Dit is een preview van de review van Jacob Heilbrunn op The Absolute Sound. De hele review lees je hier.

“Siltech is gevestigd in Nederland, waar het in 1983 begon met de productie van audioproducten. Hiertoe behoren de Siltech SAGA systeemversterker, die in 2014 werd besproken door Jonathan Valin, en de machtige Symphony luidspreker, die in 2021 werd geïntroduceerd. Maar het bedrijf is waarschijnlijk het meest bekend om zijn interconnects en luidsprekerkabels, zowel vanwege hun forse prijs als hun uitmuntende prestaties. De hoofdontwerper, Edwin van der Kley Rynveld, die in 1997 een unieke zilver-goudlegering uitvond, geniet een uitstekende reputatie in de audio-industrie. Toen Rich Maez, voorheen werkzaam bij Boulder Amplifiers en nu de Amerikaanse distributeur van Siltech, mij voorstelde om de nieuwe kabellijn te beoordelen, was ik meer dan enthousiast.

De verpakking van de Royal Double Crown Series die ik ontving, één stap van de allerbeste, kon nauwelijks opvallender zijn: de donkerblauwe dozen met deze juweeltjes waren versierd met grote gouden koninklijke kronen. De aristocraat van de kabels? Nadat ik de dozen had opengemaakt, ontdekte ik een reeks vrij fors uitziende interconnects, luidsprekerkabels en netsnoeren, waarvan de constructie er nauwgezet uitzag. De kabels zijn goed afgeschermd – een dubbellaagse isolatie van DuPont Kapton en Teflon in combinatie met een Hexagon luchtisolatie wordt verondersteld inductantie en capaciteit te verlagen. In al deze afscherming zitten de S10 monokristal zilverdraadgeleiders van Siltech. De connectoren zijn ook gemaakt van puur zilver. De kwaliteit lijkt onberispelijk.

 “Anyone looking for performance fit for a king would do well to consider them.”

royal-double-crown

Hoe klonken de kabels? Laat alle vooroordelen varen over zilveren kabels die hard of rebels of helder zijn. Prutsers. Die dagen lijken al lang voorbij als het gaat om de top audiofabrikanten, die zilver gebruiken vanwege de snelheid en zuiverheid. Welk gloeiproces Siltech ook gebruikt – en het is duidelijk een uitstekend proces – meteen uit de doos klonken de kabels verdomd goed. Sterker nog, de Royal Crown kabels produceerden een glanzend geluid dat moeilijk te vergeten was. Instrumenten kwamen tevoorschijn uit een donkere achtergrond zoals ik nog nooit eerder heb gehoord. Vergeet dat maar. Het was gitzwart. Neem de Schotse Fantasie van Max Bruch gespeeld door Joshua Bell met de eerbiedwaardige Academy of St. Martin-in-the-Fields, een betoverend orkestwerk waar ik vaak naar heb geluisterd. Door de Wilson WAMM luidsprekers en darTZeel NHB-468 versterkers was het een uiterst fluweelzacht geluid. Niet zoals de beruchte “Dockers” term die mijn nieuwe collega Michael Fremer graag gebruikt als een denigrerend woord voor apparatuur die te ontspannen en mellow is, dit was iets heel anders – verfijnd, rijk en de moeite waard. Het eerste deel, dat gebaseerd is op het lied “Through the Wood Laddie”, was een waar genot om naar te luisteren via de Siltech kabels. Ze brachten de sonoriteit en glans van de strijkerssectie prachtig over, waardoor Bell’s rubato’s met tedere ontroering naar voren kwamen. Gedurende het hele stuk was er geen spoor van enige schrilheid in de hoge tonen. In plaats daarvan had het geluid een levensechte kwaliteit. Het leek bijna op de innerlijke gloed van buizen, behalve dan dat er (slik) geen enkele buis in het systeem zat.”

Lees verder.