2018 is een belangrijk jaar voor Clearaudio. Het Duitse bedrijf viert namelijk de 40steverjaardag. In 1978 schreef het merk geschiedenis met de Delta en Sigma luidsprekers. Inmiddels is Clearaudio 40 jaar een begrip in de wereld van high-end audio, synoniem voor High End Made in Duitsland.

In die vier decennia zagen we tal van mijlpalen voorbijkomen, zoals de patenten voor tangential-toonarmen in 1988, de nieuwe generatie moving coil-pickups in 1998, de 2008-patentenaanvraag van de bekroonde Ceramic Magnetic Bearing (CMB) magnetische lagers, en de introductie van de vermaarde Concept draaitafel. Wat Clearaudio voor 2018 in petto heeft? Laten we eens kijken we naar de allernieuwste modellen van het merk, die op High End München 2018 aan de wereld voorgesteld werden – met opnieuw een glansrol voor de Concept.

Al vier decennia creëren en produceren de ingenieurs van het Duitse familiebedrijf Clearaudio high-end oplossingen voor mensen die hun liefde voor muziek delen, met als doel de ultieme luisterervaring – hoorbaar, tastbaar en zelfs duidelijk zichtbaar in de geavanceerde ontwerpen. Draaitafels, toonarmen, cartridges, versterkers, bekabeling, accessoires en een scala aan high-tech schoonmaakmachines – er is voor de vinylliefhebber niet zoveel waarmee je niet bij Clearaudio terecht kunt. Een echt powerhouse voor high-end vinylbeleving.

Op de beursvloer in München eerder deze maand vierden diverse merken hun jubileum. Cambridge Audio was van de partij met de Edge-serie bij gelegenheid van de vijftigste verjaardag en ook Sugden beleefde diezelfde mijlpaal: een halve eeuw high-end audio. Voor Clearaudio waren voor het een feestje in eigen land de traktaties al aangekondigd, met onder meer een ‘Active’-versie van de vermaarde Concept, maar vooral met de Reference Jubilee – waar er slechts 250 van gemaakt worden. Laten we de diverse introducties eens bekijken.

Clearaudio Concept: the gift that keeps on giving

Voor wie bekend is met het aanbod van Clearaudio is het niet moeilijk het wellicht meest bekende ontwerp uit de recentere geschiedenis van de Duitsers voor de geest te halen:de Concept. Ogenschijnlijk een erg eenvoudige platenspeler van de specialisten, maar niets is minder waar: deze draaitafel koppelt schoonheid aan kwaliteit en innovatie en was al bij de introductie een tijdloze klassieker.

Niet voor niets won het model dan ook diverse prijzen. De fraai geprijsde plug-and-play draaitafel draagt de naam Concept: more is less. Een ‘friction free magnetic bearing’ toonarm en een bewegende magnetische cartridge maken de platenspeler compleet. Alle onderdelen zijn volledig afstelbaar, waardoor het model custom aan je wensen aan te passen is. Vervolgens kies je tussen de drie verschillende aandrijfsnelheden – 33, 45 of 78 toeren –, laat je slechts de naald nog op het vinyl zakken, en het muziekfeestje kan beginnen. 

Concept Active

Op de stand in München toonde het merk een nieuwe uitvoering: de Concept Active. Clearaudio’s jongste Concept komt in verschillende uitvoeringen, met variatiekeuze tussen toonarmen, cartridges en zelfs plinten. Zo is er de innovatieve, wrijvingsloze en magnetisch zwevende Concept toonarm of de beproefde Satisfy Kardan aluminium-toonarm en heb je de keuze uit een hele fraaie houten plint (zie foto hieronder).

Het naar goede traditie zeer complete pakket wordt afgerond met een hoogwaardige Clearaudio MM- of MC-cartridge, een geïntegreerde phonostage en een geschikt voor de betere, dynamische hoofdtelefoons. De Concept Active is net als zijn voorgangers ready to go voor wie meteen met zijn vinyl aan de slag wil.

