Aan de Anna Paulownastraat 58 in Den Haag, op een steenworp afstand van het Vredespaleis, vind je “Het allerbeste in high-end audio, streaming en head-fi – gewoon in hartje Den Haag”. We zijn op bezoek bij Listening Matters voor een nieuwe aflevering van D&D bij de Dealer, een rubriek die we ooit in het leven hebben geroepen als excuus om koffie te drinken en over muziek en mooie apparatuur te praten. 

Samen met onze dealers delen we de stand van zaken vanuit de winkel, laten we hen aan het woord over de keuze voor de merken uit onze stal en vertellen we wat meer over onze samenwerking. En hoewel de nadruk deze keer zal liggen op Siltech, Devialet en Clearaudio, zijn we natuurlijk ook benieuwd naar de actuele ontwikkelingen bij Listening Matters zelf – zoals de bijzondere Veddan Origin luidsprekers, innovatieve high-end uit de achterhoek.

Listening Matters

Het team van Listening Matters bestaat uit Ben van Leliveld, Marc Bosman, Kees Wijnberger en sinds afgelopen zomer ook Eric Drabbe, de nieuwste collega. Het doel is om een absolute top-audiozaak te zijn. Een zaak die geen doorgeefluik is, maar waar vanuit passie, kennis en ervaring wordt gewerkt. “Met een assortiment van topproducten die geselecteerd zijn op klank, kwaliteit en prijs”, vertelt Ben van Leliveld. “Het assortiment en onze aanpak zijn het afgelopen jaar flink opgeschud”, zo valt hij met de deur in huis. 

Er is bij Listening Matters meer aandacht gekomen voor actieve systemen, waarbij de muziekliefhebber met een oor voor betere weergave een alles-in-1 concept krijgt waarbij hij zich geen zorgen meer hoeft te maken of de combinatie wel klopt. “Natuurlijk is ook de liefhebber van de meer traditionele opstelling nog altijd meer dan welkom”, vult hij aan. “Niet voor niets heeft Marc zich ruim een jaar geleden bij ons team gevoegd.” 

Marc Bosman is de winkelmanager bij Listening Matters, hij leidt de winkel operationeel. Vanuit zijn meer dan 25 jaar ervaring met muziek en high-end audio kan hij perfect alle klanten adviseren over de beste oplossingen. Hij is gedreven, kundig en gepassioneerd met audio bezig en intern ook de specialist op het gebied van analoge audio, dus de draaitafels en vinyl – waaronder de Clearaudio die ons bij binnenkomst niet ontgaan is.

Oplossingen voor ieder budget

Terug naar de duiding van Ben. De liefhebber van actieve systemen vormt namelijk een sterk groeiende doelgroep – “En die kunnen we op vrijwel alle budgetniveaus bedienen.” Listening Matters begeeft zich nadrukkelijk in het premiumsegment en is in Nederland een van de zaken waar je voor de échte referentie terecht kunt, maar voor een vinylfan die niet direct een Bergmann of Dr. Feickert aan wil schaffen, staat er ook gewoon een Clearaudio Concept platenspeler in de winkel. En is een actief luidsprekersysteem het doel van je bezoek aan de Anna Paulownastraat, dan is er de KEF LSX of de Devialet Phantom, en uiteraard de kleinere Phantom II (de voormalige Reactor). De instap is daarmee wel degelijk verlaagd, wat al langer een wens van Ben was. 

ROON partner

Ben is afkomstig uit de telecomwereld, waar hij met name actief was als ICT consultant. Het zal dus niet verbazen dat netwerken zijn expertise zijn, wat Listening Matters onlangs op de radar bracht van het succesvolle ROON. In het eigen Den Haag heeft Listening Matters vorig jaar een prachtig project afgeleverd bij het nieuwe pand van Secrid (u weet wel, van die handige, kleurrijke wallets om je pasjes veilig te bewaren) in de Binckhaven. Het kantoor bestaat uit een aantal samengevoegde hallen die verbouwd zijn tot een mooi geheel, en één van de elementen die voor die samensmelting heeft mogen zorgen, is de Devialet Phantom. Of eigenlijk, 8 van die elementen. “We hebben voor de audio-uitrustig van dat pand mogen zorgen, waardoor er nu 8 Phantoms aan elkaar verbonden zijn – met Roon.” 

Die fraaie oplossing is ook ROON zelf niet ontgaan, waardoor – lang verhaal kort – Listening Matters inmiddels officieel partner is van dat merk – een gegeven dat geen enkele andere audiodealer in de Benelux kan zeggen. “ROON zien wij als de meest belangrijke ontwikkeling in de high-end audio. Vele gerenommeerde audiofabrikanten voorzien hun producten van ROON waardoor dit nu wereldwijd gezien mag worden als de standaard voor streaming. Sterker nog, ROON maakt het mogelijk er nu een uniforme en sublieme multi-room / multi-brand oplossing in één woning te realiseren. Inmiddels hebben we diverse prachtige audiosystemen met ROON mogen leveren en durven we ook wel te stellen dat we hier echt de expert in zijn.” Wil je meer weten over de mogelijkheden, bekijk dan deze uitleg eens. 

“Onze favoriete implementatie van Roon is als lokale installatie van de Roon Rock core-software op een hoogwaardige digitale hub die tegelijkertijd als Roon-server en netwerkbron dienst doet. De beste apparaten die we daarvoor kennen zijn de Silent Angel Rhein Z1 en de Grimm Audio MU-1. We hebben bovendien ook nog eens twee netwerk-experts met up-to-date kennis die ons adviseren bij projecten.”

