In het voorjaar van tweeduizendtweeïntwintig schreven we over de gloednieuwe Model 60 van SME, de Britse analoogspecialist die samen met het Duitse Clearaudio het draaitafelaanbod binnen D&D Audio mag verzorgen. Fast forward naar medio juni ’23 en we kunnen met trots over het allereerste Benelux-model van deze prachtige platenspeler beschikken, want na de feestelijke onthulling van het prototype zijn er inmiddels ook exemplaren voor U, de ‘markt’. Uiteraard gaan we er direct mee op pad om ook onze dealers kennis te laten maken, dus je kunt de SME 60 deze zomer bij diverse D&D dealers spotten. Een handig overzicht van dealers en vooral exacte data volgt nog!

SME60

SME Model 60

Extreem hoge bouwkwaliteit, precisie ontworpen componenten met nauwe toleranties, opvallend ontwerp en een reeks van niet gelakte, uniek ontworpen afwerkingen: de Model 60 is de meest geavanceerde platenspeler die SME ooit maakte. En dat wil wat zeggen, want de Britse specialist vierde afgelopen jaar de 75ste(!) verjaardag. Dat is dus driekwart-eeuw techniek, innovatie en perfectie, wat in de Model 60 heeft geresulteerd in de meest pure geluidsweergave die ooit uit de SME-faciliteiten in Sussex kwam rollen.

Na de persoonlijke introductie op locatie in Steyning vorig jaar kunnen we dat laatste alleen maar beamen. Het absolute vlaggenschip van SME kreeg in het thuisland bovendien reeds de volle vijf sterren van What Hifi. We zijn dus behoorlijk trots dat het eerste exemplaar in de Benelux deze week op ons kantoor in Vlaardingen is aangekomen, in al zijn glorie en met ca. 86 kilo schoon aan de haak om alles in één pakket te krijgen (de draaitafel zelf is al goed voor 48 kilo).

De SME 60 is bedoeld voor de absolute bovenkant van de markt voor vinylliefhebbers. Conform de bouwtraditie van de fabrikant is de Model 60 grotendeels gemaakt van nauwkeurig bewerkt aluminium. Daarnaast is het topmodel natuurlijk voorzien van alle onberispelijke precisie-engineering die we inmiddels gewend zijn van de analoogspecialisten uit Sussex. Om dat te onderstrepen is het Model 60 onder meer voorzien van een nieuwe toonarm van het type SME 5A. De SME 5A is een bijgewerkte versie van de langlopende favoriet SME 5 die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1984. De letter ‘A’ staat voor geavanceerd. De taps toelopende magnesium armbuis van de originele SME 5 is vervangen door een buis van high-tech hars. De standaardversies zijn verkrijgbaar in conventioneel geanodiseerd zwart of geborsteld zilver, maar er is ook een met de hand afgewerkte ‘diamant’ zilveren afwerking of een van de gekleurde opties, beide met een prijstoeslag. De volledige specificaties vind je op de website van SME.

SME Model 60: prijs en marktbeschikbaarheid

De gloednieuwe SME Model 60 gaat in de zomermaanden op tour langs de SME-dealers van D&D Audio. We houden je graag op de hoogte van de beschikbaarheid (waar & wanneer). Prijs: vanaf €59.900, excl. Element.

SME60-zijkant

SME60-closeup