Astell&Kern, wereldleider in premium portable hi-res audio devices, ofwel Digital Audio Player, heeft haar nieuwste innovatie gepresenteerd: de SP2000T uit de A&ultima-lijn. Eerder deze maand hebben we de gloednieuwe A&ultima SP2000T al aangekondigd, maar het volledige bericht met aanvullende informatie én natuurlijk de verkoopprijs had je nog van ons tegoed. We vertellen je namelijk graag wat meer over de nieuwe-generatie versterkertechniek. 

De SP2000T bouwt namelijk voort op de best-in-class innovaties van het merk door niet alleen de allereerste Quad-DAC te introduceren, maar ook met een volledig nieuwe Triple Amp-systeem te komen. Dankzij die bijzondere functie kun je schakelen tussen de OP-AMP modus, een TUBE AMP-variant met buizenversterking(!) én een HYBRID AMP-functie waarmee de hoge resolutie van optie 1 en het warme, karakteristieke geluid van de buizen worden gecombineerd. 

Astell & Kern A&ultima SP2000T

Next-Gen versterkertechniek

Een aantal opvallende eigenschappen van de SP2000T hadden we in het eerdere bericht al genoemd – waaronder de ESS ES9068AS Quad-DAC. De chips van deze DACs beschikken over ingebouwde MQA 8x rendering en ondersteunen tot 32-bit/384kHz PCM, 96k SPDIF en DSD1024 bestanden. Dat is op zichzelf al een nieuw product waar, zou je kunnen stellen. Maar daar houdt het natuurlijk niet op. Dankzij de meest geavanceerde versterkertechnologie van alle draagbare spelers, kunnen SP2000T-eigenaars schakelen tussen drie versterkermodi om het optimale geluid te vinden dat past bij de muziek waarnaar ze luisteren. 

De OP-AMP configuratie is gebaseerd op de set-up van de originele SP2000 en biedt ultra-helderheid en een dynamische weergave. Schakel over naar de TUBE AMP-modus en het unieke warme en muzikale geluid dat wordt geassocieerd met buizenversterkers komt tot uiting. Om die ‘sonische smaak’ te realiseren, is de SP2000T uitgerust met de compacte dual-triode KORG Nutube. Met een anode-rooster gloeidraadstructuur die hetzelfde werkt als een triode vacuümbuis, verbruikt dit kleinere component veel minder stroom, maar levert toch hetzelfde geluid met rijke boventonen. De 

Om de interne microfonische resonanties te ondervangen die door de vacuümbuizen worden gegenereerd en die de geluidskwaliteit ernstig kunnen beïnvloeden, hebben de audio-ingenieurs van Astell&Kern met grote nauwkeurigheid een slimme modulaire structuur ontworpen die fysiek gescheiden is van de PCB (Printed Circuit Board). Ten eerste zijn de vacuümbuizen bevestigd met flexibele siliconen afdekkingen om eventuele mechanische trillingen te minimaliseren, terwijl het ontwerp gebruik maakt van magnetische krachten om de versterker in de lucht te laten zweven om interne ruis te verminderen. Verdere stappen zijn genomen om elektromagnetische interferentie te elimineren die wordt veroorzaakt wanneer interne componenten in werking zijn door het aanbrengen van zeer geleidende, extreem zuivere verzilvering op de bestaande afschermingsbussen voor extra verdediging tegen deze geluidsprestatie-beïnvloedende storingen.

Nutube biedt een betrouwbare continue afspeeltijd van ongeveer 30.000 uur met ondersteuning voor de ingebouwde 2,5 mm, 3,5 mm en 4,4 mm hoofdtelefoonuitgangen van de speler. Dankzij de innovatieve HYBRID MODE, het hoogtepunt van Astell&Kern’s rijke erfgoed en expertise op het gebied van versterkerontwerp, worden de twee aparte modi samengebracht. 

Terug naar de Quad-DAC

De SP2000T is zoals gezegd uitgerust met vier ES9068AS DAC’s, met twee DAC’s per kanaal speciaal voor decodering. Het resultaat is een meer gedetailleerd en evenwichtig geluid met veel diepte en ruimtelijk realisme. Dit nieuwste model is ook het eerste dat is uitgerust met de Replay Gain-functie waarmee het volume van geluidsbronnen tot 24-bit/192 kHz automatisch en gelijkmatig wordt aangepast, zodat je overal van playlists kunt genieten zonder naar het volume te hoeven grijpen.

