We zijn bij D&D onlangs een nieuwe rubriek gestart, waarin we op bezoek gaan bij de betere hifi-speciaalzaken. Samen met onze dealers delen we een actuele stand van zaken vanuit de winkel, laten we hen aan het woord over de keuze voor de merken uit onze stal en vertellen we wat meer over onze samenwerking.

Hanze HiFi
Voor alle contactgegevens + social media van Hanze HiFi, klik hier.


Een muziekinstallatie kopen via internet lijkt ons net zoiets als wijn proeven uit een boek of kleding kopen via de krant.” Het laat zich raden dat het team van Hanze Hifi je veel liever persoonlijk ontvangt om eens van gedachte te wisselen. Voor een nieuwe ‘D&D bij de dealer’ stappen we in de trein naar Zwolle, waar je de audiospeciaalzaak al decennia in een prachtig monumentaal pand zo’n beetje recht tegenover het station vindt.

Dat monumentale pand betreed je via een stevige trap. Ongetwijfeld een interessante uitdaging voor de aanlevering van sommige sets luidsprekers of loodzware versterkers, maar een imposante entree desalniettemin. Hanze Hifi is dan ook geen gewone winkel, en dat je hier niet ‘even heengaat voor een koopje’ mocht je uit de inleiding al opmaken. Goede hifi moet je op je gemak kunnen beleven, waarbij je je laat adviseren door vakmensen. Die vakkennis, een eigen(wijze) koers, de nodige humor en een luisterend oor zijn slechts een paar grepen uit het ‘aanbod’ van Hanze, waar Johan, Jaap en Alexander altijd klaarstaan om je in de rustige ambiance van hun sfeervolle pand in één van de vele kamers en luisterruimtes te ontvangen. Maar laten we niet vervallen in teksten die fraai op de website zouden staan, maar een echt bezoek brengen aan de Oosterlaan. Johan is onze gastheer, die ons meeneemt in het tastbare aanbod van de zaak, en de vele mogelijkheden.

Johan Tiel-Groenestege is de eigenaar van Hanze Hifi, al sinds het einde van de vorige eeuw. Tijdens zijn studie Utrecht in de jaren 80 was hij al met het vak bezig, als assistent bij Audio Design. Het leidde tot een fulltime betrekking bij EringaGeluid in Zwolle, om vervolgens in de jaren 90 bedrijfsleider te worden van dat filiaal. In 1998, de zomer van dié ene goal van Dennis Bergkamp, kreeg Johan de kans de zaak over te nemen. Dat bleek geen moeilijke keuze. De naam van de nieuwe zaak ook niet; Hanze is afgeleid van Hanzestad Zwolle.

 

Modern en traditioneel

Op het gebied van audio-oplossingen kun je bij Hanze terecht voor alles van traditioneel vinyl tot moderne streaming mogelijkheden. Op zoek naar een slimme versterker (van Devialet?) voor dat fraaie paar speakers? Geen probleem. Actieve speakers zonder versterker? Probeer bijvoorbeeld de DALI Callisto’s, al sinds de introductie ook in Zwolle te vinden. Liever een draaitafel (van Clearaudio?) met een high-end component dat op jouw voorkeur is afgestemd? Net zo goed mogelijk, bijvoorbeeld met het aanbod van modificaties, elementen en accessoires van mooie merken zoals AT, EMT en Ortofon.

Eerlijkheidshalve moeten we overigens zeggen dat het Duitse Clearaudio in dat geheel een veel kleinere rol heeft dan bijvoorbeeld Thorens. Technische man Jaap Pees was al ver voor de beginjaren bij Hanze de juiste keuze om je draaitafel te verbeteren, te repareren of simpelweg op de juiste manier af te stellen. In de afgelopen decennia is die kennis alleen maar toegenomen, en inmiddels is hij dé specialist waar het de Thorens TD124 betreft. Internationaal een veelgevraagd expert, en ook bij Thorens zelf werden en worden op zijn aangeven de nodige aanpassingen doorgevoerd. De onderhouds- en reparatieruimtes op de benedenverdieping staan vol met Thorensen, een unieke verzameling op zich. Sowieso is deze gehele verdieping op zich een bezoek aan Hanze waard, mits je natuurlijk even mee naar beneden mag. Een erg interessant kijkje in de wereld van de hifi-techneut.

Technische dienst

Je kunt dus ook bij Hanze terecht voor de reparatie van je oude vinylweergevers. “Met de merken die wij voeren is de kans groot dat we de onderdelen nog kunnen krijgen en uw kostbare apparatuur kunnen repareren.” Hetzelfde geldt voor versterkers, luidsprekers en stereo-installaties, en is het niet in eigen huis, dan zeker via de samenwerking met Audio Service. “Helaas is niet alles nog te herstellen en het zoeken naar de oorzaak kost ook tijd, maar je krijgt wel een duidelijke prijsopgave en bij Jaap zijn je spullen in de beste handen.”

