Dutch Audio Event, de grootste high-end audioshow van de Benelux staat weer op de kalender en wel op zaterdag 7 en zondag 8 oktober aanstaande. Het team van D&D Audio is uiteraard weer van de partij, want DAE 2022 was voor ons een uitstekend podium om de toevoeging van YG Acoustics aan ons pakket met iedereen te kunnen delen. Op de vaste thuisbasis van DAE, Conference Centre Koningshof in Veldhoven, hebben we ook voor de 2023-editie een bijzondere set voor je gepland – met een hoofdrol voor de Crystal Cable Minissimo Forte, de jongste en misschien wel meest imposante luidspreker van het merk.

Over de Minissimo Forte van Crystal Cable heb je wellicht al eerder gelezen, en misschien heb je destijds voorbij zien komen dat we bij de internationale introductie op High End München aanwezig waren. In Veldhoven staat nu de Benelux-primeur van deze luidspreker op de rol, maar laten we heel even in de historie van het merk en de luidsprekerlijn duiken voordat we je meer vertellen over de ‘MF’ zelf.

Van Arabesque tot Minissimo

In 2009 heeft het Nederlandse Crystal Cable een volkomen unieke luidspreker met een glazen behuizing gelanceerd: de Crystal Cable Arabesque. De bijzondere vorm uit één behuizing van glas kwam tot stand vanuit onderzoek naar het voorkomen van resonantie en staande golven en om parallelle wanden te elimineren, hetgeen geresulteerd heeft in een natuurlijk resonantieverval zonder gebruik van verdere dempende materialen. 

Uiteraard heeft de techniek en het voortschrijdend inzicht van Crystal Cable sindsdien niet stil gestaan en zijn zowel het unieke ontwerp als de techniek verder uitgediept en uitgedokterd in opvolgende Arabesque-luidsprekermodellen: de Arabesque Mini, de Arabesque III en de Minissimo. En nu? Nu is er de Minissimo Forte. 

minissimo forte

Crystal Cable Minissimo Forte

De oplettende lezer heeft gezien: de Minissimo Forte heeft niet de volledige naam Arabesque Minissimo Forte. Dat komt onder meer omdat de kast deze keer niet gemaakt is van glas, maar verkregen is uit één enkel blok aluminium. De ‘monomateriaalaanpak’ van de voorgangers is wel gebleven dus, en ook de bijbehorende stand is gemaakt van aluminium, maar gefocust is deze keer op de voordelen van aluminium. De Minissimo Forte heeft met 95 dB (2,83 Volt) een hoog rendement. Deze hoge gevoeligheid gecombineerd met een impedantie van 16 Ohm maakt het mogelijk om de Minissimo Forte aan te sturen met een kleine buizenversterker. Het opgegeven frequentiebereik is 48 Hz tot 30 kHz (+/- 3 dB).

Standaardkleuren voor de afwerking zijn Champagne, Matt Black en Fire Glow Red, maar op aanvraag zijn ook andere kleuren leverbaar.

Het doel van Crystal Cable, met de Arabesque modellen in het algemeen en nu met deze Minissimo Forte in het bijzonder, is “om de prestaties van een standaardluidspreker verder te verfijnen, met behoud van de schoonheid en compactheid van iedere voorganger.” Voor de jongste uitvoering van de beproefde succesformule is er een geavanceerde nieuwe passief-actieve crossover toegevoegd, naast speciale, volledig uitgebalanceerde filtertechnologie. Het merkeigen MAD-systeem (Multiple Absorption and Dispersion) en de nieuwe stabiele en ontkoppelde standaard verminderen holteresonanties verder en verbeteren de geluidskwaliteit. Samen zorgen de reeks technische verbeteringen voor uitstekende geluidsprestaties, wat we vanuit D&D overigens meer dan kunnen beamen.

Minissimo_Forte_2tone

DAE 2023

De machtige Minissimo Forte aan het werk horen? Kom dan naar Veldhoven op zaterdag 7 of zondag 8 oktober aanstaande. We gaan de bijzondere speaker aansturen met een audiorack gevuld met versterkers uit de SAGA-lijn van zustermerk Siltech en hebben onder meer de Future Dream 22-kabels van Crystal Cable zelf voor je klaarliggen. Je vindt ons in kamer 63, direct bij de hoofdingang!

Meer info & tickets vind je op dutchaudioevent.nl.