Devialet staat nooit stil. Het nieuwe jaar is nog maar een maand oud of de ontwikkelingen bij het Franse high-end merk zijn al niet meer op te sommen; de kersverse samenwerking met Renault, serieuze aanbiedingen van de Expert Pro-lijn, acties rond de Gold Phantom en de updates van de originele uitvoering van dat model, het zijn slechts een paar voorbeelden.

Op dat laatste willen we nu wat dieper ingaan in deze ‘Phantom Essential’, want na jaren van (door)ontwikkeling is het hoog tijd om de relatief korte maar vrij rijke historie van dat alles-in-één-monster eens op een rij te zetten.

Devialet Phantom – stukje geschiedenis

Devialet vierde afgelopen jaar zijn tiende verjaardag: het merk werd in 2007 opgericht. In Nederland zijn we nu zo’n 7,5 verwend met de innovaties uit Parijs; sinds de Devialet D-Premier in de tweede helft van 2010 zijn debuut maakte. Het kan snel gaan, want de aankondigingen van die baanbrekende versterker lijken nog zo vers. ‘Een versterker die Klasse A technologie combineert met Klasse D. Een versterker die prachtig is vormgegeven. Een versterker die ongekend lage vervormingscijfers heeft. Een versterker die klinkt alsof je live aanwezig bent.

expert_dissection_adh1_desktop_2

We zijn hier echter niet om Devialet in het algemeen of de D-Premier en al haar opvolgers in het bijzonder nog eens te bewierroken. In de loop van 2014 begon het marketing-apparaat van Devialet namelijk opnieuw te gonzen. Een mysterieuze aankondiging in persberichten en op social media beloofde iets totaal nieuws… In december van dat jaar was het zover: de introductie van de Devialet Phantom.

In de korte uitleg is de Phantom een actieve luidspreker met een ingebouwde d/a-converter, maar als dat de hele beschrijving zou zijn dan waren we hier niet. Het team van Devialet slaagde er namelijk in om de unieke ADH-technologie van het merk op een chip van amper 1 vierkante centimeter onder te brengen, nodig om de ‘Analog Digital Hybrid’-kunsten in de kleine behuizing van de Phantom te plaatsen. Dankzij een tweede revolutionaire technologie weet de Phantom niet alleen een hoge geluidsdruk te behalen, maar ook een laagweergave die recht loopt tot 16 hertz. Vervormingsloos geweld met een vermogen van 750 Watt, alstublieft.

‘Stil van bewondering’

In de eerste maanden na de introductie vielen hifi-media over elkaar heen om de Phantom te loven. ‘Een streamingapparaat dat zijn gelijke niet kent’. ‘Een geluidskwaliteit die voldoet aan dezelfde eisen die gesteld worden aan high-end luidsprekers’. ‘Stil van bewondering’. Een verzameling van reviews en eerste reacties lees je hier, een uitgebreide eerste kennismaking tussen de Phantom en René van Es van HiFi.nl vind je hier.

De introductie van de Phantom ging  gepaard met de komst van een nieuwe app: Spark. Met de Spark-app kun je je individuele Phantom bedienen, maar ook muziek van kamer naar kamer en van Phantom naar Phantom (tot wel 24 stuks) sturen, waarbij je kunt switchen tussen alles-in-één en één-voor-één. Zo kun je bijvoorbeeld in elke kamer hetzelfde nummer op hetzelfde volume afspelen, of juist in elke kamer een ander nummer op een harder of zachter volume. Ook maakt Spark het gemakkelijk om muziek te delen en uit te wisselen tussen alle apparaten die verbonden zijn via hetzelfde wifi-netwerk.

Silver Phantom

Omdat genoeg niet genoeg is: de Devialet Silver Phantom, van 750 naar maar liefst 3.000(!) Watt. Grotendeels afgewerkt in glanzend kunststof is het voornaamste onderscheid van de in hetzelfde jaar geïntroduceerde zilveren uitvoering dat absurde vermogen: drie-duizend-Watt. In de EU maar nèt legaal omdat de resulterende 105 decibel gelijk is aan het maximale toegestane geluidsniveau voor clubs en concerten. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je je huiskamer er niet mee gevuld krijgt; de Silver Phantom is niets minder dan bewapend, zoals het team van Devialet het zelf graag mag zeggen.

phantom_packshot_silver-3-4_principal_2

Treepod intermezzo

Ook gepresenteerd in 2015 is de nieuwe standaard voor de gevestigde standaard: de Devialet Treepod als ideale partner voor de Phantom. Omdat Devialet design en gebruikersgemak niet uit het oog verliest, ook niet wanneer een prijswinnend alles-in-één-systeem van 750 naar 3.000 Wat opgeschroefd wordt. Want je moet je Phantom immers ook letterlijk op een voetstuk kunnen plaatsen, toch?

