Crystal Cable is al jarenlang een vaste waarde op High End München, maar op deze editie had die aanwezigheid een zilveren randje. In de eerste plaats omdat grote broer Siltech de 40ste verjaardag vierde, en daarnaast omdat de Nederlandse fabrikant een eigen cadeautje in petto had. Een cadeau voor de muziekliefhebber, wel te verstaan: de Minissimo Forte.

High End München 2023

We kijken terug op een zeer geslaagde High End München 2023. Vanaf de beursvloer in de Beierse hoofdstad deelden we al een bericht over de A&futura SE300 en de Aura in-ears van Astell & Kern, en op korte termijn hebben we ook het nodige te melden rond het Amerikaanse YG Acoustics. Onze Duitse vrienden van Clearaudio kiezen hun momenten, zijn om het jaar aanwezig op ’s werelds belangrijkste high-end show in eigen land en sloegen deze editie over, maar dat maakte het team van Crystal Cable meer dan goed door met een eigen primeur te komen: de Crystal Cable Minissimo Forte, de doorontwikkeling van Crystal’s innovaties op luidsprekergebied. Want tja, de internationaal vermaarde audiokabels van Crystal Cable vallen zo vaak in de prijzen dat je soms zou vergeten dat de Nederlandse fabrikant ook een aardige duit in het zakje doet in de wereld van high-end luidsprekers die je van je sokken blazen…

Crystal Cable Minissimo Forte

Zo werd er alweer in 2009 een hele bijzondere luidspreker gelanceerd, in een volledig glazen behuizing: de Crystal Cable Arabesque. De unieke vorm van deze baanbrekende luidspreker werd speciaals ontwikkeld om resonantie en staande golven te voorkomen en parallelle wanden en gemeenschappelijke afmetingen te elimineren. Die combinatie moest volgens de ontwerpers resulteren in een natuurlijk resonantieverval zonder toevlucht te nemen tot dempende materialen. De vele luisterindrukken die volgden bewezen vervolgens het succes van die aanpak. Het unieke ontwerp en deze technologie werden dan ook veelvuldig benut (en verder geperfectioneerd) in diverse nieuwe Arabesque-luidsprekermodellen: de Arabesque Mini, de Arabesque III en de Minissimo. Nu tilt de nieuwe Minissimo Forte de zaken naar een nóg hoger niveau. 

Het doel van Crystal Cable, met de Arabesque modellen in het algemeen en deze Minissimo Forte in het bijzonder, was om de prestaties van een standaardluidspreker verder te verfijnen, met behoud van de schoonheid en compactheid van iedere voorganger. Voor de jongste uitvoering van de beproefde succesformule is er een geavanceerde nieuwe passief-actieve crossover toegevoegd, naast speciale, volledig uitgebalanceerde filtertechnologie. Het merkeigen MAD-systeem (Multiple Absorption and Dispersion) en de nieuwe stabiele en ontkoppelde standaard verminderen holteresonanties verder en verbeteren de geluidskwaliteit. Samen zorgen de reeks technische verbeteringen voor uitstekende geluidsprestaties, wat we vanuit D&D overigens meer dan kunnen beamen. 

Van glas naar aluminium

De kast van de Minissimo Forte is overigens niet gemaakt van glas, maar verkregen uit één enkel blok aluminium. De ‘monomateriaalaanpak’ is wel gebleven dus, want ook de bijbehorende stand is gemaakt van aluminium. De Minissimo Forte heeft met 95 dB (2,83 Volt) een hoog rendement. Deze hoge gevoeligheid gecombineerd met een impedantie van 16 Ohm maakt het mogelijk om de Minissimo Forte aan te sturen met een kleine buizenversterker. Het opgegeven frequentiebereik is 48 Hz tot 30 kHz (+/- 3 dB).

Prijs en marktbeschikbaarheid

De Crystal Cable Minissimo Forte is naar verwachting vanaf circa half augustus op de markt en verkrijgbaar via de dealers van D&D Audio. De adviesprijs van de kleine gigant bedraagt €24.200 (prijs per set, incl. BTW). Standaardkleuren voor de afwerking zijn Champagne, Matt Black en Fire Glow Red, maar op aanvraag zijn ook andere kleuren leverbaar. 

Kijk voor meer informatie op de website van Crystal Cable. En voor alle specificaties bekijk je hier de brochure.

overzicht-minissimo-forte