Meten is weten, dat is anno nu nog net zo waar als toen de allereerste luidsprekers van YG Acoustics op de markt verschenen. Inmiddels zijn naast diverse modellen uit de Peaks series van de Amerikaanse fabrikant ook de Carmel 3 en Hailey 3.2 uit de duurdere Reference serie in Nederland te beluisteren. Maar, liefhebbers als we zijn bij D&D, gaat ons audiohartje bij het kunnen beluisteren van de Sonja of de Vantage Live zéker sneller kloppen. Vooral als je een kijkje bij YG krijgt, begrijpt hoe dat meten is weten er achter de schermen aan toe gaat, en dús waar die verbeteringen vandaan komen. En dat is precies wat we onlangs in Cambridge gedaan hebben. We vertellen je er graag meer over!

…maar wacht eens. Cambridge? YG Acoustics zit toch ergens in de buurt van Denver, Colorado? Ja, dat klopt – dus dat verdient wel de nodige tekst en uitleg. Dat zit zo: de huidige directeur van het merk, Matthew Webster, die met een kleine pauze het stokje heeft overgenomen van oprichter en voormalig eigenaar Yoav Geva (inderdaad, de Y.G. in YG), heeft een van zijn ándere bedrijven namelijk in Cambridge staan. Webster is namelijk in Cambridge afgestuurd in Astrofysic, met een PhD welteverstaan. En één van zijn hobbies? Je raadt het al: hifi.

Dat kan beter!

In de tijd dat Yoav Geva zelf nog aan het roer stond van YG Acoustics had Webster al zijn vermoedens dat een en ander verbeterd kon worden aan de weergavekwaliteiten van de luidsprekers van het merk. Dat stak hij niet onder stoelen of banken, maar bij Geva kon hij echter niet op enig gehoor rekenen. Groot was dan ook zijn verbazing, of eigenlijk teleurstelling, toen hij enkele jaren later net als vele andere klanten van YG het aanbod kreeg voor een upgrade van zijn geliefde speakers. Dat voorstel kwam hem wel heel bekend voor…

Dat laatste is dan ook precies de reden dat het nieuwe management na vertrek van Geva weer bij Webster aanklopte (volgt u het nog?), nu om hem alsnog te bevragen naar zijn suggesties voor verbeteringen. En zo komen we bij Cambridge Acoustic Sciences terecht.

Cambridge Acoustic Sciences

Cambridge Acoustic Sciences levert geavanceerde meet-, ontwerp- en adviesdiensten aan fabrikanten van audioapparatuur. Ze vinden innovatieve oplossingen voor problemen in de industrie met behulp van de nieuwste modelbenaderingen en technologie.

Onderdeel van de aanpak in de hifi-wereld zijn metingen, metingen, metingen. Van tal van producten uit de high-end audioindustrie zijn de prestaties doorgemeten, en de uitkomsten vastgelegd in modellen bedoeld om verbanden te zoeken tussen de uitkomsten van deze metingen en de praktijk. Zodoende kon onder meer theoretisch bekeken worden welke veranderingen aan ontwerp en techniek ook daadwerkelijk leiden tot een verbetering, en dat vele malen sneller dan daadwerkelijk alle veranderingen in de praktijk te moeten verwerken, fabriceren, bouwen en testen. Dat proces heeft aan de basis gestaan van de YG Acoustics Peak Series, maar nu ook geleid tot de nieuwe Reference 3 Serie. En dat is dan weer wat óns in Cambridge bracht, zo ergens aan het begin van de laatste maand van 2023 – waar we ons aan van alles en nog wat te goed gedaan hebben, vooral natuurlijk aan vele uren muziek.

In de praktijk

Luisteren, luisteren, luisteren. Alles is voorbijgekomen tijdens onze business retraite in graafschap Cambridgeshire, ongeveer 80 kilometer ten noordoosten van Londen, van de Cairn tot de Summit en van de Carmel 3 tot de Sonja 3 – en ook alles van Bach tot Ghost Rider.

Speciale aandacht ging daarbij uit naar de Vantage 3 Live, een volkomen unieke luidspreker, waar we in de nabije toekomst zeker nog meer van gaan horen. Dat D&D ook dát model van YG naar Nederland zal gaan halen, staat namelijk als een paal boven water. We houden je daar zeker van op de hoogte!

