De Clearaudio Concept is een draaitafel die veel naam gemaakt heeft. Zodanig, dat de Duitsers – terwijl de allerlaatste voorraad van deze innovatieve platenspeler zijn weg naar de allerlaatste dealers vindt – eigenlijk geen andere optie hebben dan zijn opvolger óók de naam Concept te geven. Maar dan wel nét anders: de Clearaudio Concept Signature. Want het streven naar perfectie is een van de leidende principes bij de analoogspecialist uit Erlangen.

Dat principe is zeker ook bepalend geweest voor de originele Concept, geïntroduceerd in 2009 en goed voor ruim 20.000 verkochte exemplaren. Als instapper in de wereld van het zwarte goud zorgde deze baanbrekende draaitafel voor een revolutionair geluidspakket met een onbetwiste prijs-, ontwerp- en prestatieverhouding, met als kers op de taart een speciaal ontwikkelde toonarm en cartridge. Bijna anderhalf decennium later krijgt de succesformule in de Signature een opvolger die volgens de fabrikant hetzelfde fundamentele doel dient: even doelgericht en gebruiksvriendelijk als zijn voorganger, omdat alle parameters van de afzonderlijke componenten in de fabriek al perfect zijn ingesteld.

LW-concept-signature-Gruppe-23-08

Concept Signature

De kern van de behuizing van de Concept Signature draaitafel is gemaakt van vezelplaat met gemiddelde dichtheid of, optioneel, lagen van massief hout die onder hoge druk zijn verlijmd. De toplaag van de draaitafel is gemaakt van speciaal gesatineerd kunststof. Deze samenstelling minimaliseert resonanties en zorgt voor een perfect visueel uiterlijk.

Het plateau wordt aangedreven door een gepolijste platte riem van een volledig ontkoppelde gelijkstroommotor om de overdracht van ongewenste (bij)geluiden te minimaliseren. Een royaal gedimensioneerde, zeer stabiele en uitbestede voeding zorgt voor de spanningsvoorziening. De concept Signature zal verkrijgbaar zijn in de bekende vier Concept chassiskleuren: Silver, Black, Wood en Dark Wood.

Nieuwe techniek

De nieuwe besturingstechnologie met geïntegreerde automatische kalibratie, nieuwe instelmogelijkheden en extra Tacho-Speed-Control (“TSC”) zorgen voor nog betere prestaties in termen van uniformiteit en impulsstabiliteit. Dat is even de korte versie van wat je zoal van de gloednieuwe Signature-uitvoering mag verwachten.

De volledig nieuw ontwikkelde Tacho-Speed-Control bewaakt constant de snelheid en geeft real-time feedback naar de besturingselektronica. Hierdoor kan deze onmiddellijk reageren op veranderende invloeden zoals afnemende riemspanning, wrijving van de platterlager of temperatuurschommelingen. Bovendien voert TSC een automatische kalibratie bij elke herstart. Met deze nieuwe draaitafel is handmatig herkalibreren ook mogelijk met één druk op de knop aan de achterzijde.

Verschillende O-ringen (“IMS”) verbeteren de motorophanging die losgekoppeld is van het chassis, dat in gewijzigde vorm is overgenomen van de Reference Jubilee. Tegelijkertijd vormt de nieuwe encoder de basis voor nog meer functies van toekomstige generaties en uitbreidingsfasen.

Design

Qua design heeft de Concept Signature eveneens stappen gemaakt. Het opnieuw ontworpen oppervlak met een verlichte touchcontroller zorgt voor een intuïtieve bediening van de draaitafel en zet nieuwe designaccenten. De ruime keuze aan Clearaudio toonarmen en cartridges laat niets te wensen over op het gebied van modulariteit. Perfecte combinaties voor de Concept Signature platenspeler zijn onder andere alle MM-cartridges, alle MC-cartridges van Concept MC tot Talisman V2 Gold, evenals alle toonarmen van concept tot Profiler. Daarnaast worden de conceptklem, een speciaal ontworpen acrylafdekking en de Nano phono V2 / Smart phono V2 of een van de twee upgrade voedingen (Professional Power 12V / Smart power 12V) van Clearaudio aanbevolen.

LW-concept-signature-black+Satisfy-Kardan-signature+concept-mc-signature-Det1-23-08

Professional Power 12V

De Professional Power 12V is een gestabiliseerde 12 volt gelijkstroomvoeding op basis van een transformator van hoge kwaliteit. Hij is ontworpen om het gat op te vullen tussen de standaard voeding die bij alle Clearaudio draaitafels wordt geleverd en de geavanceerde, automatisch opladende smart power 12V batterijvoeding. De Professional Power 12V biedt een verbeterde filtering ten opzichte van de standaard voeding, wat een veel schonere stroombron oplevert – schoner vermogen en meer ‘headroom’ voor de draaitafels. De resulterende verbeteringen in geluidskwaliteit zijn aanzienlijk.

De constructie van het apparaat bestaat uit elektronische componenten van professionele kwaliteit en een voor resonantie geoptimaliseerde transformator om te garanderen dat er geen mechanische interferentie door de behuizing wordt overgedragen. Het aantrekkelijke ontwerp en de verbeterde luisterervaring zorgen ervoor dat de Professional Power 12V een welkome aanvulling is op je audiosysteem thuis.

Smart Power 12V

De smart power 12V op zijn beurt is een op batterijen werkende upgrade van de gelijkstroomvoeding, ontworpen voor de Concept Series en Performance DC draaitafels van Clearaudio. Net als de smart power 24V levert deze voeding een zuivere voeding die onafhankelijk is van de variabiliteit en inherente ruis van de netvoeding. Met een minimale uitgangsimpedantie levert hij een constante, stabiele spanning, waardoor je Concept of Performance DC draaitafel een perfecte snelheidsstabiliteit behoudt.

LW-concept-signature-silver+concept-TA+concept-MM-Det2-23-08

De Clearadio Concept Signature in vogelvlucht:

  • De volgende stap op basis van het chassis van de huidige Concept
  • Betere, betrouwbaardere motor; ontkoppeld van chassis
  • Tachometer kalibreert automatisch, houdt rekening met bv. ouderdom snaar, gewicht van clamp, temperatuur verschil en olie in lager
  • Actieve versie volgt! Hierbij is de toerenknop ook de volumeknop. Een passieve Signature kan door vervangen printplaat desgewenst worden omgebouwd naar een Concept Signature Active
  • Concept armen blijven gehandhaafd, met toevoeging van de Satisfy Kardan Signature
  • Technische inhaalslag gemaakt waardoor Signature feitelijk qua prestaties boven de Performance DC uitsteekt

De adviesprijs van de Concept Signature komt op 2.500 euro voor de Silver en Black modellen. De twee aanvullende opties in hout gaan voor 2.750 euro over de toonbank. Voor meer informatie kun je uiteraard contact met ons opnemen via dendaudio.nl/contact/.

Draaitafel zonder arm en element = € 1.382
Wood finish uitvoering = € 1.645
Compleet (dus met Moving Magnet cartridge) = € 2.500
Compleet Wood finish met Moving Magnet cartridge = € 2.750
Met Signature Moving Coil cartridge = € 3.842.

De brochure van de Concept Signature vind je hier.

LW-concept-signature-silver+concept-TA+concept-MM+smart-power-12V-silver-23-08