In navolging van de A&futura SE180-speler is de SP2000T het tweede model dat is uitgerust met de gepatenteerde TERATON ALPHA Sound Solution van Astell&Kern. Deze oplossing is het resultaat van uitgebreid onderzoek en ontwikkeling en is ontworpen om audioweergave te leveren die dicht bij het originele geluid ligt. 

De ingebouwde DAC is niet de enige factor die de geluidskwaliteit van een DAP bepaalt: Vermogen, ruis, signaalconversie en circuitstructuur hebben allemaal invloed op de geluidssignatuur. Alleen wanneer elk van deze elementen is geoptimaliseerd, kan een speler geluid produceren dat zo dicht benadert zoals de muziekartiest en -producent het hebben bedoeld. TERATON ALPHA-technologie verwijdert effectief ruis en zorgt voor een efficiënt stroomverbruik en een efficiënte versterking tot aan de audio-uitgangsinterfacefase waar de digitaal-naar-analoog signaalomzetting (DAC) plaatsvindt. Audiotechnologie die Astell&Kern in de loop der jaren in eigen huis consequent heeft doorontwikkeld en geperfectioneerd.

Verbindingskwaliteit

Naast de verbeterde dual-band Wi-Fi-ondersteuning beschikt de SP2000T over AK File Drop voor eenvoudigere draadloze bestandsoverdracht. Gebruikers kunnen draadloos bestanden overdragen via een PC, smartphone of FTP-programma op hetzelfde netwerk om muziekbeheer nog handiger te maken. De nieuwe BT Sink-functie verbindt de A&ultima SP2000T via Bluetooth met een extern apparaat, zoals een smartphone, zodat muziek in hoge kwaliteit kan worden afgespeeld op de Astell&Kern-speler.

Ook beschikt de A&ultima SP2000T over Bluetooth 5.0, dat zorgt voor een groter bereik en een stabielere draadloze verbinding met hoofdtelefoons en, samen met ondersteuning voor 24-bit aptX HD en LDAC codecs, de best mogelijke draadloze geluidskwaliteit biedt.

De A&ultima SP2000T heeft 256 GB on-board geheugen dat kan worden uitgebreid tot 1 TB via een microSD-kaartslot, wat betekent dat gebruikers duizenden hi-res albums altijd bij zich kunnen hebben.

Beeldscherm

Albumillustraties spatten van het scherm dankzij het Full HD-scherm van de A&ultima SP2000T. Het 5-inch touchscreen heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels, 16,7 miljoen kleuren en 441 PPI, wat resulteert in een helder en scherp ontwerp van de gebruikersinterface.

A&ultima SP2000T lederen etui: de perfecte match voor de SP2000T

Een hoogwaardige DAP zoals de SP2000T is niet compleet zonder het perfecte jasje. En dankzij de uitzonderlijk hoge kwaliteit is Badalassi Carlo de perfecte keuze als lederen etui. Geproduceerd in de gerenommeerde Badalassi Carlo werkplaats in Italië is dit leer gemaakt met behulp van handwerk en traditionele technieken.  De nadruk die het bedrijf legt op kwaliteit in plaats van kwantiteit heeft zijn reputatie onder toonaangevende luxemerken gevestigd.     

Je kunt kiezen tussen een zwarte case uitgevoerd in Minerva leer of een olijfkleurige case in Pueblo leer. Het leer is gemaakt met behulp van “plantaardige looiing”, een traditionele, organische methode, vooral geassocieerd met de Italiaanse regio Toscane.  Deze lederen hoes slaagt erin de SP2000T volledig te bedekken en tegelijkertijd zijn elegante lijnen te benadrukken. De lederen etui is verkrijgbaar voor 199 euro.

Het Minerva leder is een onbewerkt leer, dat in eerste instantie een matte afwerking heeft, maar door de overvloedige oliën krijgt het leer na verloop van tijd een natuurlijke glans. De Pueblo-uitvoering heeft een verweerd uiterlijk, dat ontstaat door Minerva-leer te polijsten met een stalen kogel, waardoor een rijk gekleurde afwerking ontstaat. Het leer voelt eerst rustiek aan, maar krijgt na gebruik een glad, diep patina, of ‘koperroestkleur’.

De Astell&Kern A&ultima SP2000T is vanaf nu bij onze dealers te vinden voor een prijs van 2.499 euro en een bijbehorende etui is 199 euro.