Astell & Kern A&ultima SP3000 review: “een high-end hi-res digitale audiospeler”

Dit is een preview van de review van Simon Lucas op techradar.com. De hele review lees je hier.

“De Astell & Kern A&ultima SP3000 is de duurste digitale audiospeler in een productportfolio vol dure digitale audiospelers. Het is gespecificeerd zonder compromissen (volledig onafhankelijke gebalanceerde en ongebalanceerde audiocircuits? Een half dozijn DAC’s die zorg dragen voor de zaak? Dit zijn slechts een paar hoogtepunten) en het is afgewerkt volgens een standaard die geen enkel van ’s werelds toonaangevende couture-sieradenbedrijven zou misstaan.

Maar het beste van alles is de manier waarop het klinkt. Het is opmerkelijk agnostisch over de dingen die je graag wilt luisteren, de soort standaard van digitaal bestand waarin het is opgenomen, en ook de koptelefoon die je gebruikt – en wanneer je het de beste spullen geeft om mee te werken, is het geluid dat het kan produceren bijna nederig in zijn getrouwheid. Wees er niet aan twijfelen, dit is de beste digitale audiospeler – oftewel beste MP3-speler – als het gaat om geluidskwaliteit die je momenteel kunt kopen. Wat, als je opnieuw kijkt naar hoeveel het kost, het minste is wat het moet zijn.

Geprijsd op $3.699 / £3.799 / AU$5.499 / €4.299

De Astell & Kern A&ultima SP3000 (waarvan ik denk dat we vanaf nu overeen moeten komen om ‘SP3000’ te noemen) is nu te koop, en in het Verenigd Koninkrijk kost het een niet te verwaarlozen £3799. In de Verenigde Staten is het een nauwelijks meer acceptabele $3699, en in Australië moet je AU$5499 neertellen.

Hoef ik met onnodige nadruk te zeggen dat dit best veel geld is voor een digitale audiospeler? Ik heb zeer degelijke digitale audiospelers (DAP) van merken als Sony voor TechRadar gereviewd die ongeveer 10% van deze vraagprijs kosten – dus waarom zou je in hemelsnaam ‘Eens in je Leven Vakantie’-geld uitgeven aan iets dat niet meer doet dan je smartphone?

ontwerp-sp3000

Features

  • Bluetooth 5.0 met aptX HD en LDAC
  • Native 32bit/784kHz en DSD512 weergave
  • Aparte gebalanceerde en ongebalanceerde audiocircuits

Toegegeven, wanneer Astell & Kern zegt dat de SP3000 “het toppunt van audiospelers” is, lijkt dat een nogal subjectieve uitspraak. Wanneer het zegt dat dit “de werelds eerste DAP met onafhankelijke audiocircuits” is, is dat gewoon een feitelijke uitspraak.

Die onafhankelijke audiocircuits houden het signaalpad voor de gebalanceerde en ongebalanceerde uitgangen volledig gescheiden, en het omvat ook onafhankelijke digitale en analoge signaalverwerking. Astell & Kern noemt de algemene opstelling ‘HEXA-Audio’ – en het bevat vier van de nieuwe, topklasse AKM AK4499EX DAC-chipsets samen met een paar van de bijna-topklasse AK4191EQ DAC’s van hetzelfde bedrijf. Als je daar een enkele system-on-chip aan toevoegt voor de zorg van CPU, geheugen en draadloze connectiviteit, wordt het duidelijk dat Astell & Kern geen compromissen heeft gesloten wat betreft technische specificaties. En dat is nog voor we bij ‘Teraton X’ komen… dit is een op maat gemaakte A&K-ontworpen processor die ruis minimaliseert afkomstig van zowel de voeding als de talrijke DAC’s, en biedt versterking die zo schoon en efficiënt is als een digitale audiospeler ooit heeft genoten.

Het resultaat is een speler die elk de moeite waard digitaal audioformaat ondersteunt, samplefrequenties tot 32bit/784kHz en DSD512 native kan verwerken, en Bluetooth 5.0 draadloze connectiviteit heeft met SBC, AAC, aptX HD en LDAC codec compatibiliteit. Een speler die een half dozijn DAC-filters biedt om te onderzoeken, en die de sample rate van elk gegeven digitaal audiobestand kan upsample in een poging om optimale geluidskwaliteit te leveren. En als je het geluid wilt ervaren alsof het afkomstig is van een paar luidsprekers in plaats van koptelefoons, heeft de SP3000 een ‘Crossfeed’-functie die een deel van het signaal van het ene kanaal naar het andere mixt (met tijdafstelling om het audiobeeld te centreren) in een poging om dat te doen.”

Lees verder.