Astell & Kern heeft met de SP3000T een hele interessante aanvulling in de A&ultima-lijn gelanceerd: een premium draagbare muziekspeler met een drietal hoofdtelefoonuitgangen, al het fraais van de SP3000 én: buizen. De T staat dan ook voor Tubes, om de digitale precisie te combineren met de unieke analoge warmte van buizenversterking.

Een lang verhaal alvast kort: in principe is de SP3000T dus ‘gewoon’ een buizenvariant van vlaggenschip SP3000. Beide modellen hebben een Snapdragon 6125 Octa-coreprocessor met 8 GB DDR4-geheugen, wat twee keer zoveel RAM-geheugen is als gebruikelijk in DAP’s. Samen met de huidige Astell&Kern 4e generatie, Crimson gebruikersinterface, heeft de speler een krachtiger systeem dat stabiel is met snelle en vloeiende bewegingen.

SP3000T life_005

Net als de A&ultima SP3000 maakt de SP3000T gebruik van Asahi Kasei Microdevices (AKM) nieuwste vlaggenschip DAC – de AKM AK4499EX – en beschikt over een volledige scheiding van digitale en analoge signalen. DA-conversie in de SP3000T is namelijk een proces in twee stappen waarbij ruis uit het binnenkomende digitale signaal wordt verwijderd door een twee stuks AK4191EQ-chip voordat het naar analoog wordt geconverteerd door twee AKM AK4499EX-chips. De meeste digitale spelers verwerken digitale en analoge signalen samen in de DAC. De SP3000 en SP3000T reduceren echter de ruis van de digitale signaalingang met behulp van de AK4191EQ, een aparte digitale delta-sigma modulator, waarna de AK4499EX DAC de analoge signalen apart verwerkt. Door toepassing van dit unieke ontwerp waarbij digitale en analoge signaalverwerking fysiek gescheiden zijn, is het mogelijk om een ongelooflijk geluidsniveau te ervaren dat nog nooit eerder is ervaren.

De SP3000T is voorzien van maar liefst drie hoofdtelefoonuitgangen: 2,5 mm gebalanceerd, 4,4 mm gebalanceerd en 3,5 mm single-ended, allemaal in de vorm van en jackplug. Voorts kan de SP3000T worden ingezet als Roon Ready end point in een thuisaudiosysteem.

De voorkant is een groot touchscreen met full-HD kleuren voor vriendelijke bediening. De behuizing is gemaakt van hoogwaardig staal. Deze roestvrijstalen behuizing, met 99,9% puur zilver, geeft de SP3000T een klassieke uitstraling die volledig past bij de vintage buizenversterker die in de speler wordt gebruikt. Het achterpaneel wijkt af van de SP3000, want achter een klein venstertje zijn twee buisjes te zien van het type Raytheon JAN6418 MIL-SPEC.

SP3000T life_002

De SP3000T kent drie versterkingsmodi, namelijk Tube Amp Mode (met driestaps stroomaanpassing), Op-Amp Mode en een combinatie van deze twee genaamd ‘Hybrid Amp Mode’. Het gebruik van buizen is dus optioneel, maar wel de mooiste feature van de SP3000T. De Hybrid Amp Mode werd voor het eerst gebruikt in de SP2000T en verbetert de resolutie en helderheid van de bestaande buizenversterker mode om meer muzikale details uit te drukken.

Deze modus, die de voordelen van retro analoge gevoeligheid en hoge-resolutie output combineert, geeft je het plezier van een nieuwe tonaliteit en brengt het beste van vacuümbuis en opamp ontwerp en technologie samen.

Naast de SP3000T heeft Astell&Kern plannen voor een meer gebruiksvriendelijk product in de A&ultima-lijn, dat in de tweede helft van 2024 zal worden uitgebracht en audioliefhebbers een extra optie biedt voor high-end, toonaangevende muziekweergave.

SP3000R Concept_001