We hebben er even op moeten wachten, maar het is zover: de Amerikaanse luidsprekerfabrikant YG Acoustics heeft in de Reference-serie de derde generatie van de Hailey luidspreker voorgesteld. De Hailey 3.2 is een 3-weg vloerstaander, die overigens ook nog gezelschap krijgt van de 3.1 monitor luidspreker. In deze eerste introductie focussen we op de grote Hailey 3.2, die inmiddels via onze dealers beschikbaar is.

YG Reference

De Reference serie toplijn van YG Acoustics demonstreert het allerbeste dat bereikt kan worden op het gebied van nauwkeurigheid en muzikaliteit, zo weten de Amerikanen ons iedere keer weer te vertellen. “We zijn dan ook vereerd dat deze modellen tot de meest bekroonde luidsprekers ter wereld behoren.” De Reference modellen combineren geavanceerde materialen met geavanceerde wetenschap en techniek. “Compromisloos ontworpen, met als enige doel luisteraars mee te voeren naar het hart van de muziek.”

Lees ook: ‘Meten = Weten’: zo werden de YG Acoustics verbeterd

De Hailey 3, de focus van deze introductie, levert het levensechte, natuurlijke geluid dat inmiddels het kenmerk is van het merk, gecombineerd met een gevoel van schaal, beleving en weergave die ronduit verrassend zijn gezien het relatief compacte formaat. Deze ultra-high-end luidspreker weerspiegelt de technologieën van de Sonja 3 in een compactere behuizing. Het resultaat is een verbluffende sonische prestatie gecombineerd met het beste op het gebied van techniek en vakmanschap.

Hailey blauwe achtergrondYG Hailey 3.2

De Reference-luidsprekers zijn gemaakt van hoogwaardig aluminium uit de ruimtevaart, dat in eigen huis met een ongelofelijke precisie is bewerkt. Alle modellen worden nauwgezet met de hand gebouwd door experts in de eigen werkplaats in Colorado, voorzien van nieuwe technologieën en ontwerpinnovaties. YG kan daartoe bogen op theoretische modellen en gedetailleerde simulaties van meerdere domeinen en duizenden luisteruren, waar je hier meer over kunt lezen. Het eindresultaat, voor wie de samenvatting wil? “Luidsprekers die elke nuance van emotie overbrengen, elke muzikale cue van het kleinste microdetail tot de viscerale impact van het meest denderende crescendo.

Om enkele technieken in de Hailey uit te lichten: een geheel nieuwe, hybride Lattice tweeter maakt gebruik van een nieuw luchtframe in een speciaal geselecteerde ruimtevaartlegering, bewerkt door YG Acoustics. Hij levert uitzonderlijk lage vervorming over een enorme bandbreedte, met een brede hoekspreiding ter ondersteuning van een grote sweet-spot.

Ook is er voorzien in baanbrekende ultracoherente scheidingsfilters van de derde generatie, die gebruikmaken van een grondige kennis van simulatie om prestaties te leveren die nooit eerder mogelijk waren. De ‘BilletCore’ drivers maken gebruik van geavanceerde motoren en kegels die eveneens in eigen huis zijn gefabriceerd uit massief billet, waardoor ze tot de beste prestaties en de laagste vervorming behoren van alle drivers die momenteel verkrijgbaar zijn. De YG Hailey 3.2 heeft een adviesprijs van 73.900 euro per set.