De patenten voor het volledig symmetrische ontwerp en de naalddrager van borium – in tegenstelling tot het veel gebruikte aluminium – zijn vandaag de dag nog altijd bepalende pionierszetten waar Clearaudio op verder kan bouwen. ‘Made in Germany’ staat bij het bedrijf voor de hoogst mogelijke kwaliteit in materiaal en afwerking, en de perfecte technische implementatie van intelligente innovaties. Vanuit die filosofie zien we de paradepaardjes van de Duitsers vaker terugkomen. In München is dat niet anders, dus het niet alleen de Concept die in een nieuw jasje voorgesteld werd. Ook hét jubileummodel op de show is ook een oude bekende…

Clearaudio Reference Jubilee

De Clearaudio Reference Jubilee is namelijk een ode geworden aan één van de eerste Reference-modellen die het merk op de markt bracht, volledig up-to-date gehaald met de laatste ontwikkelingen. Dat betekent onder meer een TT3 toonarm met Jubilee MC Cartridge, 40mm ‘panzerholz bumerang’ chassis, en een externe, ruisgelimiteerde motor. Maar wacht, Jubilee MC cartridge? Inderdaad, Clearaudio heeft voor de verjaardag ook voorzien in speciale cartridge.

De Jubilee MM (€ 650) en Jubilee MC (€ 3.900) zijn de eerste elementen van Clearaudio waarbij het merk erin geslaagd is om het ‘panzerholz’ materiaal ook in een cartridge toe te passen, nabewerkt door een Franse violenfabrikant, waardoor beide uitvoeringen een nieuwe standaard in hun prijsklasse zetten.

De Reference Jubilee (foto hieronder) komt in zwart met natuurhouten details. Een symbiose van traditie en de nieuwste materialen en technieken, gelimiteerd op 250 genummerde uitvoeringen en met een prijskaartje van 20.000 euro.

Clearaudio: kwaliteit uit eigen huis

In het assortiment van Clearaudio vind je naast high-end draaitafels en toonarmen ook phonostages, voorversterkers, Klasse A-eindversterkers, connectoren, kabels en audiorekken, en een willekeur aan accessoires voor maximaal luistergenot – dat weten we. Het is namelijk kenmerkend voor de filosofie van de Duitsers: uitstekende geluidskwaliteit en perfectie in design haal je niet vanuit één element in de geluidsketen. Analoog afspelen van muziek is een veeleisend en uiterst gespecialiseerd gebied van vakmanschap.

Om die toewijding aan kwaliteit te handhaven, produceert het merk verreweg het meeste van de precisie-onderdelen in eigen huis. De beste garantie voor kwaliteit en prestaties doorheen de gehele keten is alles zelf aan te bieden. In de praktijk betekent dat een brede scala aan innovatieve elektronica voor de vinylliefhebber, omdat het merk van alle markten thuis is. Maar zelfs met die kennis zagen we de volgende introductie niet aankomen…

Opmerkelijk: draaitafelmeubel voor onderweg

Clearaudio heeft in München laten zien ook thuis te zijn in audiofiele muziekweergave voor onderweg (foto hieronder). Clearaudio is namelijk van mening dat een goede draaitafel ook een must is voor bijvoorbeeld in de auto of op de boot. Maar dan hebben we niet over de hi-res muziekspelers zoals die van Astell & Kern of de alles-in-één superspeaker zoals de Devialet Phantom Gold. Nee, de Duitsers komen met een volledig hifi-systeem dat je kant en klaar op een jacht of bijvoorbeeld in een gerestaureerde Volkswagen kunt plaatsen. De complete hifi set-up bestaat uit een Clearaudio Active draaitafel, een setje actieve speakers van KEF en een volledig customized audiorack. De knappe constructie maakt dat afspelen ook onderweg een optie is. Totaalprijs? 25.000 euro, inclusief meubel. Maar dan kun je wel 24 uur non-stop plaatjes draaien in je bus, want het systeem is voorzien van een autonome voeding, die bovendien op te laden is met zonne-energie.

40 Jahre Clearaudio: Das Album

Jubilea kun je op veel verschillende manieren vieren, en gezien de voorgaande productintroducties is Clearaudio daar goed in geslaagd. Maar als we zeggen dat het merk van alle markten thuis is, dan bedoelen we ook echt alle markten. Met trots presenteerde Clearaudio daarom ook nog even een muziekalbum om de verjaardag op te luisteren. Een album dat ‘onze passie voor perfectie, tonale details en de combinatie van creativiteit en technische finesse belichaamt.’ Alles waar oprichter Peter Suchy voor staat, dus. Om zijn tijdloze quote er nog eens bij te halen: „Nimm das Beste, mache es besser – dann ist es gerade gut genug.“ Zelfs de muziek wordt nu door je favoriete Duitse audiomerk verzorgt… De plaat bestaat uit eigen opnames van het merk en een selectie legendarische producties van Deutsche Grammophon.