In Nederland (en eigenlijk ook in Duitsland, maar dit jaar dan toch wat minder) staat donderdag 18 mei in het teken van Hemelvaart, maar in München betekent de 18de de aftrap van High End München 2023. De vierdaagse Hoogmis van de High End Audio vindt deze week traditiegetrouw weer plaats in het MOC-evenementencomplex in de Beierse hoofdstad, en uiteraard is ook het team van D&D Audio aanwezig. Op de beursvloer méér dan genoeg nieuws van al onze merken dus de komende dagen, en zeker ook van Siltech en Crystal Cable dat het jaarlijkse audiofestijn benut voor een feestje rond het eigen jubileum. We beginnen met een update van Astell & Kern, dat de schijnwerpers van High End München op twee hele fraaie nieuwe producten zet: de A&future SE300 high-end muziekspeler en de Aura in-ear monitors. Gaat u mee? 

Astell&Kern A&futura SE300: high-end in broekzakformaat

De nieuwe A&futura SE300 is het vierde lid van in de succesvolle productlijn van A&K en is als zodanig weer direct herkenbaar als een A&futura familie. De jongste telg is opgetrokken uit een combinatie van aluminium en roestvrij staal en heeft een afwerking in erg aansprekend ‘Platinum Silver’, met een achterkant van glas. De prettige volumeknop aan de zijkant heeft subtiele achtergrondverlichting, maar voor alle (andere) bediening kun je uiteraard weer terecht bij een HD-touchscreen, een 5,4-inch uitvoering. Voor extra gebruikersgemak is voorzien in een nieuw ontworpen interface waar we op de beursvloer alvast mee mochten spelen voordat de eerste units de Benelux bereiken binnenkort. 

De SE300 beschikt ook over een Dual AMP-modus, met klasse A-versterking voor een natuurlijker geluid gecombineerd met klasse AB-versterking voor heldere en dynamische weergave. De gebruiker kan naar eigen voorkeur weer tussen beide klassen switchen, waarbij klasse A wordt ondersteund door A&K’s eigen Teraton Alpha-technologie. Uiteraard worden alle gangbare bestandsindelingen ondersteund, plus Bluetooth 5.0 met aptX HD en LDAC. De interne DAC die de omzetting van digitaal naar analoog voor zijn rekening neemt is er zoals we inmiddels kennen eentje van de R2R-variant, ook wel Ladder DAC genoemd. Deze R2R DAC is voorzien van meerdere precisieweerstanden voor een natuurlijk hifigeluid met een ongeëvenaarde dynamiek.

Binnenkort meer over de SE300, maar de adviesprijs van de nieuwste A&futura speler van Astell & Kern kunnen we alvast delen: 2.199 euro. Een bijpassende case, zoals we van A&K gewend zijn een kunststukje op zich, is er voor 149 euro. Op korte termijn bij onze dealers!

astell-kern-SE300

Astell & Kern Aura: vlaggenschip met tweemaal 11(!) drivers

Een tweede en misschien nog wel fellere spotlight bij A&K in München is er deze week voor het nieuwe vlaggenschip onder de in-ear hoofdtelefoons van het merk: de luxe Aura, een high-end in-ear die het vizier op de concurrentie gericht heeft. Een prijzige toevoeging aan het assortiment, maar we hebben het dan ook echt over de bovenkant van de markt. Ieder oortje is dan ook voorzien van maar liefst 11 drivers in absolute topkwaliteit.

De A&K Aura is ontwikkeld in samenwerking met Vision Ears, een Duitse fabrikant die zich volledig toegelegd heeft op de bouw van bekabelde in-ear hoofdtelefoons. De Aura is dan ook opgetrokken uit de beste materialen en ontworpen voor een ongeëvenaard geluid, dat dankzij de twee elftallen aan drivers – en via een vijfweg crossover – op een overweldigende precisie mag rekenen. Twee 8mm AI-Mg isobare dynamische drivers in een isobare configuratie verwerken de lage en midlage frequenties en bieden een strakke nauwkeurigere en beter afgestemde laagweergave. En dan zijn er ook nog twee sets van vier Balanced Armature-drivers voor in totaal acht BA-drivers, met vier mid-low balanced armature (BA)-drivers en vier mid- en midhoog BA-drivers. De acht BA-drivers werken samen om nauwkeurige middentonen te produceren en warme en emotionele, natuurlijk klinkende vocalen te produceren. 

