Nieuws van SME is altijd voorpaginanieuws. Dat komt enerzijds omdat we niet dagelijks met een update uit Engeland komen, maar ook omdat het altijd de moeite waard is al er iets te melden valt. Vandaag is dat niet anders, want SME heeft de Model 60 onthuld. 

Afgelopen maand werd ons team uitgenodigd in Steyning, de thuishaven van SME. Dat was niet voor niets, want de Engelse platenspelerfabrikant – die samen met het Duitse Clearaudio de analoogtak van D&D Audio vertegenwoordigt – heeft ons daar een gloednieuwe draaitafel gepresenteerd. Bovendien was een fabrieksbezoek aan SME opnieuw bepaald geen straf, want nieuwe eigenaar Ajay Shirke heeft aanzienlijk in het merk geïnvesteerd, met onder andere neuwe CNC-machines, een gloednieuwe ultramoderne platingfaciliteit en een nieuw tolerantiemeetsysteem dat nog grotere bewerkingstoleranties oplevert dan de toch al legendarische SME-precisie. We nemen je graag mee naar Sussex voor een eerste kijkje achter de schermen.

SME Model 60

SME vierde afgelopen jaar de 75ste verjaardag, maar heeft in zijn rijke verleden niet alléén draaitafels gebouwd – voor wie zich afvraagt waarom het nieuwe model niet nummer 75 draagt. De cijfers daargelaten speelt de SME 60 mee aan de absolute bovenkant van de markt voor vinylliefhebbers. Conform de bouwtraditie van de fabrikant is de Model 60 grotendeels gemaakt van nauwkeurig bewerkt aluminium. De standaardversies zijn verkrijgbaar in conventioneel geanodiseerd zwart of geborsteld zilver, terwijl de met de hand afgewerkte ‘diamant’ zilveren afwerking of een van de gekleurde opties een prijstoeslag van 10-15 procent toevoegt, afhankelijk van de keuze van de klant.

Daarnaast is het topmodel natuurlijk voorzien van alle onberispelijke precisie-engineering die we inmiddels gewend zijn van de analoogspecialisten uit Sussex. Om dat te onderstrepen is het Model 60 onder meer voorzien van een nieuwe toonarm van het type SME 5A. De SME 5A is een bijgewerkte versie van de langlopende favoriet SME 5 die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1984. De letter ‘A’ staat voor geavanceerd. De taps toelopende magnesium armbuis van de originele SME 5 is vervangen door een buis van high-tech hars. De originele SME 5 blijft overigens in productie.

Doorontwikkeling in alle onderdelen

Volgens SME is de stijfheid van de nieuwe armbuis verbeterd. De dwarsdoorsnede van de SME 5A ziet eruit als een Reuleaux-driehoek (dat is een driehoek met gebogen zijkanten). De overstap naar een goed gedempt materiaal zoals deze hars is een poging om armbuisresonanties tot een minimum te beperken. Elk van de vier voeten van Model 60 herbergt een herziene versie van het kenmerkende isolatiesysteem van SME. De voeten maken gebruik van meerdere rubberen ‘O’-ringen om externe trillingen te filteren en een siliconenbad voor het hoofdlagerhuis om ongewenste resonantie in de draaitafelstructuur te dempen. Zelfs de verstelbare voeten in de basis van de hoektorens zijn ontkoppeld van de rest van de structuur met een speciaal polymeer om verdere isolatie te bieden.

SME heeft ook de gelegenheid aangegrepen om de stroomvoorziening van de motor van de SME Model 60 te verbeteren. De Model 60 wordt geleverd met een nieuwe hoofdcontroller, die de grote nettransformator naar een aparte behuizing verplaatst om ongewenste interferentie te verminderen.

Het team van Analog Planet was ook in Steyning aanwezig en maakte onderstaande video:

SME Model 60: prijs en marktbeschikbaarheid

De gloednieuwe SME is nu beschikbaar bij onze dealers in de Benelux. De Model 60 is er in 3 varianten:

  • Brushed silver of black: € 69.900
  • Honeycomb blue of silver of black: € 75.700
  • Diamond finish: € 81.500