Aan het begin van de zomer starten we bij D&D een nieuwe rubriek, waarin we op bezoek gaan bij de betere hifi-speciaalzaken in Nederland en België. Samen met onze dealers delen we een actuele stand van zaken vanuit de winkel, laten we hen aan het woord over de keuze voor de merken uit onze stal en vertellen we wat meer over onze samenwerking.

Multifoon Hifi
Voor alle contactgegevens + social media van Multifoon, klik hier.


Multifoon is al sinds begin jaren 80 een zeer gevestigde naam in het Zuid-Hollandse hifi-landschap en ver daarbuiten. Bovendien zal Leen zelf in het najaar van 2019 maar liefst 40 jaar(!) in het vak vieren. Een introductie is dus niet echt meer nodig, maar laten we in vogelvlucht toch even langs de voorbije decennia gaan.

Multifoon Hifi vindt zijn oorsprong aan de Delftse Koornmarkt in 1981, als voortvloeisel van een platenzaak met dezelfde naam waar Leen destijds drie jaar had gewerkt. De winkel stond in no time bekend als audiospeciaalzaak, en wegens groot succes opende Multifoon acht jaar later de tweede hifiwinkel, onder de Doelen in Rotterdam. In 1999 verhuisde de winkel uit Delft naar Alexandrium Woonmall in Rotterdam, en in 2007 werden beide winkels samengevoegd in de Woonmall. De laatste verhuizing was 5 jaar geleden, toen Multifoon een nieuw thuis vond aan de Claes de Vrieselaan 111b.

Muziek als basis

Waarom toch even die historie? Omdat het geen toeval is dat Multifoon zijn oorsprong vindt in een platenzaak. Zonder muziek was Multifoon er sowieso nooit geweest, weten we van Leen. “Muziek is hier in alle geledingen aanwezig.” Natuurlijk dagelijks op de werkvloer – we hebben ons gesprek niet voor niets in de comfortabele stoelen van de luisterruimte – maar ook in de filosofie van de winkel. Het is tevens een mooi bruggetje naar een vraag die we aan alle gastheren in deze rubriek willen stellen. Muziek krijgt namelijk vaker een hoofdrol toegedicht in onze branche, maar: wat is hifi nu eigenlijk?

Leen: “Hifi is alles wat je doet om de emotie van muziek te beleven.” En: “Muziek is de echte hobby, niet de apparatuur.” Hifi is slechts het gereedschap waarmee de klus geklaard moet worden, het instrument om de emotie van muziek aan de dag te leggen. “Dat kan ook een autoradio zijn hoor”, vertelt Leen – met direct wat mooie voorbeelden van muzikale herinneringen onderweg. “Maar als je slecht materiaal hebt, wordt het niks.”

In de winkel vind je daarom voor ieder wat wils, en ook thuis wordt een streamingsysteem gerust afgewisseld met een paar dagen platen draaien. De discussie over analoog versus digitaal of streaming tegenover de ‘ouderwetse’ cd-speler is dan ook geneuzel. “Ik ben een kruisgebruiker”. Want de muziek mag dan centraal staan, dat wil niet zeggen dat de apparatuur geen plezier kan leveren, of dat nou vanuit een draaitafel of een moderne audiostreamer is. Leen kan bijvoorbeeld erg genieten van het wegzetten van een mooie set bij een klant. Of van combineren met mooie merken. Devialet is bijvoorbeeld een veelgebruikt merken om de grote speakers van Wilson Audio en de elektrostaten van Martin Logan aan te sturen. “Devialet is ook echt een merk waarvoor mensen naar de zaak komen, zoals dat ook geldt voor de luidsprekers van Harbeth en de draaitafels van Rega.”

Assortiment

Wie een rondje loopt door de sfeervolle vertrekken van Multifoon, ziet de filosofie van ‘music first’ vertaald in een indrukwekkend aanbod aan merken. Je kunt er terecht voor platenspelers van Merrill, MoFi en TW Acustic, versterkers van Gryphon en Hegel, luidsprekers van Wilson Audio, Martin Logan, Audiovector en KEF. Kijk voor de complete variatie in het assortiment vooral even op de website – want we hebben nog niet eens de helft opgesomd. Moderne streamers zijn er van Devialet, Lumïn en X-odos, voor ‘traditionelere’ hifi is er bijvoorbeeld Accuphase, PrimaLuna en Harbeth, de klassieke monitoren uit Engeland.

Zijn er naast het fraai gebalanceerde assortiment andere zaken die er uitspringen – op productniveau, dus naast de uitgebreide mogelijkheden om geadviseerd te worden en zelfs thuis geholpen te worden bij verbouwing en installatie? Jazeker, je mag hier in Rotterdam namelijk serieus spreken van een ambassadeursrol op het gebied van Devialet. Leen was de eerste dealer om na München 2013 de toen gloednieuwe 110 en 170 versterkers in huis te halen, en hij liep enkele jaren later ook voorop met de Phantoms, waarvan we anno nu ook de kleine Reactors opgesteld zien. “Het is heel logisch; Devialet heeft een onvergelijkbaar uiterlijk, uitzonderlijke prestaties en de apparaten zijn uitgebreid te configureren.”

We hadden onlangs een vaste klant die een tweede Devialet 220 Pro kocht en op die manier zijn 440 Pro-droom zag uitkomen:

“Het is werkelijk ongelooflijk wat ik meer hoor aan informatie, muzikaliteit en controle. Dacht ik eerst nog andere luidsprekers te moeten kopen, nu blijkt mijn keuze van vier jaar terug meer dan juist!”