Eén Balanced Armature supertweeter aan iedere zijde maakt de twee teams af, ontworpen om een gevoel van ruimte en openheid te maximaliseren en te voorzien in een subtiel, verfijnd en toch zeer uitgebreid ultrahoogfrequent geluid te creëren.

02_Vision_Ears_Astell_Kern_Visual_BannerDesign

Het binnenwerk van de nieuwe A&K’s spreekt voor zich, maar het jasje van de Aura mag er zeker ook wezen. Zwitsers 6061-T6 aluminium tekent voor de buitenzijde van de in-ears, een speciale legering die lichtgewicht en stevig is, maar ook zeer goed bestand tegen corrosie. T6-warmtebehandeling verbetert bovendien die sterkte van het aluminium nog verder, terwijl de muziekliefhebbers tevens op een bijzondere afwerking mag rekenen. Daartoe wordt een zogeheten Micro Groove Design aangewend, een unieke oppervlaktebehandeling voor het freesproces. Groeven worden gegraven langs de nerf van het ruwe materiaal om een uniek ontwerp te creëren voordat het product wordt verplaatst naar een op maat gemaakte mal voor lasergraveren. 

AURA life_004

Na het subtiel graveren van ‘Aura Limited Edition’, in 0,5mm diepe letters, wordt het onderdeel behandeld met olie om oxidatie te voorkomen, verpakt, geanodiseerd en voorzien van een aangepaste donkere bronzen kleur. In tegenstelling tot de voorplaat is de schaal met olie verzegeld en vervolgens aan de polijstmeester overhandigd. De voorplaat is gegraveerd met een esthetisch ontwerpelement en de oppervlakken van de schelpen zijn gepolijst door middel van een speciaal zandstraalverfijningsproces. Anders zullen er sporen achterblijven van de gebruikte gereedschappen, dus elke schaal wordt met de hand als een spiegel gepolijst. Na het zandstralen en anodiseren, is de schaal klaar om de aangepaste warmgrijze kleur van Vision Ears te krijgen. Et voila!

A&K accessoires

Uiteraard is een high-end set in-ears niet compleet zonder de juiste accessoires. Zo is er voorzien in Effect Audio Custom-kabels. Deze 4,4 mm gebalanceerde en 3,5 mm ongebalanceerde kabels die bij de A&K Aura worden geleverd, zijn op maat gemaakte kabels ontworpen specifiek voor gebruik met de Aura. Ze bevatten vier draadcomponenten: twee UP-OCC puur koperen litzedraden en twee puur zilveren litze en puur koperen litze hybride draden. De EPO-technologie (Ergonomic Performance Optimization) van Effect Audio wordt toegepast om uitstekende flexibiliteit te bieden voor een comfortabelere pasvorm zonder de geluidskwaliteit te beïnvloeden.

De lederen accessoires die je ook bij de Aura vindt – draagtas, oortelefoonzakje en kabelclip – zijn gemaakt van kalfsleer van de hoogste kwaliteit en zijn gelooid door bekwame ambachtslieden om ze te doordrenken met unieke kleuren en glans en een uitstekende duurzaamheid te garanderen, samen met een zachte maar fijne korrelige textuur. “Deze lederen accessoires overstijgen de tijd met hun elegantie en verdienen de afgunst van andere bekende merken.” Chef’s kiss.

De AZLA SE1500 oordopjes tot slot zijn honderd procent siliconen van medische kwaliteit en helpen om comfortabel in het oor van de drager te passen. De interne structuur is ontworpen in een perfecte lijn voor een lineair geluid, waardoor de geluidsisolatieprestaties worden verbeterd en het gevoel van ruimte wordt vergroot. Er worden in totaal zes oordopjes meegeleverd, in de maten SS, S, SM, M, ML en L.

De Astell & Kern Aura zal naar verwachting medio juli bij geautoriseerde dealers van D&D te vinden zijn. De adviesprijs van het nieuwe vlaggenschip is 4.899 euro.