De lancering van de gloednieuwe SME Model 12 MkII draaitafel heeft even op zich laten wachten. De officiële onthulling vond uiteindelijk afgelopen herfst plaats op een zeer bijzondere locatie: St. Mary’s House in Bramber, West Sussex, Engeland, niet ver van de SME-fabriek in Steyning. St. Mary’s House dateert van 1470(!) en is niet alleen omgeven door prachtige tuinen, maar ook voorzien van een elegante, in uitstekende geluidskwaliteit bedropen muziekkamer in Victoriaanse stijl. Een prima gelegenheid voor een feestelijke onthulling, met andere woorden. Waarom nu dan pas het nieuws? De Model 12 MkII is in de Benelux aangekomen!

SME verraste in 2022 vriend en vijand met een spraakmakend nieuw vlaggenschip, de Model 60. Dat was namelijk niet alleen een meer dan ambitieuze fakkeldrager voor de Engelse analoogspecialisten, maar deze draaitafel zette ook de toon voor innovaties, herzieningen en verbeteringen die doorwerken in het hele assortiment. Zo ook de Model 12 MkII, een (hele snelle) opvolger van de in 2019 verschenen Model 12A. De SME Model 12A heeft die A laten vallen, en is nu in een MkII uitvoering op de markt gekomen. 

Merken hebben altijd toonaangevende producten gelanceerd om technologieën te demonstreren die uiteindelijk doorsijpelen naar het midden- en basissegment. Dat heet dan ‘trickle-down’: de vernieuwde en verbeterde techniek, maar ook innovaties op het gebied van materiaalkeuze dalen van de elite producten neer in de meer toegankelijke lijnen en modellen. SME neemt trickle-down heel serieus. Na de lancering van de baanbrekende Model 60 heeft het slechts een half jaartje geduurd voordat de 12A opnieuw werd uitgebracht in een V2-versie: de Model 12 MkII.

Introductie Model 12 MkII: nieuwe versie vanuit recente innovaties bij SME

Voor de lancering in Bramber afgelopen oktober werden meerdere dagen uitgetrokken, waarop SME-distributeurs en dealers aanwezig uit Azië, Noord-Amerika, Europa en natuurlijk uit het Verenigd Koninkrijk zelf de hoogwaardige prestaties van de nieuwe SME-draaitafel konden ervaren. Natuurlijk was er volop aandacht voor vlaggenschip Model 60, een ultiem ontwerp dat misschien wel de beste draaitafel ter wereld is. Tijdens het evenement werd daarom onder meer een op maat gemaakte, eenmalige Model 60 in een roze geanodiseerde afwerking onthuld. 

Op de eerste dag speelde echter ook de nieuwe Model 12 in St. Mary’s, voor een groep die genoot van de muziek- en geluidsdemonstratie. Deze Model 12 in de MkII-uitvoering zorgde voor een voortreffelijk geluidsniveau, ondersteund door partnerapparatuur van Nagra, Boulder, Rockport luidsprekers en Siltech kabels. 

Wie foto’s bekijkt van de 12A en deze Model 12 MkII zal zien dat er aan de buitenzijde nauwelijks waar te nemen is dat het om een nieuw apparaat gaat. En van bovenaf gezien is de MkII inderdaad vrijwel niet te onderscheiden van de 12A. Hij heeft dezelfde 4,6 kg gedempte legering platenspeler met SME’s diamantgedraaide oppervlak, plus een vastgeschroefde platenklem en een outrigger-armplaat. De veranderingen vallen dus niet meteen op, want de Model 12 MkII is ook nog steeds verkrijgbaar in zwart, donkerblauw en grijs en is nog steeds gebaseerd op een gewelfd hoofdchassis dat op vier verstelbare poten staat. Maar als je goed kijkt, zie je dat één voet in een iets andere positie staat. Dat is de eerste aanwijzing…

SME-Model-12-MkII -4SME Model 12 MkII: wat is er nieuw?

De MkII is nog steeds via een reeks rubberen O-ringen in het chassis gemonteerd, wat voor veel isolatie zorgt, maar de motor is fysiek veel groter – vandaar die verplaatste voet. Het oude Model 12 had bovendien slechts één voeding/regelaar voor zijn DC-motor, maar de MkII heeft twee voedingkasten, duidelijk gemodelleerd naar die van het Model 60, waarmee hij de nieuwe AC-motor deelt. Deze aandrijving is op maat gemaakt volgens de specificaties van SME, in tegenstelling tot de oude DC-unit, die de fabrikant zelf demonteerde en modificeerde. En net als bij de Model 60 bevat een van de PSU-boxen de nettransformator en de DC-uitgang die op hun beurt de tweede behuizing voeden, die de gesynthetiseerde AC-voeding naar de motor levert – 33,3rpm en 45rpm alleen voor de MK2. 

Een stroomschakelaar aan de achterkant van de transformatorkast laat de laatst gebruikte snelheids-LED van de controller oplichten bij het inschakelen. Vervolgens start en stopt de speler met de aan/uit-schakelaar op de controller, terwijl je de snelheid verandert door op de grote centrale knop te drukken. Deze draaiknop wordt ook gebruikt om de snelheden desgewenst fijn af te stellen en de nieuwe instellingen op te slaan.

De MK2 Model 12 is ontworpen en met precisie gebouwd voor pure geluidsweergave.

Het geheel nieuwe, zeer geavanceerde aandrijfsysteem zorgt voor een sterk verbeterde snelheidscontrole, nauwkeurigheid en stabiliteit. De bestverkochte en zeer capabele precisie platenspeler van SME is, met andere woorden, geëvolueerd om de beste luisterervaring in zijn prijsklasse te leveren. Opgetrokken uit de beste materialen, met alle onderdelen bij SME zelf met de grootste precisie en volgens de strengste toleranties vervaardigd.

De stijlvolle en opwindende Model 12 MkII platenspeler wordt standaard geleverd met de veelgeprezen SME 309 toonarm en interne Crystal Cable bedrading, en heeft een adviesprijs van 11.900 euro. Verkrijgbaar in drie lakafwerkingen van traditioneel SME-zwart, donkergrijs en donkerblauw met contrasterende details. De toonarm kan optioneel worden opgewaardeerd naar de superieure SME Series IV of V.

Kijk voor meer informatie op de website van SME.

SME-Model-12-MkII -5