Oog voor nieuwe mogelijkheden

Zijn er nog specifieke criteria om een product of merk aan je aanbod toe te voegen, zoals de nieuwe streamers van X-Odos die we ook opgesteld zien staan? “Het is maar naar net wat er speelt”, zegt Leen. Soms komt er per toeval iets op je pad, zoals de gloednieuwe Dutch & Dutch-speakers waar we in de luisterruimte voor zijn gaan zitten. “Die jongens (een Nederlandse fabrikant van alles-in-één actieve luidsprekers, red.) doen het internationaal super goed en zijn eigenlijk nu pas de markt hier aan het ontdekken.”

Leen wisten ze in zijn eigen luisterruimte te overtuigen en inmiddels gebruikt het merk, dat zijn kantoor nota bene in dezelfde straat heeft, de showroom van Multifoon dankbaar als demoruimte. In een ander geval ben je al járen fan van een mooi merk, zoals SME, en is het wachten tot het juiste moment om daar als dealer mee aan de slag te gaan.

Dat moment kwam voor Multifoon toen SME zijn weg vond naar D&D Audio, waarmee we het eerste wat ons opviel bij aankomst – de direct herkenbare draaitafels van het Engelse merk achter de ramen aan de voorkant van de winkel – mooi voor het laatst hebben bewaard. De speciaalzaak heeft namelijk zowel de Model 10 als de Model 15 van SME speelklaar opgesteld staan, en dan staan ze ook nog eens fraai in de etalage.

“Het begint nu te lopen”, vertelt Leen, “want het is een goede aanvulling op ons aanbod aan draaitafels.” Vinylliefhebbers konden met bijvoorbeeld Rega al in de gehele range van zeg 350 tot zo’n 5.500 euro aan slag, en daar sluit de SME nummer 10 met zijn adviesprijs van 7.000 euro aan de bovenkant keurig op aan.

“We gaan even kijken hoe het zich ontwikkelt, mogelijk kunnen we het pakket bijvoorbeeld nog uitbreiden met de Synergy.” Dat volledig geïntegreerde model – met arm, element én phono-versterker, op zijn eigen manier een soort totaaloplossing – zou in ieder geval een prima thuis hebben aan de Claes de Vrieselaan. We houden je graag op de hoogte.

Laatste vraag

Tenslotte aan Leen de vraag of hij een bijzonder product of systeem uit het merkenpallet van D&D Audio wil benoemen?

“De SME 10 draaitafel inclusief SME 2009 M2 9R-toonarm heeft ons totaal verrast! De SME 15 inclusief SME V-arm stond hoog op onze verlanglijst en lieten wij de ‘10’ als het ware meekomen, die laatste kwam op de best mogelijke manier keihard binnen!”

“De combinatie met de 2009 9”-arm en een heel geweldig Ortofon SPU-element maakt dit zo een universeel swingende draaitafel, dat viool solo partita’s van Bach, Happiness is Easy van Talk Talk maar ook Some day my Prince will come van John Coltrane met verfijning én zeggingskracht worden neergezet, een belevenis!”

Over het Multifoon team

Leen Koopman
Leen werkt bij Multifoon sinds oktober 1979, eerst in de platenwinkel, maar verhuisde met plezier en gezonde spanning naar de hifi in begin 1982.
Hij ziet iedere wens van een klant voor nieuwe apparatuur als een uitdaging die in een mooie en verantwoorde aanschaf te laten resulteren. Daarnaast is het zijn natuurlijke gevoel ieder defect apparaat zo snel mogelijk weer dienst te laten doen.
Het werk buiten de deur; thuisdemonstratie, aflevering en installatie is zijn afdeling. Leen is eigenaar van Multifoon Hifi.

Ronald Krijgsman
Ronald is sinds november 2014 werkzaam bij Multifoon Hifi.
Hij houdt zich bezig met advies in de winkel en installatie en onderhoud bij de klanten thuis. Zijn jarenlange ervaring op het gebied van hifi en surround maken hem een allround aanspreekpunt voor alle klanten. Ondanks zijn fascinatie voor de zwarte plaat laat hij graag zien wat er mogelijk is op het gebied van streaming. Daarnaast is Ronald specialist op het gebied van Anthem surround apparatuur en voert bij de mensen thuis de metingen uit voor de meest optimale prestaties.

Han van Slingerland
Han is sinds 1 januari 2000 in dienst bij Multifoon Hifi.
Na verscheidene banen te hebben gehad in de Rotterdamse schoenen- en kledingbranche, heeft Han lange tijd in de horeca gewerkt in Rotterdam Centrum. Han is dan ook een échte Rotterdammer en kent veel mensen. Houdt van de stad en van Multifoon.
Naast alle voorkomende werkzaamheden in de winkel heeft Han zich het analoge audiodeel helemaal eigen gemaakt. Draaitafels, elementen, phonovoorversterkers, dat is Han’s afdeling. Hij heeft het gevoel helemaal ontwikkeld om een arm op te bouwen, elementen in te bouwen en phonovoorversterkers af te stellen. Of het om een kostbare combinatie of om een instap draaitafel gaat, het verzorgen van inbouw en muzikale afstelling gaat steeds op dezelfde manier, met liefde…