Astell & Kern A&norma SR35 review: “Beslist geen instapmodel, maar absoluut de moeite waard”

Dit is een preview van de review van Simon Lucas op techradar.com. De hele review lees je hier.

“Als je hier kwam om voor weinig geld in te stappen in hi-res audio, ben je aan het verkeerde adres. Dit mag dan wel Astell & Kern’s meest betaalbare digitale audio speler zijn, maar de A&norma SR35 vertegenwoordigt nog steeds een aanzienlijke investering – en wat nog belangrijker is, een investering die sterk suggereert dat je ook flink moet investeren in koptelefoons.

Het goede nieuws is echter dat het absoluut de moeite waard is. De A&norma SR35 is zonder twijfel een van de beste MP3-spelers op de markt (en wat betreft bestandsondersteuning is het zelfs een understatement om het zo te noemen). Van de ingetogen luxe van zijn bouw en afwerking tot de specificaties die allesbehalve ingetogen zijn, lijkt er geen enkele compromis te zijn als het om de SR35 gaat.

Het is overduidelijk dat Astell & Kern zich heeft voorgenomen om alle prijsvergelijkbare concurrenten weg te vagen als de SR35 als totaalpakket wordt beschouwd – en dat is precies wat ze hebben gedaan.

Deze speler ligt prettig in de hand, is eenvoudig en logisch te bedienen en een genot om naar te luisteren. Wat betreft geluidskwaliteit is het zeer bekwaam, met een soort veelzijdigheid die niet alleen je smartphone laat klinken als iemand die muziek speelt in de volgende treincoupé, maar ook enkele zeer goed aangeschreven (maar onvermijdelijk minder dure) speciale digitale audiospelers in een scherp perspectief plaatst.

Prijs en Release

De Astell & Kern A&norma SR35 is nu te koop en kost £799 in het Verenigd Koninkrijk. In de Verenigde Staten is hij te koop voor $799, en in Australië moet je AU$1,299 neertellen.

Alleen in Astell & Kern-land kan dit als ‘instapniveau’ worden beschouwd – een van de meest betaalbare producten van het bedrijf in het assortiment is niet hetzelfde als authentiek ‘betaalbaar’.

Ter referentie, het vlaggenschip van het bedrijf, de fantastische A&ultima SP3000, kost een verbijsterende $3,699 / £3,799 / AU$5,499. Aan de andere kant van het spectrum is de uitstekende Astell & Kern A&norma SR25 MKII van november 2021 nu verkrijgbaar voor iets minder dan de nieuwere SR35, voor ongeveer $749 / £699 / AU$1,099. Het verschil in prijs is verwaarloosbaar, vooral als je de leeftijd van de SR25 MKII in overweging neemt.

Dit alles is een omweg om te zeggen dat de SR35 wel iets bijzonders moet zijn om die prijs te rechtvaardigen…

norma-achterkant

Features

Zoals ik al zei, is het alleen mogelijk om de A&norma SR35 als ‘instapmodel’ te beschrijven als je digitale audiospelers hebt die bijna vierduizend dollar kosten. Want maak geen vergissing, Astell & Kern heeft deze speler ruimschoots gespecificeerd boven wat je redelijkerwijs van ‘instapniveau’ zou verwachten.

Versterking wordt bijvoorbeeld geleverd door een nieuw ontwerp van Astell & Kern genaamd ‘New Generation AMP’. De digitale-naar-analoge conversie wordt behandeld door maar liefst vier Cirrus Logic CS43198 DAC-chips – en als je probeert de batterijduur te verlengen of naar minder dan volledig hi-res content luistert, kan de SR35 in ‘dual-DAC’-modus worden uitgevoerd. Deze hardware maakt deel uit van Astell & Kern’s ‘Teraton Alpha’-platform, ontworpen om ruis te minimaliseren, prestaties te maximaliseren en te bieden wat het bedrijf casual ‘ultiem geluid’ noemt. ‘Teraton Alpha’ heeft al eerder in Astell & Kern-spelers gezeten, maar alleen in de veel duurdere modellen.

Er zijn natuurlijk bedrade en draadloze connectiviteitsopties. Draadloze mogelijkheden omvatten dual-band wifi (handig, de SR35 is klaar om tal van muziekstreamingdienst-apps zoals Apple Music, Qobuz en TIDAL te downloaden en te draaien – en het is ook Roon Ready) en tweeweg Bluetooth 5.0 (met aptX HD- en LDAC-codec-compatibiliteit). De USB-C-aansluiting aan de onderkant van de behuizing kan worden gebruikt om de SR35 om te zetten in een DAC (als je deze wilt gebruiken om bijvoorbeeld content op een laptopcomputer te verwerken), en om de interne batterij op te laden.

De batterijduur is sterk afhankelijk van hoe je de speler gebruikt. Luister naar 16 bit/44,1 kHz CD-standaard content op gematigd volume met bedrade koptelefoons, en je mag ongeveer 20 uur afspeeltijd verwachten. Schakel over naar echt hoge-resolutie materiaal, op hoog volume, met draadloze koptelefoons, en dat cijfer zal met meer dan 50 procent afnemen. Opladen van ‘leeg’ naar ‘vol’ duurt ongeveer tweeënhalf uur.

Bedrade koptelefoons kunnen worden aangesloten op een van de drie koptelefoonuitgangen aan de bovenrand van de speler. Er is natuurlijk een ongebalanceerde 3,5 mm-uitgang, en er zijn gebalanceerde alternatieven van 2,5 mm en 4,4 mm – want zoals ik al zei, is dit apparaat slechts nominally ‘instapniveau’.

De interne opslag is 64 GB. Het besturingssysteem gebruikt hiervan natuurlijk een klein deel – en als je grote high-res bestanden laadt, zal het niet lang duren voordat dit is opgebruikt. Er is echter een microSD-kaartsleuf naast de USB-C aan de onderkant van het apparaat, en deze kan kaarten tot 1 TB accepteren. Dat zou je iets langer moeten volhouden.”

Lees verder.