Het Duitse Clearaudio kennen we behalve van de bijzondere draaitafels óók van de klinkende namen die onze oosterburen aan die platenspelers geven. Met de komst van het nieuwste model is dat niet anders: de Clearaudio Reference Jubilee. Want behalve die fraaie naamgeving is ook meteen duidelijk waar we mee te maken hebben: een (referentie)model dat de rijke historie van het merk viert – verleden, heden en toekomst. De Clearaudio Reference Jubilee is bovendien een draaitafel die gezien mag worden. 

Clearaudio Reference Jubilee

Een aantal redenen waarom we met recht over een referentiespeler mogen spreken? Wat te denken van een levenslang gesynchroniseerd toerental, verbazingwekkend lage niveaus van zowel resonantie als wrijving, en een adembenemend koppel? Het draaiplateau van de nieuwste telg van de Duitsers is bovendien maar liefst zes centimeter dik en gemaakt van sterk gedempt polyoxymethyleen (POM). Zoals we van het merk gewend zijn, draait dat plateau op een speciale variant van het eigen gepatenteerde keramische magnetische lager (CMB). Het motorhuis is zorgvuldig losgekoppeld van het chassis door een uitgebreid netwerk van rubberen banden.


Analoog meets digitaal

We mogen de knappe koppen van Clearaudio graag analoogspecialisten noemen, én terecht, maar dat wil niet zeggen dat ze in Erlangen het digitale domein vergeten zijn. Het ontwerpteam heeft dan ook aardig wat innovatieve digitale techniek aan de speler toegevoegd, om een nieuw niveau van precisie en consistentie van rotatiesnelheid te bereiken. Een 12-bits DAC genereert bijvoorbeeld de spanning van de aandrijfmotor, met een uitzonderlijk hoge resolutie en nul fluctuaties of ‘drift’ als reactie op tijd of temperatuur. Dit systeem is ontworpen om samen te werken met het optische snelheidscontrolesysteem van Clearaudio: elke drie seconden meet een optische sensor de rotatiesnelheid van de 8,5 kilogram roestvrijstalen subschotel en geeft de aflezing door aan een controle-eenheid. De besturingseenheid regelt dan onmiddellijk de kleinste afwijkingen door de motorspanning via een operationele versterker aan te passen.

Uiteraard hoef je je daar zelf geen seconde druk over te maken, terwijl je met je favoriete platen bezig bent. De gloednieuwe 24-volt DC-motor van de Reference Jubilee loopt namelijk niet alleen als een zonnetje, maar is ook nog eens zodanig geruisloos dat je volkomen onbewust blijft van al die techniek, en volledig in de muziek kunt verdwijnen.

De Reference Jubilee weegt circa 22 kilogram, zonder voeding en toonarm. De afmetingen zijn 495 x 343 x 160 millimeter (B x D x H). De gebruiker kan kiezen uit 33 1/3, 45 en 78 rondjes per minuut. De speler wordt geleverd zonder toonarm en zonder element, en is met een prijskaartje van € 16.500,= incl. BTW zonder toonarm en element en € 23.199,= incl. BTW met TT3 en Jubilee MC. Deze zijn per direct bij de Clearaudio dealer te vinden.