Clearaudio heeft de Clearaudio Celebrity Series aangekondigd, een productlijn van draaitafels die is bedoeld als eerbetoon aan grote artiesten. De nieuwe serie trapt af met de Clearaudio Celebrity Al di Meola Edition, vernoemd naar één van de grootste gitaristen, die bovendien zelf aan het design heeft meegewerkt. De oplage van deze bijzondere draaitafel is beperkt tot 1.000 exemplaren.

Celebrity Series

Draaitafels uitvoeren in een exclusieve vintage look of in de stijl van een artiest of band is een populaire strategie van platenspelerfabrikanten. Clearaudio sluit zich daar graag bij aan met een speciale productlijn van modellen die een eerbetoon zijn aan bijzondere muzikanten: de Celebrity Series. De eerste muzikant die op zijn eigen platenspeler mag rekenen is Al Di Meola, een van de beste jazzgitaristen ter wereld.

Het eerste lid van de deze nieuwe productlijn is gewijd aan een groot muzikant: Al Laurence Di Meola, de Amerikaans fusiongitarist uit New Jersey. Hij maakte deel uit van Chick Corea’s band Return to Forever en speelde samen met onder anderen Paco de Lucía, Herbie Hancock en Gonzalo Rubalcaba. Di Meola voornamelijk akoestisch, maar altijd met plectrum.

Daarnaast had hij zelf een rol in het ontwerp van deze bijzondere platenspeler. Volgens het team achter deze limited edition is er namelijk sprake van een totaal kunstwerk: de Duitse analoogspecialisten van Clearaudio ontwierpen de eerste speler uit de Celebrity Serie samen met de artiest en Impex Records.

Al Di Meola: een gitaar als platenspeler?

De vorm van de draaitafel is gebaseerd op die van een elektrische gitaar en dat wijkt nogal af van de doorgaans strakke rechthoekige ontwerpen van Clearaudio. De basis van de draaitafel is gemaakt van hout met een hoge dichtheid en is verkrijgbaar in een hoogglans zwarte afwerking of echt palissanderfineer en hoogglansafwerking.

Passend bij de stijl zijn de bedieningselementen van de nieuwe Clearaudio Celebrity Al di Meola Edition die zo zijn ontworpen dat ze doen denken aan de volume- en toonregeling van een elektrische gitaar. Het bedieningspaneel is voorzien van een mat metalen deksel dat is voorzien van de handtekening van Al di Meola.

De nieuwe draaitafel heeft niet alleen een exclusief ontwerp maar heeft ook hoogwaardige techniek aan boord. Het draaiplateau is gemaakt van acryl en wordt aangedreven door een platte riem en zogenaamde tachosnelheidsregeling, ook wel kortweg TSC genoemd. De fabrikant stelt dat de snelheid altijd realtime wordt gemonitord en dat eventuele afwijkingen door wisselende invloeden, zoals riemspanning door temperatuurschommelingen, indien nodig direct worden gecompenseerd. De gebruiker kan overigens kiezen tussen 33 1/3 en 45 rondjes per minuut.

Clearaudio Celebrity Al di Meola 1

Automatische kalibratie

Volgens de fabrikant wordt het toerental elke keer dat het apparaat opnieuw wordt opgestart automatisch gekalibreerd. Een ander belangrijk ontwerpkenmerk van de nieuwe Clearaudio Celebrity Al di Meola Edition is de ontkoppelde motorophanging, die gebruik maakt van IMS, een afkorting van Innovative Motor Suspension dat in wezen gebaseerd is op verschillende O-ringen. Net als TSC werd IMS oorspronkelijk gebruikt in de Clearaudio Reference Jubilee-drive, maar deze twee technologieën zijn aangepast en toegepast voor de nieuwe Clearaudio Celebrity Al di Meola Edition.

Clearaudio Celebrity Al di Meola Edition: highlights

 • Aandrijving met geoptimaliseerde resonantie
 • Afdekplaat van speciale kunststof en bovenfineer
 • Loopwerk houtvezel met gemiddelde dichtheid
 • Basisplaat van staal met poedercoating
 • In hoogte verstelbare aandrijfvoeten
 • Ontkoppelde en extreem soepel lopende 12 volt gelijkstroommotor
 • Aandrijving met geslepen platte riem
 • Plug-in voeding ontworpen voor wereldwijd gebruik
 • “IMS light – Innovative Motor Suspension”
  (ophanging van de motor met behulp van O-ringen)
 • TSC: Tacho-snelheidsregeling (snelheidsbewaking), automatische compensatie van wrijving en temperatuurveranderingen op schijflagers en riemen

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe Clearaudio Celebrity Al di Meola Edition is verkrijgbaar in hoogglans zwart of palissander echt houtfineer met een hoogglansafwerking. De uitrusting van de nieuwe Clearaudio Celebrity Al di Meola Edition wordt gecompleteerd door een speciale versie van de Clearaudio Profile-toonarm, genaamd Clearaudio Profile Celebrity-toonarm. De armkop is vanuit de fabriek al uitgerust met een nieuw MM-element, dat volgens de fabrikant heeft ook de naam die Clearaudio Celebrity draagt.

Tot slot worden een speciaal genummerd album van de artiest en ook een plectrum worden meegeleverd. De adviesprijs is 3.950 euro en de oplage is beperkt tot 1.000 exemplaren.

Clearaudio Celebrity Al di Meola 3