Iedereen had het er opeens over, en iedereen was nieuwsgierig naar wat er komen ging: de lancering van de allereerste Devialet in het voorjaar van 2010, op ’s werelds belangrijkste audioshow in München. Uit het niets bestormden een handvol engineers uit Parijs de audiomarkt. Publiek en pers waren met stomheid geslagen, en dat was nog vóórdat de vermaarde D-Premier zijn eerste luidsprekers aanstuurde. De platte, hoogglans gepolijste aluminium behuizing had namelijk puur op basis van zijn uiterlijk al een enorme aantrekkingskracht, en heeft sindsdien de cover van menig magazine weten te sieren.

Spotlight
Fast forward naar -bijna- 2022 en Devialet is als merk niet meer in de wereld van high-end audioapparatuur weg te denken natuurlijk. Van kleine krachtpatsers voor in je oor tot hele studio’s vol alles-in-één weergevers die hun gelijke qua vermogen en prestaties niet kennen. Omdat het verhaal echter begon bij die D-Premier, de voorloper van de huidige Devialet Expert serie versterkers, zetten we Devialet met liefde nog eens als Versterkermerk in de spotlight. Versterkermerk met een hoofdletter V, inderdaad. Dat doen we met een klein beetje geschiedenis en een snelle reminder waarom de Expert-lijn zo bijzonder is aan de hand van zijn technische vaardigheden, maar ook door in het verhaal de experts uit de vaderlandse audiomarkt – onze hifi-journalisten en -dealers – aan het woord te laten over deze onverslaanbare audiojuweel uit Parijs, die keer op keer blijf verbazen.

“Bij Audiofile hebben we het volledige pakket, dus ook alle Phantoms én de Geminis, en daarmee heeft Devialet echt een unieke propositie – maar laten we voor jullie verhaal bij de Experts blijven. In mijn zaak heb ik een aantal producten uitgelicht als ‘extreme performers’, en daar hoort de Expert-serie versterkers van Devialet zeker bij. In dat ‘mandje’ met absolute topproducten, en dat kan ook in relatie tot de prijs zijn, vind je items waarvan je de kwaliteit misschien bij andere merken wel kunt evenaren, maar waar je dan zeker drie keer zo veel voor betaalt. Laat ik een analogie met Formule 1 gebruiken. In die sport heb je eigenlijk een tweedeling: de groep Hamilton/Verstappen, en al de rest. Het verschil tussen die twee is enorm, met twee consistente leiders onbetwist bovenaan. De Devialet Expert, en voor mij dan met name de Expert 140, is een Hamilton/Verstappen-product. Die 140 biedt zó veel performance, zó veel auditieve klasse, en dan ook nog in dat designjasje, dat het onmogelijk is iets beters voor te schotelen.”

– Michel Keyner, Audiofile

D-Premier

Toch nog even een stukje historie dus. De D-Premier, de versterker waar het allemaal mee begonnen is, werd in 2009 aan de wereld voorgesteld. Althans, als je een ingang had bij het patentbureau, waar het ene na het andere octrooi werd aangevraagd voor de vele, véle innovatieve uitvindingen waar het Franse merk inmiddels bekend om staat. Het grote publiek maakte een half jaar later kennis met de D-Premier, toen die op de Consumer Electronics Show – in de speeltuin die Las Vegas heet, formeel werd geïntroduceerd. Dat deed zoveel stof opwaaien, dat Devialet al in 22 landen(!) vertegenwoordigd was nog voordat het internationale audiowalhalla High End München zijn schijnwerpers op het merk kon richten, in mei van dat jaar. Hennie Dolleman, de D in D&D Audio, had Devialet al een tijdje in de smiezen, dus ook de Nederlandse markt was er vroeg bij. 

Al die heisa, alleen om dat fraaie uiterlijk? Nee, bepaald niet. Wie de moeite nam om het apparaat eens van binnen te bekijken – via de spec sheets hopen we, en niet met een breekijzer – trof daar een nog nooit eerder toegepaste techniek. De Fransen noemden het ADH, Analog-Digital Hybrid, een tot de komst van Devialet onmogelijk geachte alliantie tussen de precisie en lineariteit van een klasse-A versterker en de kracht en efficiëntie van een klasse-D versterker. De ingebouwde dac en de apart leverbare streamingmodule en phonotrap leverden de rest, en Devialet was per direct een gevestigde naam zoals we dat ervoor – of erna – eigenlijk niet meer gezien hebben, toch zeker niet dit niveau. 

“Devialet biedt het meest innovatieve versterkerontwerp van de afgelopen decennia. Winnaar van talloze prijzen, zowel voor de fantastische klank als voor het oogstrelende design. Flexibiliteit zoals nog nooit eerder vertoond in een audioproduct, het is simpelweg een must in ons assortiment. Inmiddels zijn de versterkers van Devialet in hun derde iteratie aanbeland, en het niveau is alleen maar gestegen. Van de luxueuze verpakking tot de bijzondere afstandsbediening: alles aan deze versterker ademt klasse. Door toepassing van de nieuwste digitale technieken zijn de versterkers van Devialet volledig op de wensen van de individuele gebruiker aan te passen. Deze spectaculaire versterkers zijn uiteraard uitgebreid bij ons te beluisteren (en te bewonderen…).

– Robert Brijde, PUURavd

Devialet Expert 

In 2013 verschenen de eerste opvolgers van de D-Premier. Inderdaad: opvolgers, meervoud. Onder het motto ‘One day, everyone will own a Devialet’ introduceerde het merk maar liefst drie nieuwe apparaten, toen de 110, 170 en 240. Getallen die de respectievelijke wattages aangaven, maar inmiddels alweer ‘achterhaald’ zijn door het gemak aan upgrades. 

