We zijn bij D&D onlangs een nieuwe rubriek gestart, waarin we op bezoek gaan bij de betere hifi-speciaalzaken. Samen met onze dealers delen we een actuele stand van zaken vanuit de winkel, laten we hen aan het woord over de keuze voor de merken uit onze stal en vertellen we wat meer over onze samenwerking.

Hifi Solutions Amsterdam
Voor alle contactgegevens + social media van Hifi Solutions, klik hier.


Voor deze aflevering van ‘D&D bij de dealer’ kwamen we over de vloer bij Rick Oldersom en zijn team van Hifi Solutions in Amsterdam, waar we getrakteerd werden op een masterclass ‘high-end audio in oordopformaat’.

Ons dealerbezoek in Amsterdam wijkt dan ook af van andere voorgaande afleveringen, omdat Hifi Solutions niet alleen gespecialiseerd is in de betere stereo apparatuur, maar ook voorzien is van het grootste pakket head-fi van Nederland. Hoofdtelefoons, in-ear monitors (IEM’s) en versterkers en portable muziekspelers om daar het beste uit te halen.

Muziek aantrekken als een jas

Voordat we in de hoofdtelefoons duiken, stellen we onze gastheer natuurlijk eerst onze vaste vraag in deze rubriek: wat is hifi? “Dat is heel subjectief”, antwoordt Rick. “Voor de één is het als wallpaper, altijd aan op de achtergrond. De ander wil er steeds voor kunnen gaan zitten, als activiteit op zich. “Maar dat kan ook voor een Tivoli-radiootje zijn hoor.”

Zoals we vaker lezen in deze rubriek is het ook voor Rick namelijk ‘music first’, waarbij de apparatuur uiteindelijk slechts een instrument is. “Welke speaker past je als een jas, welke set maakt je echt eager? Als het niet prettig is, dan heb je geen zin om een uur te gaan luisteren. Maar de juiste keuze maakt dat je echt van muziek kunt genieten. Die subjectiviteit maakt dat je altijd voorkeuren hebt en je keuzes uiteindelijk altijd in de luisterruimte moet maken. Deze keuze maakt fysieke speciaalzaken toekomstbestendig.”

“Hifi is mijn eerste levensbehoefte,” gaat Rick verder. “Ik heb in de jaren ‘70 mijn eerste setje gekocht (Jamo en Marantz, red.), en het gevoel wat daarbij hoort is nooit meer weggegaan.” In een notendop is dat dan ook waar hij voor zijn klanten naar op zoek gaat. Het stukje ‘solutions’ in de naam is daarbij bewust gekozen; Hifi Solutions is op zoek naar oplossingen en brengt transparantie aan in de vele keuzes.

Samen met Rick kun je uitzoeken uit welke componenten de set zou moeten bestaan – vanuit de initiële liefde voor dat eerste setje, maar nu met decennia ervaring én het juiste assortiment. Daar hoort een doorheen de jaren steeds belangrijker onderdeel head-fi bij, wat van de speciaalzaak een internationale klantentrekker maakt.

De wereld van head-fi

Rick bezocht onder meer de editie in Singapore, waar meer dan honderd merken hun assortiment vertonen en de bezoeker uiteraard de gelegenheid bieden om die producten zelf te ervaren. Het heeft de basis gelegd voor het unieke assortiment van Hifi Solutions, waar je anno nu terecht kunt voor alles van 64 Audio, Astell&Kern en Audeze tot Campire Audio, Empire Ears, RHA, Grado, en ZMF Headphones.

Natuurlijk is ook JH Audio zelf onderdeel van het pakket geworden. “Vanuit een persoonlijke interesse in de markt voor high-end in-ears en het feit dat we het merk voeren, heb ik Jerry Harvey Audio ooit eens per e-mail benaderd over hun producten. Daaruit is een leuk contact ontstaan met Zac Penrod (Creative Director) en Shawn Bassett (Chief Operations Officer), waardoor ik uiteindelijk ook uitgenodigd werd om de fabriek eens te bezoeken wanneer ik in de buurt was (het verslag daarvan vind je op HiFi.nl, red.).” Als we later in ons gesprek ook zelf wat in-ears met ontwerpen van Jerry Harvey mogen ervaren, wordt al snel duidelijk waarom die producten ervoor gezorgd hebben dat Hifi Solutions zo breed geïnvesteerd heeft in head-fi – maar daar komen we op terug.

De invloed van Jerry Harvey in de wereld van in-ear monitors is onmiskenbaar. Neem bijvoorbeeld de ontwikkeling van armatures om van de ‘oordopjes’ serieuze kleine speakers te maken. Een balanced armature is een driver voor een in-ear die ontzettend klein is. Het is een ontwikkeling die origineel gemaakt is voor gehoorapparaten en daar nog steeds voor gebruikt worden. Deze technologie is later toegepast op in-ears. In tegenstelling tot een dynamic driver, is een balanced armature zeer klein waardoor je meerdere drivers met elkaar kunt combineren in de kleine behuizing voor een prachtig geluid.

We zitten in de grote luisterruimte, dus natuurlijk verschuift het onderwerp tussendoor ook even naar Devialet. Schuin aan de overkant in de winkel staan er Phantoms in verschillende formaten opgesteld, maar hier in de grote luisterruimte staan maar liefst twee 1000 PRO’s opgesteld. En dat is niet het enige wat opvalt. Ze staan namelijk licht verhoogd; Rick maakt gebruikt van ‘mechanical grounding’ van Ansuz Acoustics.

