua prestaties kunnen leunen op de grotere broers. Sterker nog, het is de reden dat we YG zo’n anderhalf jaar geleden naar Nederland gehaald hebben.

De YG Peaks-familie bestaat uit zes modellen en biedt een volkomen nieuw instappunt voor het merk. Lees: geen half miljoen voor de vlaggenschipmodellen uit, maar een setprijs die al begint onder de 15.000 euro – inclusief standaard. En: zowel de muziekliefhebber als de bezitter van een meerkanaals thuisbioscoop mag zich aangesproken voelen door Peaks Serie, mede dankzij de aanwezigheid van een stevige subwoofer.

Ontdek hier meer over YG Acoustics

YG Munchen