Draaitafelspecialist Clearaudio heeft ons op High End München afgelopen jaar een eerste glimp gegeven van de Concept Active, een platenspeler voorzien van een ingebouwde phono-versterker én hoofdtelefoonversterker. Een high-end instapper waar je als liefhebber van het zwarte goud direct mee aan de slag kunt, want het model wordt ook nog eens afgeleverd inclusief arm en element. En dat is mooi, want de Concept Active is nu op de markt!

‘Speelklaar’ wordt door de Duitsers erg letterlijk genomen, want naast de innovatieve toonarm voorzien van wrijvingsloze magnetische lagers óf de fraaie aluminium Satisfy Kardan-toonarm en het plug&play-aanleveren van een MM-element uit eigen stal, zijn ook de naalddruk en anti-skating al ingesteld. Tel daarbij op een geïntegreerde hoofdtelefoonversterker geschikt voor alle hoogwaardige headsets én een ingebouwde phonoversterker en je hebt echt alleen nog maar een LP nodig. Dat, en een goed stel speakers uiteraard.

De geïntegreerde phono is een single-ended Klasse A-voorversterker met discrete JFET’s met MM/MC-modus, want hoewel er een MM-element van Clearaudio wordt bijgeleverd, kun je ook opteren voor een MC-element. De toonarm is overigens ook verwisselbaar, dus keuze genoeg voor wie toch een eigen touch toe wil voegen. Zo is de phono-versterker ook overbrugbaar/uitschakelbaar, zodat je alsnog met een extern model aan de slag kunt. De Volumeregeling is traploos en gebruiksvriendelijk op het chassis te regelen met een op de achterzijde instelbaar maximum.

De geïntegreerde hoofdtelefoonversterker is eveneens een single-ended Klasse-A en is geschikt voor hoofdtelefoons met een impedantie tussen 20 en 250 Ohm en heeft een 6.35mm aansluiting aan de zijkant. Het drie centimeter dikke draaiplateau (33 1/3, 45 of 78 toeren) wordt een gelijkstroommotor aangedreven en is opgetrokken uit het harde kunststof polyoxymethyleen (POM).

De basisuitvoering van de Concept Active krijgt een prijskaartje van 2.020 euro voor de zwarte of zilverkleurige uitvoering met een MM-element. Wil je een wat klassiekere uitvoering met een plint in licht of donker hout en een MC-element, dan is dat mogelijk voor een lichte meerprijs.