Dutch Audio Event 2022 op zaterdag 8 en zondag 9 oktober was een groot succes. Dan hebben we het over de show zelf, de flinke opkomst en het enthousiasme van het publiek, maar stiekem ook over onze eigen ruimte daar in de Koningshof in Veldhoven. We hadden namelijk meer dan een aantal primeurs voor de bezoekers meegebracht, en in de meeste gevallen uiteraard ook nog luisterklaar opgesteld. We blikken terug, want het belangrijkste nieuws van de show hebben we nog niet eens verteld: de komst van YG Acoustics. We hebben er in Veldhoven stevig de spotlight op gezet, en doen dat hier graag nog eens.

Maar eerst: Crystal Cable

De ruimte van D&D stond in Veldhoven in het teken van primeurs. We stonden er bijvoorbeeld met de Crystal Cable Minissimo Diamond, de zeg maar continue doorontwikkeling van die vermaarde speaker die bij de eerste introductie een jaar of zeven geleden al een moderne klassieker werd genoemd. Op High End München stond er een prototype van deze jongste generatie van de Minissimo, dus écht nieuw was het niet meer, maar we mogen nog altijd met recht spreken van een Benelux-primeur. Waarbij de zwarte kleur én de fraaie afwerking ook meteen als subprimeur gelden, want in deze uitvoering was de Minissimo überhaupt nog nooit te zien!

We demonstreerden de compacte Minissimo luidspreker met de optionele Scala diffuser erop. De nieuwste versie van deze uniek vormgegeven monitor is voorzien van een absolute toptweeter van het Duitse merk Bliesma, maar de grootste verrassing is het gloednieuwe, nog experimentele passief-actieve filter dat nu nog in een zwarte externe behuizing eráchter staat. Edwin Rijnveld licht het werkingsprincipe van het filter, dat later een plekje zal krijgen in de bijpassende Minissimo stand, aan ons toe: 

Actief/passief/innovatief

“In het nieuwe filter zit direct achter de input een gebalanceerd passief filter, wat op zich niet zo ongewoon is, maar dáár zit dan weer een Klasse D versterker achter die niet versterkt, maar die als buffer dient om de impedantie aan te passen. Dat heeft nog nooit iemand zo bedacht, terwijl het eigenlijk heel logisch is.” Een eenvoudige maar elegante oplossing die de weergave écht beter maakt!

De set, die verder bestond uit een Devialet Expert 250 versterker en Crystal Cable Future Dream22 mono-kristal zilveren luidsprekerkabels (nog niet eerder te horen in Nederland!), klonk in ieder geval subliem, waarbij de weergave van de kleine speaker werd geroemd om de levendigheid, de realistische klankkleuren en de enorme dynamiek en snelheid. Over bekabeling gesproken, vanuit IAH konden we ook beschikken over de allereerste Crystal Cable Art Series Da Vinci Network Cable, een volledige wereldprimeur. 

Gabi Rijnveld, de vrouw achter het merk Crystal Cable, legt uit: “Dit is onze nieuwe top-netwerkkabel. In tegenstelling tot de andere ethernetkabels in ons assortiment heeft deze wél een 1000Mbit capaciteit. Tot nu toe vonden we een maximale snelheid van 100Mbit beter functioneren, maar we hebben in deze kabel de problemen met hogere bitsnelheden kunnen oplossen.” In de fraaie vitrine waarin het model tentoongesteld werd, waren meerdere snoepjes van Crystal en ook Siltech te vinden. 

En: A&ultima SP3000, de eerste in Europa

Het audiofeest ging door. Zo kon het publiek voor het eerst kennismaken met de gloednieuwe A&ultima SP3000 van Astell & Kern. Dat was overigens niet in onze eigen ruimte, maar vanuit de samenwerking met een van onze dealers. Headphone Auditions uit Amsterdam was namelijk ook in Veldhoven aanwezig, en betoverde het publiek in de eigen ruimte een paar deuren verderop met het allereerste exemplaar van de SP3000 in deze hoek van de wereld. 

YG Acoustics!

Terug naar onze eigen ruimte. We zeiden namelijk primeurs, en dan bedoelen we ook primeurs – meervoud. Het grootste nieuws op DAE 2022 kwam daarbij uit een voor ons doen wellicht wat verrassende hoek: de Verenigde Staten. We hebben namelijk YG Acoustics aan boord gehaald, het luidsprekermerk uit Denver dat dit jaar zijn twintigste verjaardag viert! Het is tevens de eerste fabrikant van die kant van de oceaan die zich in ons pakket meldt, na succesvolle eerste kennismakingen op de CES in Las Vegas. 

Deze fabrikant heeft onlangs een gloednieuwe productlijn gelanceerd, genaamd Peaks Series. De reeks bestaat uit zes modellen en biedt een voorheen afwezig instappunt voor het high-end audiomerk. De timing ervan is dus logisch, want naast de high-end topmodellen van de fabrikant is er met de Peaks Serie nu een familie van veel toegankelijkere luidsprekers op de markt gekomen. Hier dus geen vlaggenschip dat richting het half miljoen gaat zoals bij de Sonja XV van toepassing is, maar een lijn die vanaf zo’n 15.000 euro per paar (inclusief standaard) verkrijgbaar is. De vijf luidsprekermodellen van de Peaks serie heten Cairn, Tor, Talus, Ascent en Summit, het zesde model is subwoofer Descent. We vertellen je er binnenkort alles over, in Veldhoven speelden we – met veel plezier – met instapper Cairn. De set speakers waren koud drie dagen uit Amerika overgekomen, maar speelden nog niet volledig ingespeeld toch al verbazingwekkend goed. Vanuit het publiek kregen we herhaaldelijk de vraag: waar staat de sub eigenlijk? Want hoewel er dus wel degelijk een subwoofer in de Peaks Series te vinden is, hadden we die voor de Cairn volgens ons – en dus ook volgens het publiek – helemaal niet nodig! Een krachtige weergave uit een compacte topper.

Wil je meer weten over de komst van YG Acoustics bij D&D Audio, of natuurlijk over een van de andere primeurs uit het afgelopen showweekend, neem dan contact op!