‘De Crystal Cable Minissimo Forte luidsprekers aan Siltech Saga versterking klinken als vanouds weer véél groter dan het ‘minissimo’ formaat van hun behuizing doet vermoeden’, zo luidde de eerste reactie uit de ruimte bij D&D op het Dutch Audio Event. En er zouden nog vele vergelijkbare reacties volgen…

Op ‘DAE 2023’, de jongste editie van het Dutch Audio Event in Veldhoven, was het weer volop genieten van wat importeurs uit de Benelux naar de Koningshof hadden gebracht. Zoals vertrouwd was het team van D&D ook aanwezig, deze keer in een grotere ruimte dan op de show een jaar geleden. Een uitdaging? Niet echt, de Minissimo Forte van Crystal Cable kon zijn lol wel op, zeker gezien de serieuze aansturing door de Siltech Saga-modellen.

Neerlands trots op de grootste audioshow van Nederland, dus? Jazeker, want tijdens beide dagen van de show werd gedemonstreerd met een indrukwekkend van Crystal Cable en Siltech. Het systeem werd op voorhand getuned en opgesteld door Michel Keyner van Audiofile, een belangrijke D&D-dealer en een absolute specialist op het gebied van kleine luidsprekers. Op High End München was er de wereldprimeur, nu was de Benelux aan de beurt. Al was er vorig jaar al een conceptversie van te beluisteren op ditzelfde DAE.

Siltech SAGA

De luidsprekers, nu in hun definitieve vorm, werden aangestuurd door een set deels batterij-gevoede Siltech SAGA versterkers. Michel Keyner: “De luidsprekers zijn voorzien van een passief-actieve cross-over. Dat wil zeggen dat er naast een traditioneel passief filter ook een actieve bufferversterker in de geïntegreerde voet van de luidsprekers zit die ervoor zorgt dat de aangesloten versterker altijd een constante impedantie van 16 Ohm ziet. Het rendement bedraagt maar liefst 95dB, wat betekent dat je deze luidsprekers dus ook moeiteloos kunt aansturen met een piepkleine Single Ended 2A3 buizenversterker. Kleuring door interactie tussen de hoge uitgangsimpedantie van zo’n buizenversterker en de impedantie- en fasecurve van de luidsprekers behoort hiermee tot het verleden.”

“De Minissimo Forte klinkt aan elke versterker even neutraal.” En wijzend op de Siltech Saga versterkers vervolgt hij: “De voorversterker en het spanningsdeel van de eindversterker worden vanuit een accu gevoed. Alleen het vermogensdeel van de eindversterker krijgt zijn stroom uit het stopcontact. Dat brengt aanzienlijk meer rust in

DAE-foto

Crystal Cable Minissimo Forte

Het doel van Crystal Cable, met de Arabesque modellen in het algemeen en nu met deze Minissimo Forte in het bijzonder, is “om de prestaties van een standaardluidspreker verder te verfijnen, met behoud van de schoonheid en compactheid van iedere voorganger.”

Voor de jongste uitvoering van de beproefde succesformule is er een geavanceerde nieuwe passief-actieve crossover toegevoegd, naast speciale, volledig uitgebalanceerde filtertechnologie. Het merkeigen MAD-systeem (Multiple Absorption and Dispersion) en de nieuwe stabiele en ontkoppelde standaard verminderen holteresonanties verder en verbeteren de geluidskwaliteit. Samen zorgen de reeks technische verbeteringen voor uitstekende geluidsprestaties. Het unieke ontwerp en de technologie die daarachter verscholen zit, bekend uit de originele Arabesque uit 2009, werden al veelvuldig benut (en geperfectioneerd) in diverse Arabesque-opvolgers: de Arabesque Mini, de Arabesque III en de Minissimo. Nu tilt de nieuwe Minissimo Forte de zaken naar een nóg hoger niveau. De signaalkleur rood bleek niet nodig, de weergave eist alle aandacht al op.