De Crystal Cable Arabesque Minissimo is de jongste – en kleinste – telg uit het inmiddels al roemrijke geslacht van de Arabesque luidsprekers. De naam is ontleend aan de bijzondere vorm, van boven gezien is het net een apostrof, maar met een mooi woord noemen we dat een arabesque. Een naam die net zo sierlijk en uitgebalanceerd is als de balletpositie die ernaar genoemd is.

Het technische idee achter het gebruik van deze bijzondere kastvorm voor een luidspreker is dat hij geen parallelle wanden heeft die binnen de behuizing voor ongewenste reflecties kunnen zorgen. Uiteraard had daar ook een andere vorm voor kunnen worden gekozen, maar dan komen we bij de andere reden om deze vorm te kiezen, namelijk dat hij esthetisch bijzonder aantrekkelijk is.

minissimo_2_280415

Vanaf de volledig uit glaspanelen opgebouwde kasten van de vloerstaande Arabesque Glass Master en Absolute Arabesque, en de uit aluminium vervaardigde Arabesque III en de kleinere Arabesque Mini, is deze kastvorm steeds verder verfijnd. Toen de behoefte ontstond om een goedkopere en nog kleinere luidspreker te ontwerpen moest worden nagedacht over een nieuwe manier om de kast te maken. De oude constructie van uiterst rigide panelen die aan elkaar worden verbonden voldeed weliswaar nog prima, maar bleek te arbeidsintensief en dus te kostbaar.

De behuizing van de nieuwe Arabesque Minissimo wordt uit één blok speciaal kunststof (een met metaal versterkt polymeer) gefreesd. Het bijzondere is dat de vorm van de Minissimo nu voor het eerst echt helemaal afgerond is, wat in het oorspronkelijke ontwerp van de allereerste Arabesque eigenlijk ook al de bedoeling was. Alleen waren er destijds geen materialen en technieken voorhanden om die – met behulp van complexe ontwerp-software ontwikkelde – vorm te realiseren.

Wat het uiterlijk betreft zou je de Arabesque Minissimo dus in zekere zin de ultieme Arabesque kunnen noemen. Of de mooiste. Dat horen we ook heel vaak…

Specificaties Arabesque Minissimo

De luidsprekerbezetting is identiek aan die in de Arabesque Mini. Door kritische aanpassingen in het filter en de akoestische poort door te voeren behaalt de Arabesque Minissimo met zijn zeer kleine inhoud toch een volwaardige laagweergave van 43Hz (-6dB). De gevoeligheid is met 81dB(1m / 2,83V) niet erg hoog, maar door de zéér gunstige minimale impedantie van 7,2Ω bij 47Hz zijn ze verbazingwekkend gemakkelijk aan te sturen. Dat betekent echter niet dat de Minissimo geen eisen stelt aan de gebruikte versterker. Hoe beter die is, hoe mooier de Minissimo zal klinken.

Arabesque Minissimo Review

Ken Kessler heeft recentelijk de nieuwste Crystal Cable Minissimo luidsprekers getest voor Hifi News magazine. Hij zegt hierover ”the Minissimos combine so many virtues– sweet sound, ease of use, gorgeous looks, a diminutive presence – that it’s impossible not to smile when you see and hear them…”.

minissimo_280415

Om de hele review te lezen als PDF document, klik hier.