VERBETERDE V2-UITVOERINGEN VAN BALANCE EN BASIC

Bericht van onze oosterburen: de analoogspecialisten van Clearaudio hebben twee van hun succesvolle producten opnieuw onder handen genomen, en in een stevig verbeterde V2-versie uitgebracht. Het gaat op doorontwikkelde uitvoeringen van de Balance en Basic phono voorversterkers, per direct in hun nieuwe gedaante op de markt te vinden.

De Balance V2 heeft een losse voedingskast, een hoofdtelefoonaansluiting en een gebalanceerd circuitontwerp. De Basic V2 is zoals de naam al doet vermoeden een iets eenvoudiger model, waarbij alle onderdelen in één behuizing zijn te vinden, zonder XLR-uitgang en zonder hoofdtelefoonaansluiting. Laten we beide units eens bekijken.

Clearaudio Basic V2

‘Basic van naam, en misschien ook uiterlijk – maar zeker niet in prestaties’, aldus de fabrikant. De Basic V2 phono-versterker beschikt over zeer verfijnde functies, en heel wat meer dan alleen de aan-uitschakelaar bovenop het kastje doet vermoeden. Wie het apparaat omdraait ziet een bewegende spoel en een bewegende magneetkeuzeschakelaar (signaal-ruisverhouding: -72 dB MM-modus, -67 dB MC-modus) die de Basic V2 net als zijn complexere broer compatibel maakt met vrijwel iedere high- end phono-cartridge.

Ook kun je kiezen een aantal prestatiebevorderende instellingen om de parameters op de rest van het systeem naar persoonlijke voorkeur af te stemmen. Een optioneel subsonisch filter dempt ongewenste laagfrequente ruis, terwijl de RIAA-vereffeningsnauwkeurigheid opnieuw binnen 0,1 dB ligt. Zo heel Basic is het dus allemaal niet(!).

Clearaudio Balance V2 met losse voeding

De Balance is twee-in-één: een phono-versterker én een hoofdtelefoonversterker met volumeregeling. Innovaties in de V2-uitvoering vervangen de techniek van de vorige versies – de Balance Plus – met behoud van de opties voor het aanpassen en afstemmen van de prestaties zoals in de Basic. Ook gebleven: de prettige bediening en het fraaie uiterlijk.

De Balance V2 heeft een volledig gebalanceerd circuitontwerp met volledig onafhankelijke circuits voor linker- en rechterkanaal en belooft dus een uitstekende kanaalscheiding en een realistisch geluidsbeeld. Naast de gebruikelijke cinch-uitgangen beschikt de Balance V2 over gebalanceerde XLR-uitgangen en een 6,3 mm jackplug hoofdtelefoonuitgang. Een druk op de knop volstaat om te kiezen tussen MM-element en MC-element (signaal-ruisverhouding: -78 dB MM-modus, -69 dB MC-modus). Clearaudio stelt dat de Balance V2 geschikt is voor zo ongeveer elk element op de markt. Dankzij de volumeregeling kan hij rechtstreeks op een eindversterker of een actief luidsprekersysteem worden aangesloten.

Het volgen van de RIAA-curve gaat met een afwijking van minder dan 0,1 dB, eventueel met een subsonisch filter (20 Hz, -6 dB / okt.) dat ongewenst laagfrequent geluid dempt. Een aparte voeding in zijn eigen slanke, afschermende aluminium behuizing houdt elke mogelijke interferentie op afstand, aldus Clearaudio. Beide phono-trappen hebben een opgegeven versterking van + 46 dB (MM-modus) en + 66dB (MC-modus) met impedanties van 47 kOhm / 270pF (MM-modus) en 500 Ohm / 270pF (MC-modus).

De koper kan kiezen uit een zwarte of witte uitvoering. Prijzen voor de Benelux: Basis V2 € 1.000 en Balance V2 € 2.500.