Traditie dicteert dat Siltech een vaste publiekstrekker is op de High End in München, het bepalende evenement op de jaarlijkse audiokalender. Of het nu gaat om de introductie van de SAGA-versterkers – deze maand nog winnaar van de Editors’ Choice Awards van The Absolute Sound –, de komst van de Triple Crown of een presentatie van de bijzondere Arabesque luidsprekers van IAH-partnermerk Crystal Cable is, Siltech is een niet te missen aanwezigheid in de Beierse hoofdstad.

Het is dan ook niet vreemd dat International Audio Holding de mei-maand München-maand heeft gekozen om het nieuws te delen dat er een nieuwe directeur is aangetreden. Met ingang van 1 mei jongstleden is Robert Winterhoff de CEO van IAH (foto rechts). Nu het 35-jarige jubileum gevierd is, mag de voormalig managing director van Beyerdynamic het vervolg van de koers uitzetten. Onderdeel van die nieuwe richting? De Siltech Symphony! Er is namelijk meer nieuws: Siltech bracht een bijzonder nieuw model naar de speeltuin in München.

Siltech Symphony

Siltech is al sinds de oprichting op zoek naar het DNA van de ultieme luidspreker. Met het ontwerp van de Symphony, momenteel nog met de status ‘prototype’, is dat weer een stapje dichterbij gekomen. De Siltech Symphony is een vijfwegs(!) vloerstaander met maar liefst 13 drivers. De behuizing is opgebouwd uit meerdere lagen aluminium, gezamenlijk goed voor een totaalgewicht van zo’n 250 kilo – per stuk.

De Symphony bestaat uit drie kasten, ieder geïsoleerd met een 10mm laag robijn. Dat is namelijk het op één na beste materiaal voor die klus, aldus ontwerper en Siltech-oprichter Edwin Rijnveld. De allerbeste optie, vraag je? Dat zou diamant zijn, maar dat zou in deze hoeveelheid schier onbetaalbaar zijn. De bovenste kast van het ontwerp is aan de achterkant open en functioneert als een dipool. De eindgebruiker heeft bovendien een keuze in het type speaker voor het hoog, namelijk een ribbon of dome tweeter. In de onderste kast schuilen vier 18″-woofers voor lage tonen tot 17 Hz.

De Siltech Symphony is een actief model – er is voorzien in ingebouwde versterkers voor iedere set drivers – maar dankzij de unieke aanwezigheid van aansluitingen voor een versterker kan de speaker effectief door externe apparaten aangestuurd worden (de interne modules leveren namelijk alleen gain en geen current). Hoewel de kolossale vloerstaander met slechts 20Watt aan de slag kan, moet het apparaat ook tot maar liefst 3000Watt aankunnen. Dat maakt nieuwsgierigheid naar de audioprestaties eveneens zo’n 15 keer zo groot… We moeten evenwel nog tot eind 2019 wachten op een definitief model, dat naar verwachting een adviesprijs boven de 400.000 euro zal hebben.