De Duitse draaitafelbouwer Clearaudio heeft het internationale podium van High End München in het thuisland uiteraard niet aan zich voorbij laten gaan. Op de eerste editie van de audiobeurs in 3 jaar heeft de analoogspecialist namelijk meerdere nieuwe producten geïntroduceerd. We staan even stil bij een nieuwe platenspeler, een gloednieuwe toonarm en een gebalanceerd uitgevoerde hoogwaardige phono-versterker. Ook zagen we er voor het eerst de Clearaudio Professional Power 24V, een draaitafelvoeding met ringkerntransformator, waar we wat uitgebreider op in zullen gaan. 

Nieuwe producten van Clearaudio

De informatie is nog wat spaarzaam, maar het in Duitsland gevestigde Clearaudio heeft nieuwe producten aangekondigd die in de tweede helft van 2022 op de markt zullen komen.

Concept Edition

De Concept Edition platenspeler bijvoorbeeld, een draaitafel die in een gelimiteerde oplage van 250 exemplaren uitgebracht zal worden. Feitelijk gaat het om een bijzondere uitvoering van het bestaande model Concept. Een zilver met wit chassis zal 2.500 euro kosten en de versie in goud met wit gaat straks voor 2.650 euro over de toonbank. In München zagen we de nieuweling gebroederlijk met een Devialet Phantom in wit en goud. 

Clearaudio Profiler

Clearaudio komt ook met een nieuwe toonarm genaamd Profiler, een symbiose van instapmodel Satisfy en de grotere Tracer. De arm is voorzien van dubbele verticale lagers en een resonantiebeschermende koepel. Volgens de Duitsers is deze nieuwe arm de perfecte metgezel voor de draaitafels uit de Performance-serie van Clearaudio. De Profiler zal in een aluminiumkleurige en zwarte uitvoering op de markt komen en kost 1.900 euro.

Balance Reference Phono 

Clearaudio bouwt ook phono-versterkers en heeft de Balance Reference Phono aangekondigd. Deze nieuwe phono-versterker is geschikt voor zowel mm-elementen als mc-elementen en heeft een losse voedingskast. De verkoopprijs is 7.900 euro.

Clearaudio Professional Power 24V: lineaire voeding met ringkerntransformator

Clearaudio biedt bestaande eigenaren en nieuwe kopers van de Ovation en Innovation Series draaitafels voortaan een derde keuze aan voeding, en wel in de vorm van de Clearaudio Professional Power 24V. Deze losse voeding zit tussen de standaard SMPS-eenheid waarmee al deze modellen aanvankelijk werden gelanceerd en de premium batterijgevoede Clearaudio Smart Power 24V.

De Professional Power 24V is een hoogwaardige lineaire voeding gebaseerd op een ringkerntransformator en grote elektrolytische condensatoren. De volledig discrete MOSFET-spanningsstabilisatie zorgt voor de essentiële constante 24 Volt gelijkstroomvoeding voor de aangesloten draaitafel. Het apparaat is voorzien van elektronische componenten van professionele kwaliteit en een zorgvuldig gemonteerde transformator in een compacte cilindrische behuizing. De bevestiging is zodanig dat mechanische ruis en interne microfonische effecten sterk worden gereduceerd.

Met een geoptimaliseerde circuitlay-out, inclusief passieve filtering, wordt de dynamische uitgangsimpedantie van de unit erg laag gehouden. Op deze wijze ontstaat de best mogelijke koppeling met de gelijkstroommotor van de draaitafel. De Clearaudio Professional Power 24V is nu verkrijgbaar in zwart of zilver een heeft een adviesprijs van 990 euro. 

Tot slot een dienstmededeling van Clearaudio: de Concept Active, de speelklare draaitafel die op de High End in 2019 voor het eerst werd gepresenteerd, is momenteel zo in trek dat de fabrikant nieuwe modellen naar verwachting pas in 2023 weer zal kunnen leveren. Uiteraard zijn er nog enkele exemplaren beschikbaar ( helaas niet meer in alle kleurstellingen ) maar wachten tot 2023 hoeft dus niet.