We zijn aardig verwend door Astell & Kern. De mobiele alleskunners van het merk zorgen voor studiokwaliteit voor onderweg en met die high-end weergevers is de markt in belangrijke hifi-landen zoals Duitsland, Frankrijk, Engeland en de VS al ruimschoots veroverd. Maar A&K biedt sinds een aantal jaar meer dan hifi voor in je broekzak alleen, waar de jongste introducties – de modellen uit de gloednieuwe ACRO-serie – het meest recente bewijs van zijn.

De kop ‘high-end in je broekzak’ van een eerder artikel dekt daarmee officieel de lading niet meer. Denk bijvoorbeeld aan de vermaarde CD Ripper, waar afgelopen najaar een MkII-versie van op het toneel verscheen. Maar ook aan hoofdtelefoons en in-ears, en alles van accessoires voor de veeleisende muziekliefhebber tot complete netwerksystemen zoals de AK5000N. Het bleek een voorbode voor een nieuwe lijn aan home audio producten, waarmee het merk de markt voor het betere geluid thuis verder wil bedwingen: de ACRO-serie.

Astell & Kern home audio

Astell & Kern filosofie

Astell & Kern komt voort uit de expertise van moederbedrijf Iriver, maar heeft een stevig high-end fundament. Voor D&D is met name het kernassortiment van fraaie mobiele muziekweergevers met een high-end hart dat daaruit voortgekomen is het boeiende segment: hoogwaardige hardware en high-end software in een exclusieve behuizing. Daar voegen we nu met plezier de eerste ACRO-modellen aan toe, want met de introductie van dat submerk van Astell & Kern is er nu van het merk ook apparatuur om muziek op je pc of laptop naar een hoger niveau te tillen, uiteraard met dezelfde A&K karakteristieken die we kennen van de high-end portables.

Waar hebben we het dan over? Om te beginnen over de aanwezigheid van een hoge kwaliteit digitaal-analoogconverter, en de standaard voorziening voor het afspelen van audio met hoge resolutie. Of de áfwezigheid van SRC sampling, want Astell & Kern-producten zijn in staat om het oorspronkelijke geluid af te spelen zonder up- of downsampling. Daarnaast staan de apparaten van A&K bekend om hun extra’s. Heel. Veel. Extra’s. Of het nu gaat om een usb-dac, gebalanceerde audio-uitvoer, uitbreidbaar geheugen of usb-audio-uitvoer, Astell & Kern heeft het allemaal, zowel in een draagbare oplossing als in de ‘vaste’ audiosystemen.

Astell & Kern Desktop Audio

Astell & Kern ACRO L1000

De L1000 tekende begin 2018 voor de introductie van ACRO, waarbij Astell & Kern alle expertise van het ontwerpen van draagbare audioapparatuur van wereldklasse in de allereerste desktop hoofdtelefoonversterker van het merk heeft gestopt.

Het ontwerp van de ACRO L1000 grijpt terug naar de ‘Golden Ratio’ (de Gulden Snede) van het Parthenon in Athene. Net zoals de Gulden Snede consistent blijft en nooit verandert, heeft Astell & Kern de L1000 ontworpen om de nooit veranderende waarde van muziek te dienen. Het ontwerp staat voor iets dat nooit mag worden veranderd: het originele geluid, zonder enige vervorming.

Daarom is het beeld van het historische gebouw terug te vinden: de samengestelde geometrie van de cilinder en het vierkant bevestigt de eeuwige betekenis van geweldige muziek in combinatie met moderne technologieën om de beste luisterervaring te bieden. De ACRO L1000 is gemaakt van aluminium, wat de helderheid van het geluid maximaliseert, esthetiek toevoegt en een ergonomische volumeregeling mogelijk maakt.

Prestaties

De L1000 is goed voor 15Watt audio output per kanaal en twee high-end AK4490 dac’s met playback voor PCM tot 32-bit/384kHz zonder downsampling en DSD tot 11.2MHz. Naar goed gebruik voorzien van een stevige dac dus, hier zelfs dubbel – en bovendien conversietechniek die we al kennen van het merk, namelijk dezelfde d/a-chips als in de AK380, het vlaggenschip van de high-end portables. Deze Dual DAC’s leveren bewezen consistente en hoogwaardige digitale muziekweergave, waardoor de L1000 is bedeeld met een uitstekende resolutie en een rijk ruimtelijk geluid. Implementatie is bovendien opnieuw ontworpen om optimaal te presteren met het nieuwe AMP-circuitontwerp in de L1000, voor topkwaliteit audio met minimale vervorming.

De ACRO L1000 meet 11,3cm bij 16cm bij 11,3cm (LxHxB). Het apparaatje kan via micro-usb aan je Mac of PC worden gekoppeld en is tevens voorzien van 2.5mm, 3.5mm, 6.5mm en XLR audio outputs en speaker terminals voor desktop speakers.

Wil je aan de slag met een mobiele speler van A&K, dan is de L1000 in ieder geval compatibel met de AK380, 320, 300, 70, 70MKII, de Kann en de SP1000.

Astell & Kern ACRO L1000

ACRO S1000

Wie desktop-audio zegt, zegt desktop speakers. De S1000 wordt gepresenteerd als het ideale gezelschap van de eerder uitgebrachte ACRO L1000, zowel in uiterlijk als qua prestaties. Een logische keuze voor deze tweede introductie in de ACRO-lijn dus.

Laten we nogmaals beginnen bij dat uiterlijk. Klein, maar oerdegelijk dankzij gebruik van aluminium in plaats van MDF. De luidspreker is met 1,95 kilogram relatief licht, maar omdat de kast van aluminium is gemaakt is stijfheid en vormvastheid gewaarborgd en krijgen ongewenste resonanties geen kans. Afmetingen zijn vergelijkbaar met de L1000: 10,98cm bij 13,78cm bij 13,8cm.

Astell & Kern ACRO S1000

ScanSpeak

De S1000 is een tweeweg basreflex systeem dat voorzien is van serieuze drivers. De poort bevindt zich aan de achterkant. De middentoner heeft een diameter van twee inch. De tweeter meet 0,75 inch. De cross-overfrequentie ligt op 3,2 kHz en het frequentiebereik loopt van 93 Hz tot 40 kHz. De impedantie is 6,5 Ohm.

Terug naar de drivers. Dat zijn namelijk precieze, handgebouwde units gemaakt volgens de hoogste normen van fabrikant ScanSpeak. De S1000-tweeters maken gebruik van Ring Radiator-technologie, een exclusieve technologie van ScanSpeak. Het is een niet-koepelvormig zacht diafragma met een faseplug in het midden.

Deze faseplug voorkomt vervormingen door hoogfrequente botsingen en de Ring Radiator-structuur biedt een hoge mate van stabiliteit en schaalbaarheid in de hoge frequentie. Omdat het paar tweeters zorgt voor perfectie van hoge frequenties, bieden de belangrijkste drivers een effectieve midrange en bas van de drivereenheden met volledig bereik. Dankzij een krachtige neodymium-ringmotor op de driverunits, levert deze een audio-ervaring zonder vertekening met een hoge resolutie. Als resultaat hoor je een natuurlijker en helderder geluid.

De slotsom

Tweerichtingsdrivers in een aluminium behuizing met geoptimaliseerd crossover ontwerp en onafhankelijk kanaalontwerp zorgen voor verrassend geluid in een klein pakket. Geniet meer dan ooit van je muziek!