Dit is een voorproefje van de recensie van René Smit van Music Emotion. De volledige recensie lees je hier.

Het Franse merk Devialet zette zichzelf zo’n 10 jaar geleden op de kaart met een revolutionaire geïntegreerde versterker. Hoewel deze typering de toenmalige D-Premier zeker tekortdoet. Niet alleen de vormgeving was ongekend, de gebruikte techniek was dat eveneens. Klasse A versterkertechniek gecombineerd met klasse D maar dan op een bijzondere wijze. Daarnaast was het apparaat voorzien van een DAC, volledig instelbare phonotrap en upgradable/configureerbaar naar wens van de klant met SD-kaarten. Later volgden beter betaalbare modellen, een iets minder luxe kast en lager vermogen. Echter nog steeds met dezelfde functionaliteit en geluidskwaliteit.

Zelf heb ik de apparaten uit de, inmiddels Expert-lijn genoemd, altijd beschreven als een soort Zwitsers zakmes. Bovendien is een 220 Expert Pro al jaren mijn vaste referentie en kloppend hart van mijn audio-installatie. Natuurlijk zijn apparaten met prijzen van 5000 euro of meer niet voor iedereen weggelegd en was de claim van Devialet: “One day every one will own a Devialet” nog de ver-van-mijn-bed-show. Inmiddels heeft de fabrikant een heel pallet aan meer betaalbare producten in het assortiment, stuk voor stuk innovatief en visueel opvallend. Zo zijn er de verschillende wireless Phantom-speakers die, gezien het formaat, een laagweergave weten te produceren die grenst aan het onwaarschijnlijke. Nog steeds best prijzig maar 1100 euro is al voor meer mensen bereikbaar. Dan is er nog de Dione-soundbar, gesitueerd in het hogere prijssegment maar met prestaties die navenant zijn en zeer geschikt om ook alleen voor muziekweergave in te zetten. Voor minder dan 200 euro koop je een set bluetooth Gemini-earbuds waar de Devialet-techniek tot minimale afmetingen is teruggebracht. De eerdergenoemde slogan begint dus al redelijk vorm te krijgen. Nu is er dan de portable Mania-smartspeaker. Verkrijgbaar in zwart, wit en als speciale Opéra de Paris-uitvoering. Met prijzen vanaf 790 euro redelijk bereikbaar.

closeup-opera-de-parisTechniek

Bij het uitpakken is onmiddellijk de verwantschap met de Phantom-serie duidelijk. Niet dat de Mania er sprekend op lijkt, maar een aantal details, waaronder de zichtbare woofers aan de zijkant, zorgen voor de herkenbaarheid. Wat verder opvalt is de uitstraling, je hebt ‘sjiek’ en je hebt ‘chique’ en de Mania valt duidelijk in de laatste categorie. Importeur D&D Audio heeft mij de Opéra de Paris-uitvoering gestuurd die, in technisch opzicht, niet afwijkt van de zwarte of witte versie maar wel standaard het docking station meegeleverd krijgt en als klap op de vuurpijl is afgewerkt met 24 karaat bladgoud-accenten. Het docking station is als accessoire verkrijgbaar voor de zwarte en witte versie. De Mania is bolvormig met een afgeplatte onderkant en meet ongeveer achttien centimeter in doorsnee. Dwars over bol loopt een kunststof strook waarin een aantal toetsen verwerkt zit en aan de bovenzijde als handvat fungeert. Ondanks de bescheiden omvang weegt een Mania 2,3 kilogram, wat de speaker een zeer solide gevoel geeft. Het frequentiebereik dat Devialet opgeeft voor de Mania loopt van 30 Hz tot 20 kHz, wat gezien het formaat vooral in het laag uitzonderlijk is. Devialet weet dit te bereiken middels een gepatenteerde techniek: SAM, Speaker Active Matching. Deze techniek zorgt er in real time voor dat de twee aluminium woofertjes perfect samenwerken met de versterker en maximaal presteren zonder beschadigd te raken. Naast de twee zichtbare woofers beschikt de Mania over vier aluminium full range drivers die gezamenlijk zorgen voor een uiterst ruimtelijke weergave. Devialet spreekt zelfs van 360° stereo sound. De units worden allen aangestuurd door een eigen versterker. De woofers ieder 38 watt klasse D en de full range drivers 25 watt. De eerdergenoemde ruimtelijke weergave is te danken aan de ingebouwde ASC, Active Stereo Calibration, die met vier ingebouwde kalibratiemicrofoons voortdurend de weergave aanpast aan de omgeving waar de Mania geplaatst wordt. Muziek afspelen kun je via wifi of bluetooth, waarbij de Mania automatisch overschakelt naar bluetooth wanneer geen wifi beschikbaar is. Er is voorzien in Spotify Connect en AirPlay 2. Voice Assitant via Alexa behoort ook tot de mogelijkheden. De ingebouwde batterij van 3200 mAh zorgt voor een speelduur van 10 uur voor de Mania weer opgeladen moet worden. De speaker voldoet aan de Ipx4-standaard wat hem spatwaterdicht maakt. Persoonlijk moet ik er niet aan denken dat deze luxe verschijning daadwerkelijk aan water blootgesteld wordt, maar dat ter zijde. Kijkend naar alle features en de techniek kun je bijna niet geloven dat het in deze fysiek bescheiden verschijning past.

Lees verder.