Een tijdje terug deelden we het bericht van de winnaar van de Devialet Mania, Michaël de Jong, die deze fraaie speaker dankzij onze samenwerking met HIFI.NL thuis mocht ontvangen. Ook lieten we weten dat we er later nog eens op terug zouden komen, omdat we met Michaël een korte gebruikersreview wilde maken. De eerste indrukken waren uitstekend, maar hoe is de Mania na een wat uitgebreidere kennismaking bevallen?

“Mijn naam is Michaël, ik ben 45 jaar, en woon samen met mijn vrouw en vijfjarige dochter in Diemen.” In een kort interview vertelt Michaël graag over zijn ervaringen met zijn verse aanwinst, de Devialet Mania high-end bluetoothspeaker. 

Kende je D&D Audio al vóór de actie op HIFI.NL?

“D&D kende ik niet nog direct, maar – zo weet ik nu – wel indirect als leverancier van de hifi-speciaalzaken Hifi Solutions en Headphone Auditions in Amsterdam, waar ik in beide gevallen klant ben geweest.”

Michaël speelt thuis met een paar Focal Kanta’s (de No.2) in combinatie met een NAD C658 als voorversterker/streamer/DAC en een NAD C298 als eindversterker, dus is geen nieuwkomer op het gebied van de betere audioapparatuur. “Bekabeling is er van The Chord Company en AudioQuest, en nog een paar accessoires zoals IsoAcoustics Gaia, en van AudioQuest de PowerQuest en JitterBug). Qua bluetoothspeakers heb ik een Teufel Boomster in huis gehad, maar dat is wel echt van een ander niveau.”

Je vertelde eerder dat je op basis van de eerste kennismaking met de Devialet Mania erg onder de indruk was. Kun je ons meenemen in die eerste indruk?

“De Mania werd geleverd in een fraaie doos, met een oplader (USB-C) en een stoffen beschermhoes/tasje. Natuurlijk heb ik hem meteen uitgetest en ik was inderdaad onder de indruk. Die kleine speaker wist een grote grijns op mijn gezicht te toveren. Ongelooflijk wat een groots geluid eruit komt!”

“De Mania is er in een zwarte of lichtgrijze uitvoering. Ik heb gekozen voor de lichtgrijze; kwestie van smaak, maar ik vind de zwarte ook heel mooi. De Mania heeft echt een premium look en feel. Wat ook opvalt is het gewicht; dat is met 2,3 kilo behoorlijk zwaar voor de afmeting. Voor sommigen zou dit kunnen beteken dat Mania minder mobiel is, maar het geeft wel aan dat je kwaliteit in handen hebt en ik vind hem zelf niet te zwaar voor mobiele doeleinden. En die bewegende woofers blijft een gaaf gezicht.”

Wat waren je verwachtingen van deze speaker (en waarom)? 

“Hoewel ik geen persoonlijke ervaring heb met producten van Devialet waren mijn verwachtingen hooggespannen. Dat komt omdat ik wél bekend ben met de versterkers van Devialet en de Phantom speakers, die bij mij op een denkbeeldig (en onbereikbaar) verlanglijstje stonden.” 

“Aan de slag gaan met de Mania was heel eenvoudig; app downloaden, aanzetten en spelen maar. Ik heb gespeeld via Spotify Connect en Qobuz via Bluetooth en Airplay. Zie ook mijn eerdere reactie voor mijn eerste indruk van de audiokwaliteit.”

“Ik heb de Mania alleen nog binnenshuis gebruikt en daarbij valt me op dat hij zowel in kleine als grote ruimtes goed tot zijn recht komt, ongeacht de plaatsing. De slimme techniek voor ‘actieve stereokalibratie’ zal daar ongetwijfeld aan bijdragen. Ik ben heel benieuwd hoe het in de buitenlucht zal zijn. Laat de lente maar komen!”

”De Mania gebruik ik om eerlijk te zijn niet dagelijks, maar wél vaker dan ik had gedacht bij een draagbare luidspreker. Deze Devialet is zo goed dat ik gewoonweg vaak zin heb om hem aan te zetten. Ik neem hem dan ook regelmatig mee naar de werkkamer, badkamer, maar ook in de woonkamer. Wat ik wel jammer vind, is dat behalve Spotify er geen streamingdiensten als Qobuz of Tidal zijn geïntegreerd, zodat je genoodzaakt bent om die via Bluetooth af te spelen. Hopelijk komt dat nog in een volgende firmware update!”

Wat kun je vertellen over de weergavekwaliteiten?

“De audiokwaliteit vind ik heel indrukwekkend voor zo’n kleine luidspreker. Het geluid is energiek, pakkend en kamervullend, met rondom de speaker een overtuigend geluidsbeeld.”

“De Mania is krachtig en kan op hoog volume spelen en heel fijn is dat hij veel controle en ademruimte heeft, zodat hij niet vermoeiend gaat klinken. Verder is het geluid helder, detailrijk met een rijke, strakke basweergave. Ik heb een hele brede muzieksmaak, dus er is van alles voorbijgekomen in allerlei genres; van jazz tot elektronisch, van hiphop tot rock. De Mania stelt bij geen enkel genre teleur!”

“De Mania heeft overigens ook een geweldige bouwkwaliteit en afwerking. Om de weergave te beoordelen heb ik alleen muziek geluisterd, via Spotify en Qobuz. Filmbeleving moet ik nog eens uitproberen. Wat me wel een beetje tegenvalt, is dat de geluidskwaliteit via Bluetooth (i.c.m. Qobuz) minder is dan via Spotify Connect. Het verliest aan energie, dynamiek. Op zich is dat niet zo vreemd, maar het verschil vind ik (te) groot. Dat zou er mee te maken kunnen hebben dat de Mania geen aptX en LDAC ondersteunt en dat is jammer voor een luidspreker van deze kwaliteit en prijs. Ook dat hoop ik daarom terug te zien in een firmware update.”

Conclusie

“De Mania is een fantastische draagbare luidspreker, met een indrukwekkende, energieke en aanstekelijke geluidsweergave en een prachtig ontwerp. Achthonderd euro is een hoop geld voor een draagbare luidspreker, maar gelet op de prestaties vind ik de Mania zijn geld zeker waard. Vergelijk het bijvoorbeeld met een hoofdtelefoon van € 800 en dan kom je tot de conclusie dat die prijs helemaal niet verkeerd is. Als je het geld ervoor (over) hebt, zou ik hem zeker aanraden. Veel beter wordt het niet. Devialet geeft hiermee een visitekaartje af, waarmee het merk voor een breder publiek toegankelijk is geworden.”