Een tijdje geleden lieten we via de D&D nieuwsbrief weten dat we de lente in de bol hadden: een bijzondere voorjaarsuitverkoop met diverse sets speakers, een mooie hoofdtelefoon van Aëdle én een fraaie draagbare mediaspeler van A&K. Dat leverde veel reacties op – waaronder die van ‘beginnend audiofiel’ Sam (30), die een mooi bod deed op de Astell & Kern KANN. Uiteraard zijn we heel benieuwd wat Sam van zijn nieuwste aanwinst vindt. Maar ook hoe hij bij ons terecht gekomen is, wat hem aansprak om de A&K in huis te halen, en wat hij precies bedoelt als hij zichzelf een ‘beginnend audiofiel’ noemt. 

We gingen daarom in gesprek met de trotse eigenaar – nadat hij eerst even de tijd had om op z’n gemak met de A&K KANN kennis te maken, uiteraard. “Die had ik al wat langer op mijn lijstje staan, dus het was een enorme toevalstreffer dat die in de uitverkoop ging! Ik zei tegen m’n vriendin: de trip naar Parijs moeten we even uitstellen, haha.”

A&K KANN

De Astell & Kern KANN-serie staat bekend om zijn schier oneindige vermogen waarmee je je hi-res muziekcollectie naar je in-, on- en over-ears hoofdtelefoon kunt sturen. In de derde generatie van de productlijn is dat niet anders, maar dan in een nog handzamere uitvoering. Om dat mogelijk te maken, heeft de fabrikant een aantal componenten opnieuw ingedeeld en herschikt, de printplaat van een complete make-over voorzien en zowel de weerstanden als de condensatoren verkleind. 

Het resultaat is een kleiner, zakvriendelijker ontwerp, terwijl het apparaat nog steeds in staat is om ‘zelfs de meest hongerige koptelefoon tevreden te stellen’. Maar neem het niet zomaar van ons aan – de A&K KANN kreeg destijds van What Hifi de volle vijf sterren

De eerste ervaringen

Om die review te quoten: “Als het op prestaties per kilo aankomt, is er geen twijfel mogelijk over de sonische kwaliteiten van de Kann. Hij is dynamisch, heeft een geweldig gevoel voor timing en levert een inzichtelijke prestatie. Andere draagbare spelers in deze prijsklasse moeten op hun tellen passen – de concurrentie is heel wat feller geworden.”

Sam kan zich prima in de bewoordingen van What Hifi vinden. Althans, als we ‘inzichtelijke prestatie’ even vertalen naar het vinden van nieuwe details. “Neem bijvoorbeeld het album Nafs at Peace van Jaubi, dat is een Iraanse plaat die ik heel goed ken – maar de eerste keer dat ik ‘m op de A&K afspeelde leek dat wel volledig nieuw. Het ging door merg en been, op een goede manier uiteraard, waarbij ik het apparaat meteen een tandje harder gezet heb. Wát een andere beleving dan ik al gewend was van het album!”

“Ik heb een KEF Porsche Design hoofdtelefoon. Dat is een headphone met bluetooth, maar die gebruikelijk ik eigenlijk altijd bedraad. In de basis ben ik namelijk een analoogman, en ergens klopt dat draadloze voor mij gewoon niet – in mijn hoofd is het niet mogelijk, dat Bluetooth hetzelfde kan als een degelijke kabel. Ik gebruik die KEF dus eigenlijk altijd al bedraad, maar nu ik die kabel in m’n Astell & Kern steek merk je toch wel écht het verschil tussen bijvoorbeeld een iPhone en een dedicated muziekspeler zoals dit. Je vindt nieuwe dingen, zelfs als je de muziek al heel goed kent. Zuiver, ruimtelijk, open – alsof je erin zit.” 

A&K op de radar

Terug naar dat ‘beginnend audiofiel’, hoe zit dat? “Een aantal jaar geleden was ik onderdeel van een dj-collectief. Dat begon in feesttenten op de kleinere festivals, waar alles piept en kraakt en de speakers opgeblazen zijn, maar gaandeweg kom je op grotere festivals en in mooiere clubs, en dan ontdek je een veel zuiverder geluid, met een hele andere beleving. Dan ga je daar zelf ook anders naar kijken. ‘Hoe kunnen we zorgen dat onze weergave nog beter is?’ Dat betekende bijvoorbeeld dat we het volume wel eens wat zachter zetten, voor een mooier geluid. Daar stonden ze dan in de club wel van te kijken, haha!” 

“Vervolgens ben ik me er meer in gaan verdiepen, en de belangrijkste media gaan volgen – zoals HIFI.NL en What Hifi. Zo kwam ik ook op het pad van D&D, ik heb me op jullie nieuwsbrief ingeschreven naar aanleiding van een artikel op HIFI.NL. Ik heb altijd een Sony Walkman gehad, de eerste digitale versie. Van daaruit de iPod Classic, dat was hét apparaat totdat de iPhone kwam en ik met Spotify aan de slag ging. Vervolgens werd ik vader en was de liefde om in al dat oude terug te duiken weer helemaal aangewakkerd, ook om dat door te kunnen geven. Ik heb zelfs nog een Discman ergens, maar ik moest natuurlijk ook iets van deze tijd hebben. ‘Is daar eigenlijk nog een markt voor?’, bedacht ik me. Toen ben ik dus weer lijstjes gaan maken, en had deze echt specifiek bovenaan staan.”

Het Hifi-Virus

Zoals het wel vaker gaat, ging Sam volledig down the rabbithole qua hifi en apparatuur, met name in het bijhouden van wat er zoal op de markt verschijnt. De liefde voor hifi en de zoektocht een betere weergave van muziek nestelde zich daardoor ook thuis.

“Ik ging vooral bezig met analoog, want ik ben een grote vinylliefhebber. De hele beleving die daarbij hoort is echt uniek. Voor je platenkast gaan zitten, een keuze maken, de lp afstoffen. En dan die hele handeling van het plaatsen, aanzetten en een heel album van begin tot einde luisteren, dan ben ik echt in mijn element. ’s Ochtends gaat er ook éérst een plaat op de speler, en pas dan ga ik naar het ontbijt kijken.”

“Sowieso, als je er eenmaal mee bezig gaat, is het einde zoek. Je gaat lezen en vergelijken en tweaken, en voor je het weet wil je weer iets anders. Veel luisteren, veel vergelijken – en maar sparen, haha. Ik heb sowieso nog maar drie uitgaven: eten, drinken en muziek!” 

In de woonkamer staat een set met Nederlandse luidsprekers, van Translator. “Die kreeg ik ooit van mijn schoonvader, met een mooie Sony versterker. Die was aan vervanging toe, dus nu staat er een Marantz PM6006, en een cd-speler van hetzelfde merk. De draaitafel is van Pro-Ject, de kabels een mix van AudioQuest en HiFi Klubben. En nu zijn dus eigenlijk de luidsprekers weer aan de beurt. Die klinken nog prachtig hoor, maar ik heb de KEF LS50 op mijn lijstje staan. Het is er alleen nog niet van gekomen om bij een dealer te gaan luisteren.”

Voor nu is de focus de jongste aanwinst: de KANN. “Daar heb ik zeker geen spijt van. ’s Avonds duik ik bijvoorbeeld even in de hangmat in de tuin, met m’n A&K, en al is het maar voor een paar nummers, daar kan ik echt naar uitkijken. Sowieso, volledig verdwijnen in je favoriete muziek met een speler die dat mogelijk maakt, dat kan ik iedereen aanraden.”