We zijn bij D&D de eersten om toe te geven dat het aanbod van Devialet op z’n zachtst gezegd een beetje complex is. Tuurlijk, in de basis is het juist heel eenvoudig. De innovators uit Parijs kwamen een kleine 15 jaar geleden met de D-Premier, een baanbrekende versterker die de high-end audiowereld op z’n kop zette. Maar toen.

Die klasse-D krachtpatser kreeg door de jaren heen nieuwe namen, nieuwe uitvoeringen en allerlei nieuwe broers en zusjes – inmiddels onder de naam Expert Pro. Vervolgens verschenen er naast die line-up van super sleek amplifiers ook de eerste all-in-one luidsprekers in tal van vermogens en formaten (inderdaad, de Phantom – waarvan de Gold-uitvoering de 2017-2018 EISA Award Best Product in de categorie Innovation won). Daarna veroverden de Fransen ook de markt voor head-fi met de Devialet Gemini (en ‘een geluidskwaliteit die in vergelijking met de rest van het speelveld uitstekend genoemd mag worden’, en net deze week in een tweede generatie uitgebracht met de Gemini II). Én was er niet veel later met de Dione in 2022 ook nog de allereerste soundbar van het merk (óók direct goed voor een EISA Award). Enfin, meer dan genoeg om op te sommen dus. En dat is nog voordat Devialet de verschillende lijnen en modellen van nieuwe namen ging voorzien… Maar dat is precies waar we nu wat overzicht in aan willen brengen. Althans, waar het de Phantoms aangaat. En de Phantom Reactor (nu Phantom II). En de Devialet Mania. Die dan weer geen Phantom is, maar wél een high-end mobiele all-in-one speler. En dus toch telt.

OK – nog héél even terug

We wilden de historie van Devialet zoals in de inleiding aangestipt zo kort mogelijk houden, maar ook voor een artikel over (alleen) de Phantoms van het merk moeten we even terug naar de moeder aller Devialets, die D-Premier. Die versterker is namelijk voorzien van een tot dan toe nog nooit eerder toegepaste techniek.

Devialet noemde het ADH®, een onmogelijk geachte hybride tussen de precisie en lineariteit van een klasse-A versterker, en de kracht en efficiëntie van klasse-D. Uiteraard een eigen vinding, één van de inmiddels schier ontelbare patenten die het Franse merk bezit. De ingebouwde d/a-converter en de apart leverbare streamingmodule en phonotrap beloofden grootse prestaties, sindsdien continu doorontwikkeld in nieuwe vondsten…

Want inderdaad, ook de oorsprong van de Phantoms is te herleiden tot ADH, dé manier om de all-in-ones hun absurde vermogen te geven. We schrijven dan inmiddels 2014, een jaar of vier nadat de eerste Devialet de markt bereikte. In december van dat jaar onthulde de fabrikant waar het in het diepste geheim met een team van bijna 50 top-ingenieurs en akoestici aan had gewerkt: de Devialet Phantom. 

Devialet Phantom

De Phantom is een actieve luidspreker met een ingebouwde d/a-converter, maar die beschrijving doet hem echt tekort. Het team van Devialet slaagde erin om de unieke ADH®-technologie van het merk op een chip van amper 1 vierkante centimeter onder te brengen(!). Dat was nodig om hem te kunnen plaatsen in de relatief kleine aluminium vacuüm-behuizing van de Phantom, waar door middel van weer een volgende revolutionaire technologie niet alleen een hoge geluidsdruk kan worden behaald, maar ook een laagweergave die recht loopt tot 16 hertz. Er waren bij de introductie direct al twee modellen, de Phantom en de Phantom Silver, die alleen verschillen in uitgangsvermogen (respectievelijk 750 en 3000 watt klasse-D). Maar Devialet zou Devialet niet zijn als er niet binnen een relatief korte periode weer een opvallende opvolger op het toneel verscheen…

Zie daar de Gold Phantom, de meest exclusieve uitvoering van de krachtige streamingspeaker, verschenen in 2016 en een jaartje later dus al EISA-winnaar. Sindsdien aangevuld met de Phantom Reactor (nu Phantom II), de Devialet Mania, én natuurlijk de vermaarde Opéra de Paris uitvoeringen van alle modellen. Bent u nog mee? Dan gaan we nu naar het huidige Devialet Phantom-aanbod, om jouw keuze nóg wat makkelijker te maken.

