We schreven net een paar dagen geleden nog over de maar liefst 3 Headfonia Awards die Astell & Kern in de wacht heeft gesleept, maar ook bij Wired staan de Zuid-Koreanse audiospecialisten weer in de spotlight. We delen graag het artikel even, waarin ook de merken FiiO, Sony en Shanling in de ‘prijzen’ zijn gevallen. Het mooiste? A&K staat als enige merk twéé keer in het Top 5-overzicht.

DAP > smartphone

Laten we eerst een klein stapje terug doen. Want zoals we al in de intro van het artikel kunnen lezen, hebben ze het wel begrepen daar op de redactie van Wired. Dan hebben we het specifiek over de rol van Digital Audio Players (DAP’s) als je op een beetje niveau van je favoriete muziek wil genieten. “We hebben niets tegen je smartphone, heus niet. Dat apparaat is tenslotte handig vanwege de GPS, de steeds betere camera’s aan boord en natuurlijk je dagelijkse toegang tot het internet – maar je weet net zo goed als wij dat het géén goede muziekspeler is.” 

“Dus als je serieus bent over draagbaar luisteren”, zo gaat het artikel verder, “laat je smartphone dan doen waar hij goed voor is en koop een speciale speler voor je muziek. Want of het nu een digitale audiospeler, een draagbare muziekspeler of (voor de old skool liefhebbers) een MP3-speler noemt, is het apparaatje hoe dan ook ontworpen voor één heel specifiek doel.” 

“Apple wist dat al heel lang, maar kon evenwel niet voorkomen dat de iPod in al zijn vormen uiteindelijk gekannibaliseerd werd door de iPhone. Gelukkig zijn er diverse toegewijde, dappere merken die het nut in hebben gezien van het in leven houden van de muziekspeler.” Om die reden sloot Wired het jaar af met een lijstje spelers om in de gaten te houden. En dan dat lijstje zien we twee keer ons geliefde A&K staan!

A&K A&norma SR25 MkII: Best Mid-Range Player

“Astell & Kern’s “instapmodel” digitale audiospeler zal niet ieders idee zijn van wat een instapmodel zou moeten kosten – maar het is wel veilig om te stellen dat de reden van dat prijskaartje geen winstbejag is. De SR25 MkII kost misschien een behoorlijk stuk meer dan het instapmodel van menig concurrerend merk, maar je hoeft deze speler alleen maar te zien en te voelen om te weten waarom. En als je hem hoort, wordt de zaak die Astell & Kern probeert te bepleiten waterdicht.”

“A&K’s scherpe, puntige designtaal komt sterk naar voren en de SR25 MkII van aluminium en glas met zijn scherpe hoeken heeft drie verschillende hoofdtelefoonuitgangen, evenals tweewegs draadloze connectiviteit, de mogelijkheid om audiobestanden met de hoogst mogelijke resolutie aan te kunnen en een heldere, snel reagerende touchscreen interface. De prachtig bewerkte volumeregeling is goed en de batterij gaat 20 uur mee, wat nog beter is. (Een kleine ergernis: dit apparaat zou meer geheugen moeten hebben voor deze prijs).”

“Het beste van alles is het geluid dat de SR25 MkII kan produceren. We hebben het punt bereikt dat we het niet langer over “audio” hebben, maar over “hifi” – want de A&K is een prachtig stukje hifi. Geef het de juiste spullen om mee te werken en het is een inzichtelijke, onverbiddelijk punchy en prachtig gebalanceerde speler, in staat om een geluidsbeeld te organiseren met net zoveel vertrouwen als ritme en tempo.”

Lees meer over de SR25 MkII

A&K SR25

A&ultima SP3000: Money No-Object Player

“Vergis je niet, de wet van de afnemende meeropbrengst is hier net zo zeker aan het werk als elders. Maar tegelijkertijd heeft Astell & Kern veel moeite gedaan om ervoor te zorgen dat de SP3000 niet alleen de best klinkende draagbare muziekspeler is die je kunt kopen, maar ook een bewonderenswaardige dienst bewijst als luxe accessoire zoals een horloge of een paar oorbellen.”

“Dus laten we de absoluut virtuoze sonische prestaties en buitengewoon complete audiokwaliteit als een gegeven beschouwen. Laten we accepteren dat een vraagprijs als deze komt met top-of-the-line, compromisloze specificaties op iederpunt. Laten we even stilstaan bij het feit dat de Snapdragon octa-core processor een naadloze gebruikerservaring levert. Laten we even voorbijgaan aan het feit dat het pakket een prachtige beschermhoes bevat van de legendarische Franse leerlooierij ALRA die alleen verkrijgbaar is in geitenleer…” 

“En laten we eens kijken naar het feit dat de SP3000 is gemaakt van 904L roestvrij staal. 904L is uitzonderlijk goed bestand tegen corrosie, en dat is prima. Maar het staat er ook om bekend dat het een extreem hoog polijsten aankan – niet voor niets is het een favoriet materiaal voor bijvoorbeeld Rolex. En het zorgt ervoor dat de SP3000 net zo’n premium product lijkt als een Rolex of een Bentley. En dat is echt niet meer dan de vraagprijs vereist.”

Lees meer over vlaggenschip SP3000

A&K SP3000 zwart