De YG Acoustics Tor is een van de kleinere modellen in de Peaks-serie van de Amerikaanse fabrikant. We deelden onlangs de allereerste Benelux-review, verzorgd door Hifi Video Test (HVT), maar de absolute topklasse (Torklasse?) van deze high-end monitor is ook de experts van The Absolute Sound (TAS) niet ontgaan. “Heartily recommended”, concluderen de Britten. Warm aanbevolen, dus.

Hoe de review in TAS tot die aanbeveling is gekomen, kunnen we eveneens in de conclusie lezen: “Als het aankomt op de weergave van de menselijke stem – van folk ballads en, rock anthems tot aria’s en jazz songs – zijn deze kleine jongens behoorlijk bijzonder.”

Uitstekende allrounder

“De YG Acoustics Tor is een uitstekende allround performer; het enige nadeel zijn de gebruikelijke tekortkomingen die je kunt verwachten bij een fysiek kleine luidspreker. Maar al na een korte periode van luisteren was het duidelijk dat de Tor uitblinkt op één gebied dat van groot belang is voor de meeste audiofielen: de natuurgetrouwe weergave van de stem.”

“Je zou verwachten dat de basweergave en het dynamisch bereik in het gedrang komen met kleine luidsprekers zoals de Tors, en je zou het ook niet mis hebben. Maar de ingenieurs van YG hebben schijnbaar de wetten van de fysica in opmerkelijke mate overwonnen.”

Ook onderschrijft de review de moderne missie van het nieuwe management van YG Acoustics om de speakers voor een veel breder publiek toegankelijk te maken. “YG-luidsprekers waren altijd al indrukwekkend qua prestaties, maar ook erg duur. Een vroeg doel van de nieuwe leiding van het bedrijf was om producten te ontwikkelen die betaalbaarder waren dan wat bekend zou worden als de Reference-lijn, door gebruik te maken van geavanceerde meetmogelijkheden en supercomputermodellen.” De Peaks serie is daar een direct gevolg van, zoals we bij de introductie in de Benelux eerder al schreven. “De Tors zijn niet goedkoop, maar de volledige Peaks productlijn maakt het bezit van een high-end luidspreker wel mogelijk voor veel meer echte audiofielen.”

Je vindt de hele review op de website van The Absolute Sound.

yg-peaks-tor