Het Duitse Clearaudio is al meer dan 35 jaar een begrip in de wereld van high-end audio. Een eerder artikel (Clearaudio Highend – made in Germany) belichtte de oorsprong van het familiebedrijf, met als highlights enkele van de boeiendere ontwerpen draaitafels, zoals de Clearaudio Concept en de Innovation Wood Compact. Het merk is echter al lang veel meer dan een fabrikant van platenspelers en toebehoren alleen, door een stevige uitbreiding van het productgamma met onder meer phonotrappen en voor- en eindversterkers. Recent zijn vooral ook op dat vlak interessante – en prijswinnende – ontwikkelingen aan te treffen.

VAN ALLE MARKTEN THUIS

In het assortiment van Clearaudio vind je naast high-end draaitafels en toonarmen ook phonostages, voorversterkers, Klasse A-eindversterkers, connectoren, kabels en audiorekken, en een willekeur aan accessoires voor maximaal luistergenot. Het is tekenend voor de filosofie van de Duitsers: uitstekende geluidskwaliteit en onberispelijke perfectie bekom je niet vanuit één element in de geluidsketen. Analoog afspelen van muziek is een veeleisend en uiterst gespecialiseerd gebied van vakmanschap. Om de maximale prestatie en duurzaamheid te bereiken die Clearaudio nastreeft, is een geduldig process nodig waarin ontwikkeling en productie tot wasdom komt.

Om die toewijding aan kwaliteit te handhaven, produceert het merk verreweg het meeste van de precisie-onderdelen die bij de beste weergaven komen kijken in eigen huis. Dat vereist voortdurende investeringen in de productie-mogelijkheden en biedt onafhankelijkheid van toeleverananciers – eveneens fundamentele pijlers van de Clearaudio-filosofie, en de enige manier om te zorgen voor samenhang, duidelijke documentatie, duurzame kwaliteit en traceerbare resultaten. Lang verhaal kort: de beste garantie voor kwaliteit en prestaties doorheen de gehele keten is alles zelf aan te bieden. In de praktijk betekent dat een brede scala aan innovatieve elektronica voor de vinylliefhebber.

CLEAR AUDIO ABSOLUTE PHONO & PHONO INSIDE

Neem bijvoorbeeld de in het najaar van 2014 geïntroduceerde Absolute Phone, ‘s werelds eerste phonovoorversterker die *in* de headshell van de toonarm is geïntegreerd. Door deze slimme innovatie is de afstand die het signaal af moet leggen significant en effectief verkort, waarmee de analoogspecialist feitelijk voorzien heeft in een radicale herziening van het ontwerp van phonovoorversterkers.

Clearaudio Absolute Phono

Een kleine printplaat in de headshell van de toonarm geïnstalleerd versterkt het zeer gevoelige uitgangssignaal van de cartridge bij de bron. Het delicate signaal legt slechts enkele millimeters af alvorens te worden versterkt, in plaats van de gebruikelijke één à twee meter door interne en externe bedrading. Het versterkte signaal gaat dan naar de speciaal ontworpen RIAA phonotrap, langs een signaalpad vrij van de gebruikelijke relais en koppeling condensatoren, wat een schoon, zuiver en nauwkeurig geluid tot gevolg heeft. Het signaal wordt dan vereffend en toegevoerd aan zowel ongebalanceerde RCA en gebalanceerde XLR uitgangen, elk met zijn eigen uitvoeraandrijver. Het resultaat? De signaal-ruisverhouding is een tiental dB sterk verbeterd over het gehele audiospectrum.

“TAKE THE BEST AND MAKE IT BETTER, ONLY THEN IS IT JUST GOOD ENOUGH” – PETER SUCHY

De Absolute Phono wordt gebouwd zonder compromissen, waarbij een anti-resonantie sandwichconstructie wordt vervaardigd uit massieve blokken van aluminium en panzerholz – hoogwaardige beuken multiplexplaat met een hele hoge densiteit. De uitgekiende voeding, gelegen in een apart chassis, houdt interferentie tot een minimum beperkt. Met de hand geselecteerd state-of-the-art condensatoren geplaatst op belangrijke gebieden van het circuit dragen vervolgens de zorg voor een uitstekende helderheid en zuiverheid van het geluid.

“The purist design of this amplifier conveys high quality. The on/off switch is elegantly highlighted by the circumferential, colour-contrasted slot.”
– Jury Red Dot Award 2014, winnaar in de categorie Product Design.

Bovendien is de Absolute Phono geschikt voor alle Clearaudio toonarmen, waarbij het bedrijf aanbiedt bestaande modellen te laten modiferen. En voor wie een ander merk toonarm heeft, is er de Absolute Phono Inside, die gebruikt maakt van hetzelfde principe.

STATEMENT PHONO

Een ander nieuw lid in de Clearaudio familie behoort ook tot de categorie elektronica: de zeer fraaie Statement Phono. Als specialist in high-end weergave van analoge muziek stelt Clearaudio zichzelf de verantwoordelijkheid om technologische ontwikkeling continu naar een nieuw plan te tillen. In die missie is de Statement Phono een uitstekend voorbeeld.

De Statement Phono voelt zich thuis aan de absolute top – daar waar de lucht dun is, maar de geluidskwaliteit zijn maximale dichtheid bereikt. Van de diepste bassen tot de hoogste tonen, en van de extra octaaf van een authentieke vleugel tot de piccolo van een kerkorgel: de Statement geeft geluiden weer zoals ze behoren te klinken, door niets weg te laten en niets toe te voegen. Silver mica condensatoren dragen zorg voor een verliesvrije signaalbehandeling, en alleen de meest ruisvrije weerstanden en condensatoren worden geselecteerd voor de printplaat van het imposante geluidslaboratorium – ongeëvenaard in de analoge wereld.

Clearaudio Statement Phono

NANO PHONO V2

De vermaarde Nano Phono is er nu in een V2-uitvoering. Deze Nano Phono Phonotrap is onverstoorbaar; externe storingen zijn dankzij dit fijne stukje techniek niet langer van invloed.

Clearaudio Nano Phono

Zorgvuldig geselecteerde SMD-componenten worden met de hand geassembleerd in – where else – Erlangen, en uitvoerig getest. De beloning van deze inspanningen is een signaal-ruisverhouding van maximaal 84 decibel. De input impedantie wordt ingesteld met behulp van plug-in koppelingen, zodat er geen verlies van kwaliteit is bij het gebruik van verschillende bewegende cartridges. De Nano Phono Headphone bevat bovendien een krachtige hoofdtelefoonversterker binnen de stevige aluminium behuizing, zodat ook privé luisteren naar de hoogste kwaliteit binnen handbereik is.

“For such a little fellow, sonically the Nano has the heart of a lion and gives its all in every performance.”
– HiFi News, Editor’s Choice Award.