Een platenspeler die niet alleen mooi is om te zien, maar ook perfect is vervaardigd en in alle opzichten praktisch is doordacht – dát zou het begin van een omschrijving van de Clearaudio Innovation Compact kunnen zijn. We spotten bij onze oosterburen een mooie review van deze ‘geluidstechnisch boven elke twijfel verheven’ draaitafel van de Duitse analoogspecialisten en besloten de speler zelf ook eens in de spotlight te zetten. 

Achtergrond: Clearaudio Statement

Eerst een stapje terug. Naar de Clearaudio Statement, misschien wel de beste draaitafel die Clearaudio ooit gebouwd heeft. In de ontwikkeling van het vlaggenschip is kosten noch moeite gespaard om het hoogste haalbare op vinylvlak te kunnen presenteren. Vanuit de filosofie van Clearaudio – ‘Take the best, make it better – then it’s just good enough’ is een platenspeler ontworpen die internationaal op veel lof heeft mogen rekenen.

Tegelijkertijd heeft de volledig compromisloze aanpak ertoe geleid dat Statement niet bepaald voor iedereen bereikbaar is. Sterker, het prijskaartje gaat ruimschoots de 100.000 euro voorbij. Dat moet ook anders kunnen, vonden de Duitsers – die prompt ook de Innovation-lijn presenteerden. Een serie die een stukje toegankelijker is, maar wel rijkelijk kan leunen op de techniek en innovatie van de Statement. 

 

De originele Clearaudio Innovation: perfect synchroon
Voordat we echt bij de Innovation Compact uitkomen, moeten we nog één stapje hoger blijven. Vanuit de Clearaudio Statement kwam de fabrikant namelijk, en inmiddels alweer ruim een decennium geleden, met de Clearaudio Innovation op de proppen. Op de 2009-editie van Consumer Electronics Show in Las Vegas werd deze innovatie voor het eerst getoond. Direct viel het diepzwarte plateau van de speler op, want dat was destijds totaal niet gebruikelijk bij de Duitsers. Clearaudio stond immers bekend om haar rijkelijk gebruik van acryl, maar de toen gloednieuwe Innovation pakte het wat anders aan. Navraag bij Patrick Suchy, oprichter en een van de audio engineers van het merk, leerde dat de Innovation de eerste Clearaudio draaitafel is die gebruik maakt van Delrin voor het plateau. Een maar liefst 18 kilo zware unit gemaakt uit een sandwichconstructie van een edelstalen onderplaat en Delrin plateau. Sindsdien zijn we dat heel wat vaker gaan zien. 

Het plateau is 85 millimeter dik en is gemaakt van 70 mm kunststof met een hoge dichtheid en een 15 millimeter roestvrijstalen vliegwiel. Het plateau rust op een CMB keramisch magnetisch lager, dat is ontwikkeld en gepatenteerd door Clearaudio. De draaisnelheid wordt eenvoudig geselecteerd met een druk op de knop. Ook de motor(sturing) is bijzonder: de Innovation maakt gebruik van een DC-motor, waarbij 1500 meetpunten en een processor moeten zorgen voor een foutloze gelijkloop. Perfect synchroon dus.


De Innovation zette de standaard als een technologisch rolmodel in de wereld van draaitafelbouw. Om het toerental steeds constant te houden, werd de innovatieve motorbesturing uitgerust met de op sensoren gebaseerde besturingselektronica OSC (Optical Speed Control). Hierdoor kan de Clearaudio synchronisatiewaarden bereiken die voorheen wereldwijd alleen door platensnijmachines werden bereikt – een basisvoorwaarde voor optimale weergave. In combinatie met het hoge koppel van de hier gebruikte gelijkstroommotor wordt een rotsvaste kalmte van het geluidsbeeld bereikt. Zó klinkt soevereine hoogwaardige techniek, was het devies. De deur werd geopend voor opvolgers.

 

Innovation compact

Dan zijn we nu aangekomen bij het échte onderwerp van deze Uitgelicht-aflevering. Want om de techniek uit de voorgaande modellen voor een interessant en voor veel muziekliefhebbers toegankelijk prijspunt te kunnen presenteren, is de Clearaudio Innovation Compact op het toneel verschenen. De Innovation Compact draaitafel is met zijn zeer efficiënte ontwerp niets minder dan een audiofiele openbaring. In een hele andere prijsklasse dan de Statement, maar zónder die hoge aspiraties te verliezen. Dankzij de optische snelheidsregeling (OSC) die we kennen uit de Innovation worden toerentalstabiliteitswaarden verkregen die ook deze speler naar de high-end klasse tillen.

 

Clearaudio Innovation Compact Black

 

Ramvol Clearaudiotechniek

De Innovation Compact is samengesteld met perfect op elkaar afgestemde materialen en de gepatenteerde Clearaudio-technologie die voortkomen uit zijn prestigieuze voorgangers. Zo is het 70 mm dikke plateau vervaardigd van dynamisch gebalanceerd polyoxymethyleen (POM) en wordt het geheel aangedreven door een DC-motor met hoog koppel en precisieglijlagers die exclusief voor Clearaudio zijn ontwikkeld. Dankzij het Optical Speed Control (OSC) worden ook synchronisatiewaarden bereikt die de regelaar tot de wereldtop verheffen, plain and simple

Het omgekeerde plateaulager is een pronkstuk van modern aandrijfontwikkeling. Het optimaal ontworpen chassis houdt resonanties buiten het hoorbare bereik en garandeert maximale stabiliteit in een behuizing gemaakt van een massieve panzerholz (kogelvrij hout) en aluminium sandwich. Tijdloos design met een kwaliteit die tientallen jaren meegaat. 

Om de eerdergenoemde review te citeren: “De Innovation Compact is tot in het kleinste detail compleet, zodat installatie en afstelling “out of the box” mogelijk zijn met behulp van eersteklas handleidingen die geen vragen onbeantwoord laten. Geluidstechnisch boven elke twijfel verheven!”

 

Prijs en beschikbaarheid

De Innovation Compact is verkrijgbaar voor 6.500 euro voor de uitvoering in Natural Wood (met de aluminium onderdelen in zilver), en 6.700 euro voor de versie in Black Lacquer (met aluminium onderdelen in zwart). Ook is er een speciale uitvoering in White Lacquer met zilverkleurige details voor 7.780 euro.