Hoe dan ook, de conclusie na het beluisteren van al dat fraais was toch vooral een enorme bevestiging dat we er goed aan gedaan hebben om YG in het najaar van 2022 aan ons pakket toe te voegen. Omdat deze Amerikanen geen ‘hifi-geluid’ produceren, maar daadwerkelijk de realiteit benaderen op een manier die zoveel voldoening en luisterplezier geeft dat je nooit meer zonder wil. YG zal dus ook zeker meer aandacht gaan krijgen op de diverse hifi-shows, bij dealers en in de vakbladen. Wat dan nog rest, is een korte anekdote over het slot van onze trip. Over gin. Nog zo’n hobby van Webster. Uiteraard vermengd met wetenschap, en geheel in de stijl van meten = weten.

YG acoustics vantage 3 live

Linden Leaf

Tijdens een etentje hadden Webster en zijn vrienden het over moleculaire smaakextractietechnieken en hoe het distillatieproces voor sterke dranken in bijna 150 jaar nauwelijks is veranderd. Sommige van de traditionele distillatieprocessen hebben moeite om alle smaken te behouden die je zou willen behouden of juist het onttrekken van de smaken die je niet wilt. Als je dat vergelijkt met de parfumindustrie, waar ze precies al die geuren kunnen extraheren die ze willen, inclusief de meer delicate en etherische geuren, dan hadden ze het gevoel dat de gedistilleerde drankenwereld een trucje miste. En wat doe je dan? Dan huur je een ruimte in Cambridge, gebruik je een willeukeur aan moderne technieken om de smaken te extraheren en de individuele smaakmoleculen die ze wilden te scheiden, om vervolgens met heel veel plezier een serie analyses en testen uit te voeren.

Het resultaat van dit fraaie project is Linden Leaf geworden, een moleculaire Gin die inmiddels al diverse prijzen in de wacht heeft gesleept. Kijk maar eens op lindenleaf.co.uk.

Wat is er mooier dan heerlijk muziek luisteren met twee prijswinnende producten, een lekker glas Gin en de fraaie tonen uit een luidspreker van YG? Zegt u het maar…

YG Acoustics Vantage 3 Live

De Vantage 3 Live van YG Acoustics is een volkomen uniek product: een compleet systeem dat verbluffende audiokwaliteit levert in combinatie met uitzonderlijk gebruiksgemak en flexibiliteit. We zetten graag wat highlights op een rij, inclusief de introductievideo van weleer – want we hebben bij D&D alle intentie om deze speaker naar de Lage Landen te halen.

De YG Vantage 3 Live laat je al je favoriete opnames opnieuw beleven, maar dan genietend van de ongeëvenaarde dynamiek en omvang, adembenemende details en delicatesse. Bovenal heeft het een muzikaal, natuurlijk geluid bij alle soorten muziek, of je nou een intieme akoestische opname hebt, of de bijzondere, elektrisch geladen sfeer van een rockconcert.

Verfijnd en natuurlijk met een levensgrote schaal, Vantage Live overtreft elke verwachting van een geïntegreerd systeem en evenaart het allerbeste wat haalbaar is met multi-component, traditionele hi-fi systemen. Vantage Live is het hoogtepunt van vele jaren onderzoek en ontwikkeling tussen YG en Bel Canto;

  • Twee compacte drieweg luidsprekers worden gecombineerd met een elegante controller om harmonieus te passen in elke ruimte en elke designstijl.
  • Geavanceerde DSP crossovers zijn afgestemd op basis van complexe, multi-domein fysica en akoestische modellen, geoptimaliseerd met behulp van supercomputer en cloud computing.
  • DSP- en DAC-circuits van topklasse zorgen voor moeiteloze dynamiek, helderheid en muzikaliteit.
  • Aangepaste versterking biedt een speciale 700W versterker voor elk van de drie drive units, maar toch is het hele systeem koel en efficiënt.

Het resultaat is een fluweelzwarte achtergrond met een prachtige, vloeiende weergave bij alle soorten muziek. Ongelooflijke dynamiek, verbluffend realisme en een diepe, gezaghebbende bas. Hij levert bovendien uitzonderlijk lage vervorming over een enorme bandbreedte, met een brede sweet-spot voor beeldvorming.

De Reference 3 modellen bevatten nieuwe technologieën en ontwerpinnovaties gebaseerd op nieuwe theoretische modellen, gedetailleerde simulaties op meerdere domeinen en duizenden luisteruren. Een nieuwe, hybride Lattice tweeter maakt gebruik van een nieuw luchtframe in een speciaal geselecteerde ruimtevaartlegering, bewerkt door YG Acoustics.

vantage 3