Astell&Kern heeft met de A&ultima serie de standaard gezet voor perfect geluid op basis van de allerlaatste innovatieve technieken. Het volgende nieuws wordt ons dan ook niet lichtvoetig uit Zuid-Korea aangeleverd. De A&ultima SP3000 is namelijk hét nieuwste paradepaardje dat “de essentie vangt van alles wat de afgelopen 10+ jaar hebben geleerd en ontwikkeld op het gebied van digitale muziekverwerking.” Dat belooft wat!

A&ultima SP3000

A&ultima SP3000 is niet alleen voorzien van de bijzondere HEXA-Audio Circuitry architcetuur, maar is tevens ’s werelds eerste DAP met onafhankelijke Dual Audio Circuitry. De mobiele high-end speler maakt daarmee letterlijk gebruik van alle allernieuwste audiotechnologieën om je de overweldigende impact van muziek te kunnen laten voelen.

Om zijn positie als nieuwe vlaggenschip van de A&ultima-serie te claimen, dient de SP3000 in de eerste plaats uiteraard hetzelfde doel als zijn voorgangers. In de woorden van A&K: “de beste waarde te bieden die niemand kan imiteren terwijl gebruik wordt gemaakt van het meest innovatieve en compromisloze ontwerp en vakmanschap”. 

Om de ultieme audiospeler te ontwikkelen leunen de nieuwe DAC en audiotechnologie op de innovaties van TERATON ALPHA, AK’s Ultimate Sound Solution, die exclusief voor de SP3000 is doorontwikkeld en verfijnd. TERATON ALPHA is in eigen huis ontstaan om een audioweergave te produceren die het originele geluid dicht benadert door middel van effectieve ruisonderdrukking, efficiënt vermogensbeheer en onwrikbare versterking, en een volledig geconverteerde audio-uitgangsinterface. De HEXA-Audio Circuitry-structuur en het onafhankelijke dubbele audiocircuit, voor het eerst toegepast in de SP3000, zijn gekoppeld aan de TERATON ALPHA-geluidsoplossing om het zuiverste originele geluid te creëren.

Het DAC eraf

De meeste digitale spelers verwerken digitale en analoge signalen samen in de DAC. De geavanceerde HEXA-Audio Circuitry-structuur van de SP3000 vermindert echter de ruis van de digitale signaalingang via de AK4191EQ, een afzonderlijke digitale delta-sigma modulator, en de AK4499EX DAC is vervolgens ontworpen om de analoge signalen afzonderlijk te verwerken. Door toepassing van dit ontwerp is voor het eerst in een digitale audiospeler een fysiek gescheiden digitale en analoge signaalverwerking gerealiseerd, en wordt de overweldigende SNR (Signal-to-Noise Ratio) gemaximaliseerd, waardoor een ongekend geluidsniveau kan worden ervaren.

“Om een echt innovatieve DAP te creëren, niet zomaar een geweldige DAP, hebben we geprobeerd de beperkingen van het geluid te overwinnen door een onafhankelijk dubbel audiocircuit te ontwerpen dat nog nooit door iemand is geprobeerd, met een HEXA-Audio Circuitry-structuur met ongebalanceerde en gebalanceerde uitgangen.”

Bijna alle andere DAP’s, inclusief die van Astell&Kern, gebruiken een interne DAC voor zowel ongebalanceerde als gebalanceerde uitgangen. Aangezien het signaal van de DAC wordt verdeeld in ongebalanceerd en gebalanceerd en vervolgens aan de AMP wordt geleverd, is een audioschakelaar essentieel. Bij gebruik van een schakelaar is er echter een grens aan het bereik dat het door de DAC verzonden signaal kan ontvangen, zodat de meeste DAP’s het signaal eerst verkleinen en vervolgens, wanneer het signaal wordt teruggestuurd naar de versterker, het oorspronkelijke signaal weer moeten herstellen. Dit veroorzaakt een beperking in de verbetering van de audioprestaties. Om deze beperkingen te overwinnen hebben de knappe koppen van A&K een HEXA-audiocircuitstructuur ontworpen met twee AK4191EQ’s en vier AK4499EX’s, waardoor een innovatief ongebalanceerd en gebalanceerd onafhankelijk dubbel audiocircuitontwerp ontstaat. 

Als resultaat haalt de SP3000 een SNR van 130dB, de beste van alle beschikbare DAP’s. 

Ontwerp en materialen

Om de filosofie van de A&ultima-lijn verder kracht bij te zetten, zijn de laatste audiotrucjes natuurlijk niet voldoende. Daarom is ook gedacht aan de beste materialen. Zo wordt er voor de SP3000 gebruik gemaakt van 904L roestvrijstaal, een materiaal dat nog nooit eerder is toegepast in een draagbare audiospeler. Dankzij deze toepassing stijgt de waarde van het toestel van digitaal apparaat tot luxegoed. 

904L roestvrijstaal is harder en moeilijker te bewerken dan standaard roestvrijstaal, wat aanzienlijk meer tijd en moeite kost. Door zijn uitstekende duurzaamheid en corrosiebestendigheid heeft het echter een eigenschap die zijn schoonheid niet verliest en daarom wordt het gebruikt in dure luxe horloges waar perfectie in alle materialen en onderdelen moet worden nagestreefd met een onvervangbare en prachtige glans.

De SP3000 in vogelvlucht

  • ‘s Werelds eerste gebruik van roestvrij staal 904L voor DAP-materiaal
  • ‘s Werelds eerste DAP met volledige scheiding van digitale en analoge signaalverwerking, met dank aan de flagship DAC-chip AK4499EX van Asahi Kasei
  • Verbluffende audioprestaties met onafhankelijk dubbel audiocircuit
  • Uitgerust met High-Performance Qualcomm Snapdragon 6125 Octa-Core CPU
  • Nieuwe ervaring in de grafische gebruikersinterface
  • Ondersteuning voor aptX-HD en LDAC

“Ervaar perfectie uit de eerste hand met het echte vlaggenschip van de volgende generatie, de A&ultima SP3000, het summum van audiospelers.”

De A&ultima SP3000 halen we zo spoedig mogelijk naar onze A&K dealers. De adviesprijs van het nieuwe vlaggenschip is 4.299 euro. Ontdek meer over de SP3000 op de website!