Al meer dan 35 jaar creëren en produceren de ingenieurs van het Duitse familiebedrijf Clearaudio high-end oplossingen voor mensen die hun liefde voor muziek delen, met als doel de ultieme luisterervaring – hoorbaar, tastbaar en zelfs duidelijk zichtbaar in de geavanceerde ontwerpen. Draaitafels, toonarmen, cartridges, versterkers, bekabeling, accessoires en een scala aan high-tech schoonmaakmachines – er is voor de vinylliefhebber niet zoveel waarmee je niet bij Clearaudio terecht kunt. Een echt powerhouse voor high-end vinylbeleving.

NB Het onderstaande artikel belicht ‘de Draaitafels’ van Clearaudio, in een tweede artikel zoomen we in op de rest van het productgamma met onder meer phonotrappen en voor- en eindversterkers.

HET BEGIN

Clearaudio vindt zijn oorsprong in 1978, wanneer Peter Suchy en zijn team de eerste moving coil cartridges ontwikkelen. De patenten voor het volledig symmetrische ontwerp en de naalddrager van borium – in tegenstelling tot het veel gebruikte aluminium – zijn vandaag de dag nog altijd bepalende pionierszetten waar Clearaudio op verder kan bouwen. ‘Made in Germany’ staat bij het bedrijf voor de hoogst mogelijke kwaliteit in materiaal en afwerking, en de perfecte technische implementatie van intelligente innovaties.

Sinds de eerste modellen heeft Clearaudio muziekliefhebbers in meer dan tachtig landen weten te bereiken met analoge spelers die de grenzen van het technische op het gebied van audioreproductie constant weten te benaderen, én overschrijden. In het assortiment vind je naast high-end draaitafels en toonarmen ook phonostages, voorversterkers, Klasse A-eindversterkers, connectoren, kabels en audiorekken, en een willekeur aan accessoires voor maximaal luistergenot.

Alle onderdelen van het familiebedrijf, van het ingenieuze ontwerp tot het vakmanschap van de productieafdeling, vinden bovendien plaats op de locatie in Erlangen, een Duitse hotspot voor wetenschap, met onder meer de Friedrich-Alexander Universiteit om de hoek en zowel het Fraunhofer Instituut als het Max Planck Instituut nabij. Het bedrijf heeft zich er zelfs toegelegd op de ‘software’, door een heuse audiofiele muziekbibliotheek aan te leggen. Referentiemateriaal wordt in huis geproduceerd, en re-releases van legendarische platen van het wereldberoemde Deutsche Grammophon Passionate zijn door de specialisten van Clearaudio begeleid.

CLEARAUDIO CONCEPT

Een zeer boeiend voorbeeld van een resultaat van de gevarieerde productielijnen van Clearaudio is de Concept. Ogenschijnlijk namelijk een erg eenvoudige platenspeler van de Duitse specialisten, maar niets is minder waar: deze draaitafel koppelt schoonheid aan kwaliteit en innovatie. Niet voor niets won het model diverse prijzen. De fraai geprijsde plug-and-play draaitafel draagt niet voor niets de naam Concept: more is less. Een ‘friction free magnetic bearing’ toonarm en een bewegende magnetische cartridge maken de platenspeler compleet. Alle onderdelen zijn volledig afstelbaar, waardoor het model custom aan je wensen aan te passen is. Vervolgens kies je tussen de drie verschillende aandrijfsnelheden – 33, 45 of 78 toeren –, laat je slechts de naald nog op het vinyl zakken, en het muziekfeestje kan beginnen.

Clearaudio_Concept

INNOVATION WOOD COMPACT

Een heel ander kaliber is de Innovation Wood Compact draaitafel van Clearaudio, een model met het tienvoudige prijskaartje van de no-nonsense Concept. De Compact is met zijn zeer efficiënte ontwerp niets minder dan een audiofiele openbaring, uitgerust voor de high-end topklasse. Perfect op elkaar afgestemde materialen voldoen aan alle Clearaudio gepatenteerde technologie. De 70mm dikke schotel van de tafel bestaat uit dynamisch gebalanceerd polyoxymethyleen (POM) en wordt aangedreven door een hoog koppel DC motor met precisie lagers, exclusief ontwikkeld voor Clearaudio. Het optimaal ontworpen chassis houdt resonanties buiten het hoorbare bereik en garandeert maximale stabiliteit in een behuizing van een massieve panzerholz (kogelvrij hout) en aluminium sandwich. Tijdloos design met kwaliteit gebouwd voor de lange termijn.

Clearaudio_Innovation-Wood

CLEARAUDIO SMART MATRIX PLATENWASSER

Zoals gezegd houdt het aanbod van Clearaudio niet op bij alle benodigde techniek om van vinyl te genieten. Ook in onderhoud is voorzien. De Smart Matrix boent je platen vrijwel geruisloos, en zorgt ervoor dat je waardevolle albumcollectie weer in opperbeste staat terug in je platenkast kan – of natuurlijk meteen terug op de speler. Het minimalistische en met de hand gebouwde ontwerp is bovendien een prima toevoeging aan je interieur, en misstaat zeker niet in de buurt van je geliefde hifi-systeem. Het apparaat aan het werk zien kan hieronder.

NB Het bovenstaande artikel belicht ‘de Draaitafels’ van Clearaudio, in een tweede artikel zoomen we in op de rest van het productgamma met onder meer phonotrappen en voor- en eindversterkers.