Devialet Phantom: het huidige aanbod

‘Innovatie’. We lieten het woord al een paar keer vallen. Een term waar met name marketeers (*kuch*) graag mee strooien, maar bij Devialet is het toch verre van vergezocht. Dankzij de ruim 200(!) lopende patenten zijn de audio-engineers uit Parijs met recht vernieuwers in de hifi-industrie te noemen. Ongeveer de helft van die lijst, ruim 100 stuks, heeft aan de basis gestaan van de huidige line-up van Phantoms, en dat aantal neemt toe als we daar voor de volledigheid de Mania even bij optellen. Het mooiste is namelijk dat de Phantoms ondanks het zeer geavanceerde binnenwerk een zeer cool en toegankelijk uiterlijk hebben, en ze ook nog eens zéér laagdrempelig te gebruiken zijn. Een echte succesformule dus, maar we begrijpen dat je door alle benamingen, veranderingen en toevoegingen door de bomen het bos niet meer kunt zien. En dat brengt ons dus bij het huidige overzicht. 

Voor dat overzicht zeggen we het nog één keer: de Devialet Reactor, in het najaar van 2018 gepresenteerd als hét hebbeding voor kerst, is nu een volwaardige Phantom-model, maar dan met een II-tje achter de naam. De Phantom I-modellen zijn in principe de originele Silver en Gold, de II-versies de twee kleine broers, en dan zijn er nog de Opéra de Paris-exemplaren – voor een totaal van 6. De Devialet Mania en Mania Opéra de Paris maken 8.

Om het jouw (en onszelf) gemakkelijk te maken: ze zijn alle 8 te bedienen met de handige Devialet app en zijn tot aan de (soms gouden) rand gevuld met verbindingsmogelijk om het streamen van je favoriete muziek eenvoudig te maken: van bluetooth en wifi tot Spotify Connect, AirPlay 2, UPnP – ze zijn zélfs Roon Ready. 

Devialet Phantom I 103dB (16 Hz – 25 kHz, 500 Watt RMS)

De originele Phantom is er sinds 2014. Sindsdien is de spraakmakende Franse innovatie in aardig wat varianten opnieuw geïntroduceerd, maar de rode draad is hetzelfde gebleven: de gepatenteerde ADH-versterking (Analog Digital Hybrid). 

De Phantom I ontroert je, zelfs bij een laag volume. Met de aanraakbediening heb je met één beweging totale controle.

Adviesprijs: 1.999 euro

Devialet-Phantom-I-Black

Devialet Phantom I 108dB (14 Hz – 27 kHz, 1.100 Watt RMS)

Stap je van de Phantom I 103 dB naar de 108 dB, dan maak je de stap met de grootste prestatieverbeteringen van alle Phantoms. Met deze Phantom krijgt alles over de hele linie een flinke boost qua prestaties en materialen. In de Devialet Phantom I 108dB-uitvoering, de ‘gouden’ Phantom I, is namelijk voorzien in verbeterde versterking, audioverwerking van de volgende generatie, uitgebreidere functionaliteit en verbeterd thermisch ontwerp dat tot vier keer meer energie-efficiëntie leidt. Een onovertroffen krachtpatser. Daarnaast beschikt dit model over een Grade I Titanium tweeter voor een heldere weergave van onder meer temmen, bij de 103dB uitvoering is dat een aluminium tweeter.

Adviesprijs: 2.999 euro

Devialet Phantom I 108dB Opéra de Paris

Je eerste kennismaking met een Phantom zal waarschijnlijk onvergetelijk zijn. Toch zeker als dat een Phantom is in een Opéra de Paris-uitvoering. Zo’n rijk en helder geluid uit zo’n relatief compacte luidspreker is gewoon ongeëvenaard, en dan ook nog in deze exclusieve afwerking. Je krijgt namelijk prachtig witte zijplaten in een 22-karaats geelgouden legering genaamd Moon Gold. Ze zijn roestvrij en bieden een serieuze high-end uitstraling, waarbij de afwerking met bladgoud met de hand is aangebracht door meester-goudblazers die gebruik maken van historische technieken om het volstrekt unieke patina te creëren. 