Er worden reparatiewerkzaamheden verricht voor echte high-end merken en enkele van de betere audiozaken in Nederland, wat wel iets wil zeggen over de kwaliteit van onze technische dienst. Daarnaast is Jaap als je het mij vraagt één van de beste techneuten van ons land.” Dankzij de ruime onderdelenvoorraad en het ‘arsenaal aan adresjes’ van de spulletjes die niét in het magazijn liggen, is de kans bovendien groot dat je je geliefde apparatuur via deze weg toch nog een tweede leven kunt geven.

 

Totaaloplossingen

Bij Hanze Hifi stopt de aandacht overigens niet bij de apparatuur zelf; er wordt gekeken naar de gehele keten. Inmiddels is iedereen wel overtuigd van het nut van hoge kwaliteit luidsprekerkabels en interconnects, maar ook dat netsnoeren een grote invloed hebben op de geluidskwaliteit. “Daarom denken we bij het advies aan onze klanten ook altijd in sets. De combinatie bepaalt namelijk het uiteindelijke resultaat.” Ook bij Hanze daarom volop switches en stroomoplossingen om het totaalplaatje naar een hoger plan te tillen.

Over naar een hoger plan tillen gesproken, laten we het nog even hebben over HAT, Het Audio Team. HAT is een samenwerkingsverband van Jaap en een bevriende techneut, Richard Herman. In hun vrije tijd – in de praktijk nog altijd iedere donderdagavond – sleutelen zij aan tal van eigen buizenontwerpen. Een direct resultaat van deze hobby – wat overigens een serieus understatement is, want HAT heeft mooie producten te bieden – is een stukje techniek dat Johan in de winkel opgesteld heeft staan; een bijzonder innovatief ontwerp bedoeld om de trillingen van een motor zoals die in een platenspeler enorm te reduceren voor een hoorbaar beter resultaat. Een veelgevraagde toepassing!

 

Devialet – Devialet everywhere
Enfin, zoals een bezoek aan Hanze niet compleet is zonder even stil te staan bij HAT, zo is een dealervisit van D&D natuurlijk niet compleet zonder aandacht voor de merken uit eigen stal. In het geval van een tour bij Hanze Hifi is het gelukkig bepaald niet ver zoeken naar de invulling van die insteek. Liefhebbers van Devialet, waar Johan er zelf zeker één van is, zitten aan de Oosterlaan nummer 15 en 16 namelijk wel goed.

Al bij aankomst werden we begroet door een Devialet Phantom die schalks uit het raam staart, klaar om de gehele ruimte met zijn muziek te vullen. In theorie geen probleem, voor wie het vermogen van de Phantoms een beetje kent, maar in de praktijk gaat die eer naar zijn kleine broertje, de Phantom Reactor, die vanuit een andere hoek van deze verdieping voor de achtergronddeuntjes mag zorgen. Op de winkelvloer is vervolgens ook nog een prominente stand te vinden met de spotlight op Expert Pro, de Spark-app en opnieuw de altijd opvallende Phantom. En daar houdt het bepaald niet op, want in vrijwel iedere luisterruimte vinden we opstellingen met Phantoms, Phantom Reactors of beide, al dan niet op de eigen Treepods, Zelfs de imposante vinylcollectie in een van de luisterruimtes op de eerste verdieping wordt geflankeerd door een paartje van deze hypermoderne alles-in-één-weergevers, met bovendien nóg een Phantom Reactor speels tussen de platen verstopt.

Uiteraard treffen we hierboven links en rechts ook modellen uit de Expert Pro-lijn van de Fransen. Versterkers zijn immers niet bedoeld voor op een demostand alleen, hoe stijlvol het design ook is. Maar, hoe compleet die Expert Pro’s ook moge zijn, zonder luidsprekers natuurlijk geen muziek. In een van de luisterruimtes is daarom gekozen voor het Franse Atohm, een merk dat niet ver van Devialet vandaan zit. Sterker nog, deze specifieke modellen – de Atohm G1 – hebben de toevoeging ‘DV’ gekregen, voor Devialet. De ontwerpers van laatstgenoemde hebben zich namelijk over het design gebogen, om de combinatie van beide merken behalve technisch ook qua uiterlijk af te stemmen. Wel is Atohm een onafhankelijk merk, dat verder geen onderdeel vormt van Devialet. Het geheel is uiteraard wel op elkaar af te stemmen met SAM Speaker Active Matching.

“Als je het hebt over een merk dat uniek is, en niet alleen binnen het gehele assortiment dat we hier hebben, dan praat je over Devialet. Het blijft indrukwekkend, en zó innovatief.” Johan vertelt over de eerste ervaringen met het merk uit Parijs, erg herkenbaar voor wie zich ergens in de afgelopen tien jaar ook heeft laten overtuigen. Over een bezoek aan de Franse hoofdstad en het hoofdkwartier aldaar, voor een kijkje achter de schermen. En natuurlijk over de imposante manier waarop Devialet een soundstage weg kan zetten. Wie dat ook eens wil beleven, hoeft gelukkig niet helemaal naar Parijs. Dat kan gewoon in Zwolle, en nog recht tegenover het station ook. Waar wacht je op?