Specifiek staan de Devialet versterkers elk op een aantal Ansuz Darkz, een serie efficiënte gadgets om alle componenten in een high-end audiosysteem te aarden. Ze zijn mechanisch afgesteld om trillingen uit de component en weg te laten lopen en om ze individueel geïsoleerd te houden om resonanties tegen te gaan. “Devialet is een fantastisch product op zichzelf, maar Ansuz helpt om het volledige potentieel vrij te maken.” Dat kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen.

Masterclass in-ear monitors

Terug naar head-fi, want onderdeel van ons gesprek was zoals gezegd ook een kleine masterclass in de betere in-ears. De toevoeging van head-fi is niet over één nacht ijs gegaan. “Het is echt een 10.000-uren-project”, zegt Rick. Als we aan de slag gaan met een aantal in-ear modellen wordt dat op een hele praktische manier duidelijk, want er komt aardig wat bij kijken om de beleving van slechts een aantal verschillende modellen voor het voetlicht te krijgen. Dat loopt van een simpel onderdeel als het met alcohol schoonmaken van de oordopjes tot de vele complexe keuzes in materialen, onderdelen en aansluitingen, waar Rick een complete kit voor laat zien.

“In-ears zijn voor mij een ideale manier om muziek te beleven. Als ik met mijn vrouw op reis ben, vind je mij dagelijks achter de laptop om m’n foto’s van die dag te bewerken. Dat doe ik structureel met een paar in-ears in de oren. Mijn fotografie en mijn blog zijn een manier om de vakantie te verwerken en van de vele indrukken onderweg blijvende herinneringen te maken. Muziek speelt daar een grote rol in.”

We beginnen de luistersessie met de Astell&Kern Diana (foto hiernaast) want gemaakt door de legendarische Jerry Harvey zelf. Deze in-ear monitor gebruikt drie luidsprekers per kant en is bedoeld om zeer muzikaal te klinken en optimaal te functioneren op de spelers van A&K, die Rick dan ook standaard gebruikt voor demo’s met klanten.

“Uiteraard gaan de Diana’s ook prima samen met andere merken, maar A&K is in Europa toch wel echt de nummer 1 DAP”, stelt Rick. “Qua vermogen en controle is er geen concurrentie.” In het aanbod van HiFi Solutions vind je ook de mooie spelers van Shanling en Hiby en wordt de klant geïntroduceerd in de wereld van de Chord Mojo voor wie muziek gewoon vanaf de smartphone wil afspelen, maar “A&K heerst. De spelers zijn niet kapot te krijgen, hebben veel vermogen, zijn rigide – in alle facetten een echte Lexus.”

De Diana’s worden geleverd met een gebalanceerde kabel met 8 geleiders van koper, verzilverd koper en puur zilver met een 2,5 mm jack (gebalanceerd) en een verloop naar standaard 3,5 mm jack (ongebalanceerd). Nooit scherp, maar met alle details, prachtige ruimtelijkheid en een mooie balans over het hele frequentiegebied. Absolute topklasse.

Door naar de tweede optie, de Legend X, het topmodel van Empire Ears. Geen enkele concessie is gedaan aan ontwerp, constructie en geluidskwaliteit: twee W9 dynamische subwoofers met twee mid balanced armatures, 1 x BA mid-high, 1 x BA high, 1 x BA super high en 10-weg filtering. ARC-techniek is gebruikt om alle resonanties uit het systeem te verbannen. Een erg technisch verhaal, maar de weergave laat ook hier voor zich spreken.

High-end in je oor

Nummer 3 tot slot: 64 Audio-vlaggenschip Tia Fourté, met een adviesprijs van 3.500 per set.
64 Audio is momenteel het snelst groeiende merk voor in-ear monitors op de markt en dat is op alle manieren een reflectie op de kwaliteit. In gebruiksgemak, betrouwbaarheid en comfort, maar vooral in weergave.

In de Fourté zit alle knowhow van 64 Audio verwerkt, waaronder het imposante tia-ontwerp. Tia staat voor Tubeless In-ear Audio. De tia driver is een open en uitgebalanceerd armature ontwerp dat een nieuwe betekenis geeft aan resolutie en transparantie. In de Tia Fourté vind je 1 tia hoog driver, 1 hoog-mid en 1 tia mid driver samen met 1 dynamic laag driver en een passieve radiator, samen goed voor de weergave van details zoals je ze nog niet eerder beleefde. Het resultaat is onder meer een briljant hoog en midden en een indrukwekkend laag, zéker gezien het formaat van de speakers – want zo mogen we de in-ears rustig noemen. De speciaal gevormde behuizing met frequency-shaping acoustic chambers in combinatie met inwendige passieve radiator zorgen voor die voortreffelijke laag weergave. Deze IEM verdient natuurlijk een bijpassende audiospeler om het al het moois volledig tot z’n recht te laten komen – daarvoor kunnen we andermaal bouwen op de A&K SP1000M, een mobiele speler van 2.300 euro.De luisterervaring met de Fourté is een bijzondere gewaarwording. Je muziek is overal en klinkt alsof iedereen met je meeluistert, maar is in werkelijkheid een subtiel concert for one terwijl de beleving al op laag volume overweldigend is. Absolute TOP, en niet moeilijk om te zien waar Rick’s passie voor deze kleine monitor vandaan komt. Het lijstje redenen om de speciaalzaak aan de Amsterdamse Muiderstraat eens binnen te lopen begint daarom al bij een paar kubieke centimeter high-end audio.