De isostatische basis van de Treepod biedt precies dat: de juiste standvastigheid, zowel een statement van ontwerp als de perfecte pasvorm voor de Phantom, die thermisch wordt verbonden voor het behoud van de optimale omstandigheden.

De Treepod is gemaakt in de eigen Devialet workshops in Frankrijk. De overzichtelijke en elegante opvatting van de Treepod onthult het volledige silhouette van de Phantom, aangevuld met de hoogste kwaliteit bestendige materialen. Vervaardigd met massief beukenhout uit duurzaam beheerde bossen en een met de hand gepolijst stuk gieterij uit een mengsel van fijn en ultra-resistent aluminium.

Gold Phantom

Voor wie het zich mogelijk tóch nog afvroeg: nee, ook een innovatieve nieuwe alles-in-één topper én een special edition in glanzend zilver blijkt niet voldoende. Het is tenslotte Devialet, dat van de nieuwe standaard ook graag een Gouden Standaard maakt. Zie daar de Gold Phantom, de meest exclusieve uitvoering van de eigenzinnige streamingspeaker, verschenen in 2016.

Gold-Phantom-Background-Rose-Gold

De Gold Phantom is een nog opvallendere verschijning, zowel van binnen als van buiten. Behalve het 22 karaats roosgoud aan de zijkanten mag je onder meer rekenen op een vernieuwde tweeter en fors wat meer vermogen. Het goud in de naamgeving beperkt zich daarmee niet tot het jasje. Aan de binnenkant vinden we namelijk een nieuwe versie van de Devialet ADH-versterktechniek, die het totale vermogen van de Phantom naar een schone 4.500 Watt brengt – goed voor 108 dB. Lees: een slordige 8 keer zo krachtig als de ‘gewone’ uitvoering. De nieuwe tweeter is in ontwerp gelijk aan de Silver en regular Phantom, maar ditmaal vervaardigd uit titanium. Voornaamste doel van het hardere materiaal is het verschuiven van de frequentiegrenzen: naar 14 kHz voor de ondergrens, en 27 kHz voor de bovengrens.

De Devialet Gold Phantom wint de 2017-2018 EISA Award Best Product in de categorie ‘Innovation’.

Upgrades, upgrades, upgrades

Het is geen geheim dat Devialet er minstens zoveel werk van maakt om bestaande producten te verbeteren als om nieuwe producten op de markt te brengen. We begonnen deze historie van de bijzondere alles-in-één weergever dan ook met het gegeven dat Devialet een merk is dat nooit stilstaat. Dat betekent dat er niet alleen voortdurend aan nieuwe producten en technieken wordt gewerkt, maar dat men – gegeven technische ontdekkingen en hun nieuwe mogelijkheden – ook over het bestaande aanbod nooit tevreden is. Met andere woorden, als de gelegenheid zich voordoet om een veelvuldig prijswinnend high-end product tóch nog te verbeteren, waarom zouden we dat dan niet doen?

Devialet3

De originele Devialet, ooit D-Premier geheten en inmiddels dan ook al tal van keren verbeterd en herzien tot de huidige generatie Expert Pro-modellen, is niet de enige telg van de Fransen die aan een blijvende ontwikkeling wordt onderworpen. Die behandeling is namelijk ook de Phantom niet vreemd. Zo kun je inmiddels bij de dealer terecht om tegen aantrekkelijke prijzen up te graden naar Gold, maar daar is sinds kort een extra optie bijgekomen: om de originele Phantom zelf naar een hoger plan te tillen, met slechts één simpele en gratis aangeboden software update. Hoe dat zit? Devialet is de Phantomfans van het eerste uur niet vergeten. Wie niet noodzakelijk op 3.000 of zelfs 4.500 Watt zit te wachten en nog heel veel plezier uit het eerste model haalt, kan via een upgrade simpelweg toch wat vermogen aan de bestaande 750 Watt-motor toevoegen. De nieuwste versie van de Devialet Spark-app heeft namelijk een update klaarstaan om de versterking van het model te verhogen van 750 naar 1200W en van 99dB tot 101dB. De speler is dan bovendien voorzien van nieuwe ADH2-versterking, die je nu standaard in een winkelmodel vindt. Meer info over de app en de upgrade vind je op de website van Devialet.

Zelf eens beleven? Stap eens bij één van de 18 Devialet-dealers in Nederland binnen!

“Devialet’s project is visionary and forward-looking, supported by remarkable technologies and considerable ambition. Devialet is driven by a desire to serve musical creation, in the spirit of the Enlightenment Philosophy and in keeping with the richness of our common heritage.”
Quentin Sannié, Devialet CEO