‘Perfecte klank is een kwestie van de juiste aanpassingen’, zo stellen de ingenieurs van Clearaudio. Op de website van het Duitse draaitafelmerk vind je daarom uitgebreide instructies over die juiste afstelling van een platenspeler: met de Clearaudio Professional Toolkit is dat een fluitje van een cent.

Draaitafels zijn fijne mechanische meesterwerken, maar je moet ze wel goed afstellen. Vergelijk het met een stevige set surround speakers en de bijpassende AV-receiver die dat hele zaakje aan mag sturen. Als je daar niet de nodige variabelen aan voert, zoals de afmetingen, de afstanden en de akoestiek van de ruimte, dan zal de weergave altijd suboptimaal zijn. Dat geldt ook voor je platenspeler, en het maakt daarbij niet uit of welk model het gaat –het is altijd de exacte interactie van geometrie, contactkracht en antislippend vermogen die de kleine diamant in het element in staat stelt het betoverende geluid van vinyl uit die groeven te schrapen.

Het is daarom noodzakelijk om aandacht te besteden aan een zo nauwkeurig mogelijke instelling van de afzonderlijke componenten. Passende accessoires voor de aanpassing van de aandrijving, toonarm en scansysteem zijn verkrijgbaar bij tal van fabrikanten. Clearaudio heeft een case voor professionals en ambitieuze liefhebbers samengesteld, die alles bevat wat je nodig hebt voor een optimale aanpassing van je platenspeler: de Clearaudio Professional Analogue Toolkit.

Clearaudio Professional Analogue Toolkit

De Clearaudio Toolkit, die overigens gebruikt kan worden voor alle denkbare toonarmen en pickups en zeker niet alleen voor systemen van het merk zelf, bevat alles van schroevendraaiers voor inbusschroeven, sleufschroeven en kruisgleufschroeven tot een basic level waterpas, een 3-punts protractor en trackability testrecord, en alles van een Weight Watcher digitale naalddrukweger met calibratiegewicht tot element-spacers, headshell kabelset en Elixer of Sound naaldreinigingsvloeistof. Kortom, meer dan genoeg om ervoor te zorgen dat je alles uit je platenspeler kunt halen en goed onderhoud nog slechts een kwestie van uitvoeren is. Het geheel is in één stevige koffer terug te vinden, waarbij de foam inlay van deze gereedschapskist ervoor zorgt dat alle tools veilig zijn opgeborgen.

Geen idee hoe je met dat alles aan de slag moet? Geen probleem! De toolkit is voorzien van een uitgebreide handleiding (Duits en Engels), die bij ieder element in de koffer uitlegt wat het is en wat je ermee kunt, en je vervolgens tot in de puntjes begeleid bij het klussen aan je draaitafel. Geen excuses meer dus!