“Streaming audio is nu de belangrijkste muziekbron en wij zien het als onze taak om die zo goed mogelijk te laten klinken. Niet alleen qua apparatuur, maar ook qua netwerkomgeving. Daar is namelijk veel winst te behalen.” 

Veddan Origin

Over winst gesproken, misschien wel de belangrijkste aanwinst in de Haagse speciaalzaak is het Veddan Origin actieve speakersysteem dat we in de inleiding al even noemden. Het is niet gek dat we deze Nederlandse innovatie bij Listening Matters aantreffen, want Ben en zijn team hebben persoonlijk hun medewerking het bijzondere project verleend door de ‘voicing’ van de luidsprekers te verzorgen. Hoe zit dat? 

“De Origins kwamen in onze luisterruimte terecht omdat de ontwikkelaars voor de ‘voicing’ van hun systeem graag gebruik wilden maken van onze ervaring op het gebied van weergave en akoestiek.” Ben is niet alleen algemeen directeur van Listening Matters, maar richtte zo’n 5 jaar geleden ook het bedrijf Acoustic Matters op. Daarmee geeft hij akoestische adviezen – en levert hij de aanpassingen – voor high-end luisterruimtes en opnamestudio’s. “Ze hebben ruim vijf jaar aan dat concept gewerkt, waarna ze ons benaderden voor de klankmatige afstemming van het systeem,” legt Ben uit. “Toen het hier voor het eerst werd aangesloten klonk het zeker nog niet optimaal, maar ik hoorde zó veel potentie dat ik niet anders kon dan toestemmen.”

Muziek zou thuis net zo moeten klinken als wanneer het live wordt afgespeeld, vinden ze bij Veddan. Niet door een kleine wijziging aan te brengen in de huidige techniek, maar door te kiezen voor een volledig nieuwe aanpak. De speciaal ontwikkelde ‘Ultra Fast Membrane’- of UFM-modules, die in alle Veddan speakers zitten, zorgen ervoor dat muziek wordt afgespeeld op de manier waarop de natuur dit ook doet: gedetailleerd, transparant en dynamisch. “Het voordeel van dit systeem is dat het actief is en dat de wisselfilters dus vóór de eindversterkers in het digitale domein werken. Dat betekent dat je de metingen die je in de ruimte doet heel snel kunt omzetten in aanpassingen van het filter. Daar zijn we in samenwerking met Veddan uiteindelijk twee weken bijna de hele dag mee bezig geweest.”

Siltech Symphony

We beginnen niet zomaar over Veddan, natuurlijk. Já, het is niet onwaarschijnlijk het interessantste product dat nu in de luisterruimte staat, maar het levert ook een mooi bruggetje op naar onze merken Siltech en CrystalConnect. Een bijzondere luidspreker van een hele andere orde is namelijk de Siltech Symphony, van de hand van onze eigen Edwin Rijnveld, en ook in het proces van die speaker heeft Ben een rol gespeeld. Of althans, in het fraaie thuis van de Symphony: de nieuwe luisterruimte bij Siltech- en Crystal moederbedrijf International Audio Holding. Edwin en Viktor (CEO en COO van International Audio Holding) waren onlangs bij Listening Matters op bezoek, wat wederom tot een samenwerking leidde.

“Ze waren erg onder de indruk van onze luisterruimte en vroegen of we eens konden komen luisteren wat er aan hun nieuwe demoruimte kon worden verbeterd. Dat is uitgelopen op een uitgebreid project, waarbij we ook kennismaakten met het Symphony luidsprekersysteem, een uiterst innovatief ontwerp. Een leuk gevolg is dat we toen bovendien met onmiddellijke ingang dealer van Siltech en CrystalConnect zijn geworden.” 

Siltech is al sinds de oprichting op zoek naar het DNA van de ultieme luidspreker. Met het ontwerp van de Symphony is dat weer een stapje dichterbij gekomen. De Siltech Symphony is een vijfwegs vloerstaander met maar liefst 13 drivers. De behuizing is opgebouwd uit meerdere lagen aluminium, gezamenlijk goed voor een totaalgewicht van zo’n 250 kilo – per stuk.  De Symphony bestaat uit drie kasten, ieder geïsoleerd met een 10mm laag robijn. 

De bovenste kast van het ontwerp is aan de achterkant open en functioneert als een dipool. De eindgebruiker heeft bovendien een keuze in het type speaker voor het hoog, namelijk een ribbon of dome tweeter. In de onderste kast schuilen vier 18″-woofers voor lage tonen tot 17 Hz. De Siltech Symphony is net als de Veddan een actief model – er is voorzien in ingebouwde versterkers voor iedere set drivers – maar dankzij de unieke aanwezigheid van aansluitingen voor een versterker kan de speaker effectief door externe apparaten aangestuurd worden (de interne modules leveren namelijk alleen gain en geen current).

Enfin, we dwalen af. In de nabije toekomst gaan we graag weer eens bij IAH langs om de Symphony in zijn nieuwe onderkomen te gaan bewonderen. Nemen we voor nu nog even plaats in de comfortabele, ruime luisterruimte van Listening Matters zelf, waar de door Ben geliefde MU1 van Grimm zojuist aangesloten is op een set KEF R11 vloerstaanders. Hoe dat klinkt? Misschien moest u die bank binnenkort zelf maar eens uitproberen…