Astell & Kern is gespecialiseerd in compacte en doorgaans heel mobiele audioproducten. Geen van die producten is echter zo mobiel als de kleine ZERO in-ears, de bekabelde oortelefoons met twee afneembare kabels die bij de introductie op veel lof konden rekenen. De AK ZERO1 heeft daarom per direct een eersteklas opvolger gekregen in de ZERO2, high-end in-ears met maar liefst 4 drivers per oortje. 

Astell & Kern AK ZERO2

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Het is krap anderhalf jaar geleden sinds de AK ZERO1 op de markt verscheen, die met ‘slechts’ drie drivers per kanaal al behoorlijk wat furore maakte. De AK ZERO2 Advanced Quad-brid IEM (In-Ear Monitor) is volgens de fabrikant dan ook een doorontwikkeling van de wijze lessen rond de ZERO1. De nieuwe in-ear hoofdtelefoon is gericht op uitsluitend een zeer hoge geluidskwaliteit en kan daarom alleen met een kabel geleverd worden, niet draadloos. Je krijgt bovendien twee sets kabels. 

Astell & Kern neemt dus met de ZERO-modellen afstand van de populariteit van draadloze in-ears. Het gaat dan ook om een kabel gemaakt van vier strengen OFC (Oxygen Free Copper) en gecoat met zilver die zorgt voor de beste signaaloverdracht. De kabel is voorzien van MMCX-connectoren, zodat de kabel op elk moment eenvoudig kan worden verwijderd en indien nodig kan worden vervangen. A&K levert twee kabels mee, de ene met een 3,5 millimeter jackplug en de andere met een 4,4 millimeter Pentaconn plug. Je krijgt bovendien ook vijf paar siliconen pasvormen en een paar memoryfoam pasvormen en een opbergetui.

Astell&Kern AK ZERO2

4 drivers: Advanced Quad-brid Design 

In beide oortjes zijn vier verschillende drivers geplaatst, om te onderschrijven hoe serieus de fabrikant gericht is op hoge kwaliteit audioweergave. A&K noemt dat een Advanced Quad-brid Design, waarbij een dynamische driver met een diameter van 10 millimeter met piëzo-elektrische transducer wordt gebruikt, die gezelschap krijgt van een speciale rechthoekige micro vlakke dynamische driver en twee aangepaste dubbele BA-drivers. 

De 10 mm driver is gemaakt om een bijzonder diepe, duidelijk geaccentueerde bas te leveren. De Micro Rectangular Planar Dynamic Driver wordt gebruikt als een zogenaamde supertweeter. De dual custom balanced armature drivers zijn verantwoordelijk voor de weergave van middentonen, waarbij er één over het hele frequentiebereik werkt, en de tweede specifiek voor de onderkant van het middenbereik. Deze structuur garandeert een bijzonder transparante weergave, vooral in het stemmengebied.  Iedere driver heeft een eigen akoestische kamer, die is vervaardigd met behulp van 3D-printtechnologie, zodat ze altijd hun volledige potentieel kunnen benutten. De buitenkant van de behuizingen is gemaakt van aluminium en vervaardigd met behulp van CNC freesmachines.

De Astell & Kern AK ZERO2 in-ears zijn vanaf nu beschikbaar, voor een adviesprijs van €1.299. 

Astell&Kern AK ZERO2 ontwerp