De Synergy is een precisie ontworpen platenspeler zoals we gewend zijn van SME, maar tevens de allereerste geïntegreerde draaitafel van het merk. Dat betekent dat het model voorzien is van een ingebouwde phonotrap met een in de fabriek afgestemde bewegende spoelpatroon en hoogwaardige signaalkabels, volledig speelklaar. Bovendien zijn alleen de beste componenten van enkele van ’s werelds beste high-end audiomerken gebruikt om de draaitafel samen te stellen. “Synergy illustreert onze wens om door te gaan met het creëren van audioproducten van wereldklasse en het leveren van de ultieme vinylreplay-ervaring zonder compromissen,” aldus de fabrikant.

SME Synergy

De Britse analoogexperts van SME hebben een nieuwe geïntegreerde draaitafel genaamd Synergy aangekondigd. Wat is een geïntegreerde draaitafel? Volgens SME is een geïntegreerde draaitafel een complete draaitafel die is voorzien van arm, element en phono-versterker en waarbij synergie wordt bereikt door het op elkaar afstemmen van de gebruikte componenten en onderdelen. Niet voor niets heet de nieuwe draaitafel dan ook Synergy: een complete draaitafel die klaar is om aan te sluiten.

Het Britse bedrijf SME bestaat sinds 1946 en houdt zich onder andere bezig met de bouw van draaitafels en armen. De nieuwe Synergy is de eerste draaitafel die compleet en aansluitklaar wordt geleverd; de gebruiker hoeft zich nauwelijks te bekommeren om afstelling en configuratie. De draaitafel is daartoe voorzien van een arm, element en phono-versterker. De arm van de Synergy is gebaseerd op het Series IV-model van SME. SME bouwt zelf geen elementen en phono-versterkers en heeft dan ook techniek en onderdelen van andere bedrijven ingekocht en verwerkt. Het element is afkomstig van het Deense Ortofon, waarbij SME heeft gekozen voor montage van de MC Windfield Ti cartridge van Ortofon.

Ortofon MC-element

Door gebruik te maken van de SLM-technologie (Selective Laser Melting) van Ortofon, waarbij fijne titaniumdeeltjes aan elkaar worden gelast om een lichaamskern te creëren die geoptimaliseerd is voor de algehele stijfheid en het gewicht van de cartridge, is de MC Windfeld Ti uitgerust met Aucurum coils van verguld 6NX zuurstofvrij koper. Een speciaal ontworpen cantilever, die de Replicant 100 diamant van het bedrijf bevat, bekend om zijn dunne en lichte profiel en buitengewoon groot verticaal contactoppervlak, maakt het pakket compleet.

Een lage uitgangsimpedantie van 7 ohm en een gemiddelde uitgangsspanning van 0,2 mV maken deze hoogwaardige cartridge de perfecte partner voor de geïntegreerde phono-voorversterker van Synergy.

Versterking van Nagra

De ingebouwde phono-versterker, speciaal afgestemd op de overige componenten, is afkomstig van Nagra. Deze ultracompacte phonotrap, ondergebracht in het hoofdchassis van Synergy, is speciaal voor Synergy door de Zwitsers ontwikkeld. De phonotrap is 12v met een externe Nagra power unit, die een volledige scheiding biedt van andere voedingsbronnen. Door gebruik te maken van hoogwaardige elektronische componenten wordt de versterking geleverd door individueel geselecteerde en op elkaar afgestemde bipolaire transistors in combinatie met hoogwaardige condensatoren en precisie MELF (Metal Electrode Leadless Face) weerstanden. De MC-ingangstransformatoren worden door Nagra zelf ontworpen en ontwikkeld en profiteren van de unieke ervaring van het bedrijf. Verbonden met de toonarm door middel van Crystal Cable, vermindert dit de ongewenste interferentie met het gevoelige signaal drastisch. De phonotrap wordt in de fabriek geconfigureerd, ingesteld en afgestemd op de veelgeprezen Ortofon MC Windfeld Ti-cartridge.

Hoogwaardige bekabeling van Crystal Cable

Alle interne bekabeling is van zilver en komt van ons eigen Crystal Cable: een hoogwaardige signaalkabel die in de toonarm is geïnstalleerd, verbonden met de phonotrap en gekoppeld aan de cartridge. Zuivere monokristal zilveren geleiders in miniatuurformaat: edelmetaal in de meest pure versie, waardoor de muzikale uitvoering naar een hoger niveau wordt getild.

De Synergy is gebouwd met de modernste technieken en inzichten. Het chassis is gemaakt van CNC-gefreesd aluminium. De voeding en regelelektronica bevindt zich in een aparte behuizing, die ook is gemaakt van CNC-gefreesd aluminium. Het draaiplateau weegt 4,6 kilogram. De omloop van de borstelloze motor wordt elektronisch bewaakt. De gebruiker kan kiezen uit 33, 45 of 78 rondjes per minuut.

Reviews en meer

Vers van de pers lees je ook deze test door Hi-Fi news (PDF) van de SME Synergy. Met een meer dan uitstekend rapportcijfer wat ons betreft. En kijk ook eens naar deze video van Stuart McNeilis, de grote baas bij SME, die meer uitleg geeft over de eerste volledig geïntegreerde en speelklare platenspeler van het merk.

De SME Synergy kost € 18.900 euro.