Als het blad eenmaal is aangebracht, kan het niet meer worden verwijderd vanwege de absolute perfectie die wordt vereist door de aloude methodes van de meester-goudververs.

Aan de binnenkant is deze ÜberPhantom identiek aan de Phantom I 108 dB.

Adviesprijs: 3.399 euro

Devialet-Phantom-1-OperaDevialet Phantom II 95dB

Na het enorme succes van de grotere Phantom modellen heeft Devialet ook twee kleinere alleskunners op de markt gebracht, met een volume van 3 liter, een kwart van de Phantom I. 

Vier keer zo klein dus. Maar zeker niet slechts een kwart van het vermogen…

De 95dB kan bogen op een onvoorstelbaar frequentiebereik van 18 Hz tot 21 kHz met 600 Watt piekvermogen, uiterst lage vervorming en 95 dB SPL uit een piepkleine speaker, dat moet je eigenlijk zelf eens gehoord hebben.

Adviesprijs: 999 euro

Devialet Phantom II 98dB

Stap je van de 95- naar de 98dB-uitvoering, dan krijg je dezelfde in- en uitgangen en hetzelfde compacte 3-liter-kastje, maar wel behoorlijk wat extra ruimte in het geluidsbeeld (zeker als je voor een stereo opstelling van twee stuks gaat). De 98dB is bijna twee keer zo luid in vergelijking met de 95dB, een stereopaar haalt zelfs 101 dB.

Adviesprijs: 1.299 euro

Devialet-Phantom-II-White

Devialet Phantom II 98dB Opéra de Paris

Geen verrassing: ook de krachtigste van de twee Phantom II-modellen is er een Opéra de Paris-uitvoering. Net als bij de meest luxueuze Phantom I-uitvoering is de Opéra de Paris aan de binnenkant identiek aan de Devialet Phantom II 98dB. Maar dan dus in een gouden jasje.

Adviesprijs: 1.699 euro

Devialet Mania

Devialet heeft met de Devialet Mania zijn eerste écht draagbare luidspreker uitgebracht. Dankzij de adaptieve cross-stereo biedt de Devialet Mania een geluidsbeeld dat zich aanpast aan elke fysieke ruimte, waardoor een uitgebreid 360° stereogeluid ontstaat. 

“Devialet Mania luidt een vrijere benadering van geluid in: spontaner, meer aanpasbaar, meer observerend dan ooit,” aldus de Fransen. “Geestverruimend goed”, aldus Ernst Neve, hoofdredacteur van HVT. “De Mania is een heel ander beest dan de Phantoms, maar is wel degelijk bestiaal. En pretentieloos. Hij sprak me aan tot in de kern van mijn muzikale zijn op een manier die geen enkele andere luidspreker, draagbaar of niet, ooit eerder had gedaan.”

Je leest zijn volledige review hier.

Adviesprijs: 790 euro

Devialet Mania Opéra de Paris

Als onderdeel van de samenwerking tussen Devialet en de mythische Opéra Garnier in Parijs is er ook van de Mania een vergulde editie gecreëerd die even prachtig als opzwepend is. De behuizing van de Devialet Mania Opéra de Paris is met 24-karaats goud bekleed, waardoor hij een geborstelde metallic afwerking heeft. *Chef’s kiss*. 

Adviesprijs: 990 euro

Go see the dealers

Wil je jezelf nóg een niveautje dieper in de wereld van de Devialet Phantom onderdompelen? Dan raden we je bovenstaande video aan, waarin Audio Advice in een quote-unquote Phantom Masterclass van bijna een half uur uiteengezet heeft wat de verschillen en overeenkomsten zijn, en vervolgens alles van ontwerp en techniek tot instellingen en stereo pairing behandelt om jou bij je keuze te helpen. Enjoy!