De nieuwe modellen waren aanmerkelijk vriendelijker geprijsd dan het topmodel D-Premier, dat gewoon in productie bleef. Ze hadden een iets strakker uiterlijk, dat nog steeds zéér herkenbaar was als Devialet, en een vereenvoudigde schakeling waardoor ze weliswaar wat minder vermogen hadden, maar in ruil daarvoor ook aanzienlijk goedkoper waren. Een jaar later werd de gehele serie omgedoopt tot Devialet Expert, en kwam ook de naam D-Premier te vervallen. Na een update van de software (onthoud dat het hart van elke Devialet een audio-microprocessor is!) steeg het uitgangsvermogen en daarom zagen de Expert 120, Expert 200 en de Expert 400 het levenslicht. Die laatste bestaat uit twee in mono geschakelde Expert 200’s die gekoppeld zijn. De Expert 800 was de overtreffende trap, een vernieuwde versie van de roemruchte D-Premier in dubbel-mono schakeling.

Devialet Expert Pro

Devialet Expert Pro

Het bleef overigens niet bij ‘Expert’. Want natuurlijk niet: Devialet gaat dóór. De absolute topmodellen dragen daarom de naam Expert Pro, wat weliswaar een beetje dubbelop klinkt, en bovendien weinig twijfel laat bestaan over de ambities van de Fransen, maar tegelijkertijd een meer dan terechte aanvulling is. De Expert PRO-modellen zijn namelijk het resultaat van hun onophoudelijke drang om door te ontwikkelen tot er absoluut nul ruis op de lijn overblijft. Lees: tóch nog verbeterde prestaties, een uitzonderlijk vermogen en een perfecte audiofiele ervaring over de gehele linie. In specificaties: voorzien van de jongste generatie ADH Intelligence, een Magic Wire DAC, nieuwe Klasse-A en Klasse-D versterking, nieuwe voeding, nieuw thermisch management… Devialet Expert PRO is het ultieme audiofiele systeem voor de meest veeleisende muziekliefhebber. Erop én erover voor alles wat je van een versterker mag verwachten. Het merk maakte naam door alle onderdelen van de schakel – van voorversterker via dac en streamer tot phonotrap – voor het eerst geperfectioneerd in één behuizing te krijgen, en heeft in dat systeem tóch weer een bijzondere nieuwe stap gezet.

“Mijn Devialet 220 Pro Ci gebruik ik op dagelijkse basis. Zo fantastisch universeel en afgezet tegen de mogelijkheden ronduit scherm geprijsd. Volledig instelbare phonotrap die ook nog eens goed klinkt. Roon rechtstreeks via een netwerk zonder tussenkomst van een streamer klinkt top. Veel aansluitmogelijkheden, naar wens te configureren en bruikbaar als voor- of eindversterker en HT bypass. Klankmatig zeer neutraal zonder analytisch te worden. Uit te breiden naar Dual mono. En persoonlijk vind ik het design ook nog eens fantastisch.”

– René Smit, audiojournalist

Upgrades, upgrades, upgrades

Afgelopen jaar – het jaar van dit artikel, we zijn eindelijk in het ‘nu – verscheen er een upgrade van Devialet om daar – je verzint het niet – nóg een schepje bovenop te doen. Je zou namelijk denken dat de Expert Pro-modellen van voldoende vermogen, gebruiksvriendelijkheid en muzikale functionaliteit voorzien zijn. En dan zou je gelijk hebben. Maar de Fransen zelf denken daar natuurlijk weer anders over. Dus was ook deze soft- en firmwareverbetering (2.2.6 DOS-update en 13.2.0-firmware) weer een stap vooruit. Hoe? Een nieuwe versie van de eigen ADH hybride versterking, nieuwe Klasse A versterker met verbeterd dempingsvermogen, nieuwe Klasse D versterker met geoptimaliseerde efficiëntie, nieuwe Magic Wire DAC met minder harmonische vervorming over de volledige bandbreedte, krachtigere en responsieve voeding, integratie van de Core Infinity kaart met herwerkte klokverdeling voor minimale digitale jitter, en nog veel meer… 

Naast wederom extra vermogen en technische skills voorzag Devialet ook in verbeterde netwerkstabiliteit en een nog rijkere gebruikerservaring, waaronder een nieuwe functie – Sweet Room – om muziek handmatig aan te passen aan de specifieke akoestiek van elke ruimte. Als je eenmaal een akoestisch model van je kamer hebt, kan Expert Pro deze informatie gebruiken om het uitgangssignaal aan te passen aan je wensen. Daarnaast is SAM – Speaker Active Matching – uiteraard in ieder model te vinden, nu in staat om geluidssignalen op maat te maken om naadloos te kunnen werken met maar liefst 1.000 verschillende luidsprekermodellen. 

Een Expert Pro-versterker is iets behoorlijk uniek. De AHD-versterking geeft onwaarschijnlijk veel vermogen en controle, maar wat ze echt de moeite waard maakt is het samenspel van baanbrekende technologieën.  De sterke instelbaarheid als het gaat over ingangen maakt de Expert Pro daarnaast ook heel veelzijdig. Je moet niet nadenken of de versterker past bij je beoogde systeem, je stelt de versterker gewoon in zodat het bij je noden past. Core Infinity is bovendien een grote stap, die meer stabiliteit en streamingfuncties introduceert.

– Jamie Biesemans, audiojournalist en EISA-jurylid