Astell & Kern introduceert in het najaar opnieuw een primeur in de A&ultima-lijn van high-end muziekspelers voor hi-res muziekweergave. De gloednieuwe A&ultima SP2000T, die in oktober op de markt verwacht wordt, is namelijk de eerste quad-DAC speler van het bedrijf. Inderdaad, ‘quad’, als in ‘vierwieler’; de SP2000T beschikt over niet minder dan vier DAC’s.

Even voor de volledigheid: Astell & Kern bracht een aantal jaar geleden al een SP2000 uit, in dezelfde A&ultima-serie. Die muziekspeler werd voor het eerst getoond op High End München 2019, is voorzien van twee AK4499EQ dac’s, het vlaggenschip van de Asahi Kasei d/a-converters, en is bovendien de allereerste A&K-speler die aparte, onafhankelijke audiokanalen gebruikt tussen de ongebalanceerde en gebalanceerde uitgangen. Vervolgens verscheen in 2020 de A&K SE200, die qua meerdere DAC’s nog een stapje verder ging en luisteraars de keuze bood uit DAC’s van verschillende fabrikanten. De nieuwe A&ultima SP2000T mag je zien als een opvolger van beide modellen, maar dan uitgerust met maar liefst vier van dezelfde ESS ES9068AS DAC-chips om digitale bestandsgegevens om te zetten in analoge audio. De chips zullen beschikken over ingebouwde MQA 8x rendering en ondersteunen tot 32-bit/384kHz PCM, 96k SPDIF en DSD1024 bestanden.

Astell & Kern A&ultima SP2000T
 

De SP2000T belooft echter nog meer audiofiele veelzijdigheid te bieden. Je kunt je hoofdtelefoon namelijk aansluiten op de 2,5 mm, 3,5 mm of 4,4 mm poorten en vervolgens kiezen tussen drie soorten versterkers om de muziek waarnaar ze luisteren aan te vullen. Het waanzinnige Triple Amp System van de SP2000T biedt een buizenversterkermodus, een normale op-amp instelling of een hybride versterker die zowel de buizen- als op-amp gebruikt. Alle drie de modi zijn beschikbaar voor alle drie de hoofdtelefoonuitgangen.

De nieuwe functies worden afgerond met Replay Gain, waarmee de speler automatisch het volume tussen nummers kan aanpassen en een consistent afspeelniveau kan handhaven. 

De volledige specificaties zullen later deze maand beschikbaar zijn, want eind augustus krijgen we vanuit Astell & Kern meer informatie – waaronder niet geheel onbelangrijk ook de verkoopprijs. Wordt vervolgd dus, maar we weten al wèl dat de SP2000T 2.4/5GHz wi-fi en Bluetooth met LDAC en aptX-HD codecs zal ondersteunen en een 1920×1080 full HD touch screen zal hebben. Een muziekspeler om je vingers bij af te likken dus!